Investigaţia PET-CT este cea mai scumpă şi complexă investigaţie paraclinică la care poate fi supus un bolnav de cancer. Examenul de tip PET-CT este folosit pentru diagnosticarea precoce, localizarea, stadializarea şi evaluarea eficienţei soluţiilor terapeutice alese în cazul afecţiunilor oncologice, fiind de mare ajutor atât medicilor cât şi pacienţilor.
De această investigaţie, care reprezintă cea mai înaltă tehnologie în domeniul imagisticii şi a medicinei nucleare, vor putea beneficia în acest an opt sălăjeni. Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Sălaj va deconta, în acest an, limita fondurilor disponibile, potrivit directorului instituţiei, Marius Tăutu. Suma alocată pentru anul în curs este de 32.000 de lei. „Suma ar putea fi suplimentată, eventual, la o rectificare bugetară”, a completat directorul instituţiei sălăjene.
Avantajul unui examen de tip PET-CT în cazul cancerului este că ea poate detecta schimbări morfologice cu şase până la 12 luni înainte ca acestea să poată fi detectate la nivel anatomic prin investigaţii tradiţionale, precum Rezonanţa Magnetică Nucleară sau Tomografia Computerizată, şi că poate identifica o modificare malignă de numai câţiva milimetri, potrivit specialiştilor. De asemenea, conform literaturii de specialitate, examenul PET-CT poate duce la schimbări semnificative în schema de tratament în circa 40 la sută dintre cazuri. Scanarea PET-CT arată, practic, cât de răspândită este boala, determină locul unde se află tumoarea pentru executarea biopsiei, tratamentul chirurgical sau planificarea schemei de tratament, analizează răspunsul la tratament şi eficienţa acestuia, detectează urme reziduale ale bolii sau revenirea acesteia şi ajută la evitarea procedurilor de diagnoză invazive.
Sălăjenii pot face investigaţia la Oradea
Un impediment în ceea ce priveşte accesul bolnavilor de cancer la această investigaţie îl constituie faptul că se poate efectua doar la Bucureşti, Braşov şi Oradea, iar costul unei astfel de investigaţii este de 4.000 de lei. După cum a explicat Marius Tăutu, directorul CAS Sălaj, examenul de tip PET-CT, se face la recomandarea medicului oncolog, de regulă, în situaţiile în care diagnosticul nu este clar.
Astfel, pentru că nu există furnizori în judeţ, care să efectueze acest examen, CAS Sălaj a încheiat contract cu un furnizor din Oradea. Pentru a avea acces la această investigaţie se întocmeşte un dosar de către medicul curant oncolog, care este trimis de casa de asigurări judeţeană spre aprobare unei comisii de la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
De la începutul acestui an până în prezent, medicii oncologi sălăjeni nu au făcut nicio recomandare pentru efectuarea investigaţiei PET-CT. „Ultimul dosar pentru examenul de tip PET-CT a fost întocmit în luna decembrie a anului trecut”, a precizat Laurenţiu Barna, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău.
Actele necesare pentru întocmirea dosarului sunt: copia actului de identitate, consimţământul pacientului, referatul de justificare parafat şi semnat de medicul oncolog curant (hematolog) şi validat de medicul coordonator de program, investigaţiile care susţin diagnosticul şi evoluţia bolii, precum şi rezultatul examinării anterioare dacă este cazul.
Investigaţiile PET-CT sunt neinvazive şi nedureroase, singurele contraindicaţii fiind graviditatea, insuficienţa renală severă şi hiperglicemia de peste 180 mgr/dl.