„Purtate, dar curate”, produsele de îmbrăcăminte şi încălţăminte achiziţionate din magazinele specializate în vânzare de produse la „mâna a doua” sau „second-hand”, aşa cum sunt cunoscute de majoritatea consumatorilor, pot cauza diferite afecţiuni şi boli ale pielii. Asta în cazul în care consumatorii „uită” de măsurile preventive de dezinfectare pe care le pot face individual, acasă, imediat după ce au achiziţionat produsele.
Spălatul şi călcatul, cele mai eficiente metode de distrugere a microbilor
Medicii specialişti, dermatologii, recomandă ca măsură de prevenţie pentru evitarea unor posibile micoze sau boli ale pielii dezinfectarea produselor. În opinia medicului sălăjean dermatolog Sandor Josef, cele mai eficiente metode de combatere a diferitelor micoze este spălarea articolelor de îmbrăcăminte achiziţionate de la „second -hand” la temperaturi ridicate, de fierbere, dar şi călcarea rufelor. „Aceste haine care se vând în magazinele specializate sunt de regulă spălate şi dezinfectate. Există şi situaţii în care unele persoane, sensibile pot contacta foarte uşor diferite afecţiuni şi micoze ale pielii şi de aceea ca metodă preventivă se recomandă, spălarea acestora la temperatura de fierbere dar şi călcatul. Prin aceste două metode microbii, piodermitele, pot fi distruşi şi în plus consumatorii cu probleme de sănătate ale pielii, pot fi liniştiţi. Ştiţi, prevenţia este recomandată în orice situaţie, nu doar în situaţia de faţă”, a precizat dermatologul. Potrivit acestuia, inclusiv compoziţia textilă a produselor poate favoriza apariţia unor micoze. „De exemplu, un tricou cu fire sintetice, sau o haină sintetică, purtată de orice persoană va favoriza încălzirea şi umezeala, care favorizează apariţia paraziţilor, microbilor, a poidermitelor. Mediul umed favorizează înmulţirea acestora şi astfel epiderma se poate îmbolnăvi”, a precizat medicul dermatolog.
De ce cumpără zălăuanii de la „second – hand” ?
Chiar dacă există anumite riscuri de îmbolnăvire, ca urmare a utilizării unor produse de îmbrăcăminte şi încălţămite achiziţionate de la magazinele de tip „second – hand”, foarte mulţi zălăuani preferă hainele la „mâna a doua” în schimbul celor noi. Motivele sunt diverse. Unora nu le permite buzunarul iar alţii susţin că doar în aceste magazine se găsesc haine de calitate la preţuri foarte bune. Cei care achiziţionează astfel de produse, sunt persoane de toate categoriile sociale şi de toate vârstele. „Chiar găsesc produse de calitate la preţuri foarte bune. Mi-am luat şi haine noi, care după prima spălare s-au făcut cârpe. Prefer să cumpăr de aici, sunt de calitate, sunt unicate şi în plus sunt la preţuri acceptabile”, spune Mihaela Silca, o tânără în vârstă de 21 de ani, care este o clientă fidelă a magazinelor de tip second. De aceeaşi părere este şi Octavian V. în vârstă de 39 de ani, profesor. „M-am obişnuit să cumpăr de la second. Decât chinezăriile pe care le găseşti în mai toate magazinele, mai bine de aici! E calitate în primul rând şi găseşti lucruri deosebite. Mi-am cumpărat tot felul cămăşi, tricouri, pantaloni şi chiar costume. Intru destul de des în magazinele de tip „second – hand”. Nu doar eu, ci şi soţia”, a precizat bărbatul. Îmbrăcămintea second hand, pe care o găsim în magazinele din Zalău este de altfel, pentru toate vârstele. Alina Mureşan, mama unei fetiţe de şase luni, povesteşte că, i-a cumpărat micuţei o serie de articole de îmbrăcăminte, calitate la preţuri excelente. „Achiziţionez foarte des diferite articole de îmbrăcăminte pentru fetiţa mea. Sunt de calitate, „de firmă”, unicate şi la preţuri foarte bune. Cu zece lei, de aici pot să-i cumpăr aproape două rochiţe sau două tricouri de vară, din bumbac. În schimb de la alte magazine unde sunt haine noi, cu zece lei, nici nu am ce căuta. Le spăl de fiecare dată, le calc. Nu s-a întâmplat nimic până acum. Cumpăr în special pentru fetiţă dar şi pentru noi. Vreau să vă spun că am achiziţionat nu doar haine, ci şi diferite lucruri în casă de genul perdelelelor, carpetelor şi diferite obiecte de decor. Mie una cel puţin, dar şi familiei mele ne-au fost şi ne sunt de folos magazinele second”, spune tânăra mămică. Utilitatea magazinelor „second – hand” este confirmată şi de Aurelia Buciu, o pensionară în vârstă de 63 de ani. „La venitul meu, nu ştiu ce mă faceam dacă mai trebuia să-mi iau şi haine noi. Eu una, mare noroc am avut cu vechiturile astea. Mi-am luat o grămadă de haine, pentru toate sezoanele, inclusiv haine de biserică şi de evenimetele. Aici, la second găsesşti şi ieftin şi bun, aşa cum trebuie pensionarului cu bani puţini”, spune Aurelia..
Nereguli în unele magazine din Zalău
În urmă cu aproximativ două luni, inspectorii de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Sălaj au realizat la o serie de magazine „second – hand” din Zalău, 12 la număr, o serie de controale, în urma cărora au descoperit abateri. Mai exact, comercianţii expun la vânzare produse pe care nu afişează preţul, nu etichetează şi nu sortează produsele în funcţie de uzură, aşa cum prevede legislaţia în vigoare, şi în plus, în unele magazine nu afişează la vedere codul unic de înregistrare la Registrul Comerţului din care să rezulte obiectul de activitate, pentru care unitatea este autorizată să funcţioneze. Reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Sălaj atrag atenţia tuturor consumatorilor care intenţionează să achiziţioneze produse de îmbrăcăminte „second -hand” să facă acest lucru doar din magazinele specializate. Alegerea trebuie făcută cu mare atenţie şi articolele de îmbrăcăminte trebuie să fie examinate cu minuţiozitate pentru a se evita ca acestea să fie degradate, rupte murdare sau cu alte defecţiuni. Conform legislaţiei în vigoare, hotărârea HG163-2007, consumatorii trebuie să se asigure că produsele sunt însoţite de documentul care certifică operaţiunile de curăţare, dezinfecţie şi dezinsecţie realizate de persoane abilitate. Acest document trebuie să conţină numele, denumirea respectiv adresa persoanei fizice sau juridice care a efectuat operaţiunile de curăţare, dezinfecţie şi dezinsecţie, tipul operaţiunilor efectuate, data efectuării acestora şi denumirea comercială a produselor biocide utilizate la operaţiuni. Dacă produsele nu sunt însoţite de documentul certificator există riscul potenţial de a contacta diferite infecţii şi micoze.