Doar cine nu vrea nu intră la liceu. În ultimii ani media de admitere la liceu a scăzut considerabil. De pildă, în Sălaj, ultima medie de admitere la liceu a fost anul trecut 3,36 la profilul mecanică. Reprezentanţii liceelor sălăjene sunt de părere că s-a ajuns în această situaţie deoarce absolvenţii de gimnaziu nu au avut altă variantă, nu a existat, în ultimii ani, un examen de triere a candidaţilor, iar pentru a nu rămane neocupate locurile în licee nu a fost impusă o limită în ceea ce priveşte nota de admitere la liceu. Astfel, toţi elevii au avut asigurat un loc la liceu, chiar dacă nu s-au prea omorât cu învăţatul.
Pe de altă parte, rezultatele la bacalaureat sunt consecinţa acestui fapt, şi anume că în clasa a IX-a se intră cu orice notă. În opinia directorilor liceelor sălăjene, pentru un elev care intră la liceu cu media 3 este foarte greu şi în multe situaţii imposibil să promoveze bacalaureatul.
Au promovat Bacul doar doi la sută
Un exemplu este Liceul Tehnologic Nr.1 din Nuşfalău. Anul trecut media ultimului elev admis a fost 3,51, la profilul mecanică, în timp ce promovabilitatea la examenul de bacalaureat a fost de 2 la sută. În acest an, la prima sesiune a examenului de bacalaureat s-au înscris 17 candidaţi din cei 26 de absolvenţi ai promoţiei actuale. Potrivit explicaţiilor Cameliei Floruţ, directorul unităţii liceale, o parte dintre absolvenţi au refuzat să se înscrie la examen. „Fiind un liceu tehnologic, obţinându-şi permisul de conducere, o parte dintre elevii claselor terminale s-au limitat doar la obţinerea diplomei de absolvire a liceului. De exemplu, la simulare nici nu au participat. Având în vedere rezultatele din ultimii ani, cel mai bine ar ca liceul să fie transformat în şcoală profesională. Aceasta ar fi intenţia noastră”, a spus directorul Liceului din Nuşfalău.
Profilul agricol nu mai are căutare
Un alt liceu, unde anul trecut media ultimului elev admis a fost 3, 94, la specializarea tehnician veterinar, iar promovabilitatea la examenul de bacalaureat a fost sub 50 la sută este Liceul Tehnologic „Ioan Ossian” din Şimleu Silvaniei. Deşi specializarea era foarte căutată cu câţiva ani în urmă şi se intra cu medii mari, singura explicaţie a reprezentanţilor liceului este că pentru a nu rămâne locurile neocupate au fost admişi şi absolvenţii de gimnaziu cu asemenea medii. „Această specializare a liceului este una cu tradiţie, în urmă cu câţiva ani era concurenţă mare, veneau absolvenţi de gimnaziu şi din judeţele vecine. Însă, mai nou, nu mai are căutare specializarea”, a explicat secretara unităţii liceale.
De altfel, nici absolvenţii claselor terminale ale liceului menţionat nu s-au înscris toţi la prima sesiune a bacalaureatului. Din 128 de absolvenţi, s-au înscris la examen 108. Potrivit sursei citate, unii dintre absolvenţi au ales varianta muncii în străinătate sau alţii nu s-au simţit pregătiţi pentru a susţine examenul de bacalaureat.
Liceeni îndrumaţi spre şcoala profesională
Un alt liceu sălăjean, care din lipsa candidaţilor, a avut anul trecut media ultimului elev admis 3,36 este şi Liceul Tehnologic din Sîg. „Nu am avut candidaţi, la noi vin copiii cel mai slab pregătiţi pentru că nu au altă variantă. Acum din clasa a X-a pot opta pentru şcoala profesională. Aceasta este şi intenţia noastră de a-i îndruma, după absolvirea clasei a IX-a, spre şcoala profesională. Vom încerca să le sugerăm acest aspect”, a explicat directorul unităţii liceale.
În ceea ce priveşte înscrierea absolvenţilor din clasele terminale ale liceului, potrivit sursei citate, s-au înscris la prima sesiune a examenului 34 din totalul de 43 de absolvenţi.
O situaţie interesantă, în ceea ce priveşte numărul absolvenţilor înscrişi la prima sesiune a bacalaureatul, este cea a Liceului Tehnologic Surduc. Potrivit reprezentanţilor unităţii liceale, din cei 70 de absolvenţi, s-au înscris pentru susţinerea probelor orale 60 de candidaţi, iar pentru cele scrise circa 20. „Nu se simt pregătiţi să facă faţă unui asemenea examen, astfel încât se limitează doar la obţinerea diplomei de absolvire a 12 clase”, a precizat sursa citată.
14 centre de înscriere pentru admiterea la liceu
În Sălaj, potrivit informaţiilor postate pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, au fost stabilite 14 centre de înscriere pentru admiterea la liceu, din acest an.
Este vorba de Şcoala Gimnazială Nr.1 Zimbor, care are nouă şcoli arondate, Liceul Tehnologic „Cserey-Goga” Crasna, cu 10 unităţi şcolare arondate, Liceul Tehnologic Nr.1 Sărmăşag, care are şapte şcoli arondate, Liceul Tehnologic „Ioachim Pop” Ileanda, cu opt şcoli arondate, Şcoala Gimnazială „Petri Mor” Nuşfalău, având 14 şcoli arondate, Şcoala Gimnazială „Andrei Mureşanu” Cehu Silvaniei, cinci şcoli arondate, Liceul Tehnologic „Octavian Goga” Jibou, Şcoala Gimnazială „Silvania” din Şimleu Silvaniei”, Liceul Sportiv „Avram Iancu” Zalău, Şcoala Gimnazială „Iuliu Maniu” Zalău, Şcoala Gimnazială „Porolissum” Zalău, Şcoala Gimnazială”Mihai Eminescu” Zalău, Şcoala Gimnazială „Corneliu Coposu” Zalău. Pentru candidaţii din alte judeţe Centru special de înscriere este la Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj.
Mediile foarte mici de admitere sunt posibile întrucât clasa a IX-a şi a X-a sunt obligatorii. Media de admitere în învăţământul liceal este media aritmetică între media generală la evaluarea naţională, de la sfârşitul clasei a VIII-a, şi media generală de absolvire a claselor V – VIII. Anul acesta, completarea fişelor de înscriere în liceu, în care sunt exprimate opţiunile elevilor pentru anumite unităţi de învăţământ, are loc în intervalul 5 – 9 iulie, iar repartizarea computerizată se va face în 16 iulie. O a doua repartizare computerizată, pentru absolvenţii de învăţământ gimnazial care nu au fost repartizaţi în prima sesiune, va avea loc pe 25 iulie.