Fotbalul sălăjean trece printr-o perioadă destul de nefastă, iar acest lucru îl recunoaşte şi preşedintele Asociaţiei Judeţene de Fotbal (AJF) Sălaj, Dan Costin, care ocupă această funcţie de şapte ani. A fost martor atât la desfiinţarea formaţiei Armătura Zalău, cât şi la promovarea echipei FC Zalău în Liga a III-a, dar consideră că Sălajul merită să aibă, din nou, un club de fotbal în al doilea eşalon fotbalistic al ţării. S-a bucurat de realizările echipei FC Silvania Şimleu Silvaniei, care a promovat în Liga a II-a, dar a rămas extrem de dezamăgit în momentul în care a aflat că şi acest club va avea soarta Armăturii Zalău.
Într-un interviu acordat, Dan Costin, ne-a dezvăluit că în momentul în care a preluat şefia fotbalului sălăjean, AJF Sălaj nu avea nici măcar un sediu, iar acum beneficiază de un spaţiu modern, chiar şi de un autoturism primit de la Federaţia Română de Fotbal.
Reporter: Sunteţi preşedintele Asociaţiei Judeţene de Fobal (AJF) Sălaj din vara anului 2006. În ce stadiu aţi găsit AJF-ul?
Dan Costin: În momentul în care am ajuns preşedintele Asociaţiei Judeţene de Fotbal Sălaj, aş putea spune că nu exista nici măcar un sediu. Era un birou tot în actuala clădire a Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport, dar într-o altă sală şi nu exista un contract de închiriere. Activitatea se dăşfăşura în acea încăpere doar prin bunăvoinţa conducerii DJST Sălaj de la acea vreme. S-au făcut demersuri, între timp, pentru a avea un sediu cu acte în regulă, iar o mare parte din merit o are Federaţia Română de Fotbal. Datorită oamenilor din conducerea acestei instituţii am putut închiria spaţiul în care ne desfăşurăm activitatea şi în acest moment. S-au făcut demersuri către Agenţia Naţională pentru Sport şi Tineret (ANST) şi, în urma unei licitaţii, am obţinut dreptul de a folosi acest spaţiu. Pe această cale, doresc să mulţumesc atât fostului director al DJST Sălaj, Nicu Lăpuşan, cât şi actualului director, Adrian Fărcaş.
Rep.: Sunteţi la al doilea mandat în această funcţie. Cum apreciaţi faptul că aţi fost ales pentru a doua oară consecutiv în fruntea fotbalului sălăjean?
D.C.: Dacă cei care au avut drept de vot au considerat că trebuie să conduc încă patru ani fotbalul sălăjean înseamnă că am meritat să rămân în funcţia de preşedinte al AJF Sălaj. Sper şi vreau să cred că atât în mandatul anterior, cât şi în cel actual am fost şi sunt de mare folos membrilor afiliaţi. Cred că dacă nu aş fi făcut nimic pentru cluburile de fotbal din judeţ nu aş fi rămas la conducerea AJF Sălaj.
Rep.: Ce realizări aţi avut în primul mandat?
D.C.: Consider că la realizările pe care le-am avut au contribuit şi alţii. A fost efortul tuturor celor care au avut şi au atribuţii la AJF Sălaj. O contribuţie majoră a avut conducerea Federaţiei Române de Fotbal şi aici mă refer la sediu şi la dotările sediului. Datorită FRF, beneficiem şi de un autoturism. Cu ajutorul Comisiei Judeţene de Arbitri, au fost promovaţi arbitri în loturile superioare, prin organizarea a două programe derulate în Sălaj la care au fost aduşi, de două ori, membri Comisiei Centrale de Arbitri, ceea ce a reprezentat o premieră pentru acest judeţ.
Rep.: Ce planuri aveţi în perioada rămasă din al doilea mandat?
D.C.: În viitorul apropiat sper să materializăm un proiect-parteneriat între FRF, AJF şi autorităţile locale, prin construirea unui teren sintetic pe o suprafaţă de 40 de metri lăţime şi 60 de metri lungime, unde să aibă acces toţi copiii şi juniorii care practică fotbal în mod organizat.
Rep.: Au avut loc tot mai multe incidente în ultima perioadă, în partidele din Liga a V-a, chiar şi în cele din Liga a IV-a. Să fiu mai direct, tot mai mulţi arbitri au fost bătuţi. Se fac chiar atâtea greşeli de arbitraj sau mulţi dintre jucători nu cunosc regulamentul?
D.C.: Este regretabil că la unele partide din Liga a V-a, chiar şi din Liga a IV-a se întâmplă astfel de evenimente. Am avut multe discuţii cu reprezentanţii echipelor din campionatele judeţene, ca aceştia să respecte regulamentul. I-am ajutat să se înscrie în campionat, în special pe cei din Liga a V-a, dar aici trebuie să respecte anumite reguli. Probabil, incidentele au avut loc şi pe fondul unor greşeli de arbitraj, dar acest lucru nu justifică violenţele şi lucrurile urâte petrecute pe terenurile de fotbal. Sportul trebuie să lege prietenii, nu să se ajungă la acte de violenţă.
Rep.: Cunoaşteţi şi situaţia fotbalului din judeţele limitrofe. Cum vi se pare nivelul Ligii a IV-a din Sălaj, în comparaţie cu celelalte campionate judeţene?
D.C.: Nivelul fotbalului din Sălaj este mult mai scăzut decât cel din judeţele limitrofe. Ştiu foarte bine situaţia campionatelor din celelalte judeţe. În Liga a IV-a Sălaj, majoritatea echipelor sunt finanţate de Consiliile Locale,iar în celalte judeţe, sunt echipe care au sponsori şi au un număr mai mare de participante. În Satu Mare sunt două serii de câte 16 echipe, iar Bihorul are o ligă cu 16 echipe, dar foarte puternică.
Rep.: FC Zalău, tot în Liga a III-a după cinci sezoane. Ce impresie v-a lăsat echipa în tot această perioadă?
D.C.: Am fost şi sunt un apropiat al echipei FC Zalău, fiindcă am acolo mulţi prieteni în rândul antrenorilor, jucătorilor şi conducătorilor de club. Am asistat la multe meciuri ale acestei echipe şi am observat că există fluctuaţii în evoluţie de la un meci la altul. Au fost partide în care jocul echipei a fost bun, spre foarte bun, iar în alte meciuri, jucătorii au avut o evoluţie destul de modestă. Cred că, la unii jucători, există o problemă de mentalitate, fiindcă stagnează în evoluţie. Probabil ar trebui să fie şi mai stimulaţi, dar nici aici, ca la multe alte cluburi, situaţia financiară nu este foarte roz. Per ansamblu, lotul echipei FC Zalău este unul destul de valoros. Cu două, trei achiziţii, în special în atac, echipa din Zalău ar putea termina, fără nicio problemă, pe unul din primele trei locuri.
Rep.: Merită să aibă Sălajul o echipă în Liga a II-a?
D.C.: Merită, cu siguranţă. Am citit, chiar în ziarul dumneavoastră, situaţia în care se află Stadionul Municipal din Zalău, iar pentru a avea o echipă în Liga a II-a, ar trebui pornit chiar de la renovarea bazei sportive. O problemă majoră o reprezintă şi faptul că nu există un al doilea teren, pe care să poată evolua juniorii şi să se poată desfăşura antrenamentele. Toate echipele joacă pe Stadionul Municipal, iar în aceste condiţii, este de aşteptat ca gazonul să nu se prezinte într-o stare prea bună. În această primăvară, din cauza condiţiilor meteorologice, nu s-a putut intra pe gazonul Stadionului Municipal, iar echipa de seniori a fost nevoită să-şi desfăşoare antrenamentele pe terenul de bitum şi la Baza Sportivă „Divino” a lui Vasile Jula.
În asemenea condiţii, este foarte greu să ataci promovarea. Ar trebuie făcut un proiect în care să se traseze sarcinci şi obiective clare, iar finalitatea să fie o promovare în Liga a II-a.
Rep.: Şimleu Silvaniei a avut, la un moment dat, echipă chiar în Liga a II-a. Cum vi s-a părut aventura formaţiei FC Silvania?
D.C.: FC Silvania a fost o prezenţă plăcută în Liga a II-a. Am participat la multe meciuri şi ţin foarte bine minte partidele cu FC Argeş, Universitatea Cluj, FC Bihor şi alte nume mari din fotbalul românesc, dar, din păcate, în sport, totul se rezumă la partea financiară. Toată lumea ştie că un mare merit pentru această echipă l-a avut Dumitru Ardelean, care a fost „sufletul” echipei. Fără contribuţia lui, Şimleul nu putea avea o echipă în Liga a II-a. Păcat că nu s-a mai putut continua, cel puţin la nivelul Ligii a III-a, dar sper că în perioada următoare să reapară, în judeţ, o echipă de Liga a II-a, .
Rep.: Există destul de multe echipe de copii şi juniori în Sălaj, dar, cu toate acestea, foarte puţini jucători au fost promovaţi la o echipă de seniori din Liga a II-a sau din Liga I. Care este motivul?
D.C.: Avem patru, cinci cluburi la nivelul fotbalului juvenil, care activează în competiţiile organizate de AJF Sălaj, dar, într-adevăr, aşa cum aţi remarcat şi dumneavoatră, există puţini jucători care fac pasul chiar şi spre Liga a III-a. Avem câţiva fotbalişti cu care ne mândrim în Liga I: Vlad Morar, Liviu Antal, Bogdan Unguruşan, Gabriel Vaşvari, Cătălin Chiş, dar consider că ar fi putut ajunge mai mulţi jucători la acest nivel. Cred că, în primul rând, este vina jucătorilor, care se mulţumesc cu puţin, dar, probabil nici nu sunt stimulaţi suficient pentru a continua să joace fotbal după ce termină junioratul.
Rep.: S-a discutat, la un moment dat, de o colaborare între Viitorul Zalău şi FC Zalău. Lăsând la o parte rivalităţile dintre Daniel Sabou şi Ioan Morar, ar fi benefică pentru fotbalul sălăjean o astfel de colaborare?
D.C.: În general, între cluburile din acelaşi oraş sau judeţ există rivalităţi, deşi acestea nu sunt benefice în sport. Personal, am aceeaşi satisfacţie, indiferent de club, când o echipă ne reprezintă la o competiţie organizată în afara judeţului. M-aş bucura dacă acest proiect s-ar materializa, fiindcă avem nevoie de un Centru de copii şi juniori. Pe Daniel Sabou nu pot decât să-l felicit pentru ce a făcut în fotbalul juvenil sălăjean. Ştiu că i-a fost foarte greu la început, iar acum are deja un nume şi a obţinut rezultate notabile pentru judeţ în cei nouă ani. Acum beneficiază şi o bază sportivă modernă, cu nocturnă şi în scurt timp vor fi gata şi vestiarele.
Rep.: În ultimi ani, le-aţi impus cluburilor din judeţ să-şi renoveze bazele sportive, pentru a dispune de minimum de condiţii. Câţi dintre conducătorii de cluburi s-au conformat?
D.C.: Din păcate, ducem o lipsă acută de baze sportive cu dotări minimale. În Liga a IV-a sunt cinci şase echipe care au condiţiile necesare pentru a susţine un meci de fotbal. Noi, AJF-ul, nu putem face mare lucru pentru a îmbunătăţi această situaţia. Totul depinde de autorităţile locale şi de implicarea lor în anumite proiecte. Totuşi, cred că aproape orice primărie din judeţ ar putea asigura condiţiile minime pentru desfăşurarea unui joc de fotbal. Ne mândrim cu câteva baze sportivi, cum cum sunt cele de la Gâlgău Almaşului, de la Nuşfalău, de la Crasna, recent şi cea de la Jibou, dar totul depinde de edilii locali. Ştiu că şi la Chieşd urmează să se finalizeze o bază sportivă destul de modernă.
De Liga a V-a nici nu are rost să mai vorbim, fiindcă foarte multe echipe au condiţii improprii pentru desfăşurarea unui meci de fotbal.
Rep.: În această vară se împlinesc şapte ani de când conduceţi destinele fotbalului sălăjean. Care sunt avantajele şi dezavantajele funcţiei de preşedinte al AJF Sălaj?
D.C.: Multă lume nu cunoaşte, în detaliu, responsabilităţile unui preşedinte al AJF. O persoană care deţine o astfel de funcţie nu se poate implica în luarea deciziilor la Comisia de Disciplină sau la Comisia Judeţeană de Arbitri. Există situaţii când particip şi chiar contribui la realizările unor echipe, dar, de multe ori, suport şi nerealizările sau nemulţumirile membrilor afiliaţi la AJF.
Avantaje financiare nu sunt, fiindcă mi-e jenă să vă spun salariul pe care îl am la Asociaţia Judeţeană de Fotbal. Noi, după cum probabil ştiţi, ne autofinanţăm. Suntem trei angajaţi cu salarii foarte mici.
Singurul avantaj ar fi faptul că sunt delegat ca observator la meciuri din Liga a II-a şi a III-a.