Lucian Bode: „Vom boicota acest simulacru de revizuire a Constituţiei”

Deputatul Lucian Bode, preşedintele PDL Sălaj, a afirmat vineri că democrat-liberalii au atacat la Curtea Constituţională a României (CCR) actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, pe motiv că ar fi neconstituţională. „Printre principalele argumente pentru care am atacat la CCR această Lege se numără şi faptul potrivit căruia principiul şi realitatea juridică a statului de drept se opun aplicării unei reguli diferite în timp – cvorum de participare de cel puţin 50 la sută în anul 2003 vs. cvorum de participare de cel puţin 30 la sută din numărul persoanelor cu drept de vot în anul 2013 – pentru o situaţie juridică identică – revizuirea Constituţiei României”, a declarat parlamentarul în cadrul unei conferinţe de presă. Un alt argument adus de către cei de la PDL are în vedere că nu poate fi invocat faptul că un procent foarte mare de neparticipare la referendum, de maxim 70 la sută, ar reprezenta persoanele care nu sunt interesate de situaţia ţării sau de problematica supusă consultării prin referendum, pentru că atât Curtea Constituţională, cât şi jurisdicţiile europene, au stabilit şi reţinut că şi neparticiparea reprezintă o modalitate de exprimare a unei opţiuni politice de către cetăţeni, chiar dacă aceasta este negativă.
Lucian Bode a mai adus în discuţie amendamentele PDL propuse Comisiei Parlamentare de Revizuire a Constituţiei, cum ar fi: menţinerea pragului actual la referendum; revocarea aleşilor locali şi parlamentari prin referendum; dizolvarea Parlamentului în cazul invalidării referendumului pentru demiterea preşedintelui; deficit bugetar de 3 la sută din PIB; datoria publică a României de maximum 60 la sută din PIB. Cel mai interesant amendament adus de democrat-liberali este legat de alocarea a 5 la sută din PIB pentru educaţie. În acest sens, PDL a demarat, la nivel naţional, o campanie de strângere de semnături, care se va încheia la finele acestei luni. Potrivit sursei citate, dintr-un target propus de 5.000 de semnături, până vineri, pedeliştii sălăjeni au reuşit să adune circa 1.000. „În condiţiile în care amendamentele PDL vor fi respinse, decizia noastră este aceea de a boicota acest simulacru de revizuire a Constituţiei”, a mai afirmat Lucian Bode.

26 Thoughts to “Lucian Bode: „Vom boicota acest simulacru de revizuire a Constituţiei””

  1. Anonim

    de ce nu ati dat voi 5% pentru educatie cat ati fost la putere?

  2. Victor Daraban

    de tampiti

  3. Anonim

    sa se scrie in noua Constitutie ca daca esti paznic la mistreti nu poti deveni peste noapte vames, asa ca si fratele lui Lucian Bode! Atunci votez DA!

  4. voicu

    mai ANONIM daca soarta ta si a copiilor tai depind de fratele lui Bode atunci dute de te spinzura impreuna cu usl -ul si toti cacaraii liberali ,

  5. Anonim

    nu ma mira ca boicoteaza revizuirea constitutiei avand in vedere ca ani dearandul au boicotat R
    omania ;basescu autostrazile,macovei tot ce se putea pe la brusselles.

  6. Anonim

    Atit sti tu sa faci.ai distrus aceasta tara cu patidul portocaliilor. Nu aveti minte.

  7. Simulacru

    Stii sa il desparti in silabe, ca nu te intreb exact ce inseamna

  8. Anonim

    speriatu asta, nici nu stie ce inseamna simulacru. tractoristu, foloseste cuvinte prea mari pentru el.

  9. Anonim

    Normal ,cat au fost la putere, si-au batut joc de oameni.Acum apar in fata noastra ca niste martiri.GUNOAIELOR !!!!!

  10. Anonim

    Bode asta ii un prostalau, imbecil fara scrupule. Ar vinde-o si pe masa daca ar trebui.

  11. Anonim

    Dobitocule …mars ma hotule !!!

  12. Anonim

    Gunoaie umane !!! Nu cred ca mai au tupeul sa apara in fata noastra.Si asta , si TURCASU !!!!!

  13. Ionescu

    Eu cred ca Bode este un imbecil. Dupa ce ca toata lumea te eticheteaza ca fiind un porc, un nemernic, un om de nimic, prostovan, etc….cum dracu mai ai obraz sa iesi in fata. Ai intrat pe usa din dos ca un cacat in buda, taci in p…. m….nu mai face valuri. Ia 4 ani salariul ca un imbecil intretinut de noi si fa-te mic electrician tembel. Te crezi frumos si charmant, esti un avortat ca toti portocalii vostri. Nu ti-e rusine ca citeste sotia, copiii, neamurile ce parere au romanii despre tine?????? Stai dracului si nu mai latra jigodie imputita.

  14. Anonim

    lectura pentru Bode, care toata viata lui a lucrat la stat, a fost in ApR, apoi in PD de stanga, iar acum se declara de dreapta:
    ”Din moment ce am argumentat aici că nu e o necesitate reală unirea dreptei, nu o să dau mari sfaturi ce să se facă pentru asta. Mai degrabă chestiunea unei reforme de centru dreapta mă preocupă. Cum să facem să nu avem ca alternative la unul care preferă Ferrariul pe unul care preferă Jaguarul (dar amîndoi lucrează la stat, că aşa e dreapta noastră) ci mai degrabă pe unul ca Nicuşor Dan, care merge cu bicicleta, metroul, sau o maşină sub cinsprezece mii de euro? Reforma de centru dreapta trebuie să aducă în faţă pe antreprenorul mijlociu sau mărunt, care să ceară un alt tip de stat, unul care să îl ajute, nu să-l încurce în activitatea lui. Din păcate, categoria asta se asociază greu şi se pretinde apolitică, lăsînd discuţiile despre guvernare la diverşi veleitari, mereu gata să facă un partid tocmai pentru că nu se pricep la nimic şi au timp berechet de scris pe forumuri. Din ăştia nu va ieşi absolut nimic.” Alina Mungiu Pippidi, RL, 12/06/2013

  15. Anonim

    PDL-ul nu mai conteaza.Este un zero barat si vorbeste din groapa de gunoi unde ii este locul.

  16. Anonim

    Taran de valcau cu diploma de liceu agricol din metropola simleu. UITE LA EL CE MOACA DE PROST ARE .

  17. Anonim

    oamenilor,sunteti de-a dreptul gretosi.Daca Bode e in halul asta….voi unde va situati?Aveti oglinda??

  18. xxx

    PDL-ul nu mai conteaza.Este un zero barat si vorbeste din groapa de gunoi unde ii este locul.

  19. Gyuri

    Ma porcule nu iti e rusine sa mai latri dupa ce te-ai facut de cacat cu tot neamul tau, Eu sunt ungur, am 1000 de haveri romani, da un porc ca tine nici ca vecin nu mi-ar trebui. Jegule.

  20. CETATEANUL

    MA TOT UIT SI MA MINUNEZ, CE CUVINTE ELEVATE FOLOSITI! INTRBAREA ESTE , CHIAR ATIT DE LIMITAT VOCABULAR AVETI? CE NU A REUSIT P.D-L IN 8 ANI A REUSIT U.S.L. INTR-UN AN , SA TERMINE DEFINITIV SI INCURABIL ECONOMIA SI INDUSTRIA TARII, INCLUSIV DOMENIUL PRIVAT. CAT DE PROST TREBUIE SA FII, SA REDUCI BUGETUL LA INVESTITII SI SA IL MARESTI LA CHELTUIELI DE PERSONAL, CAT DE TAMPIT POTI FI SA INFIINTEZI MINISTERE PE TIMP DE CRIZA. TREBUIE INTRADEVAR SA TE NUMESTI PONTA SA FACI TOATE ASTEA ;VIVAT U.S.L’

  21. Iorgus

    Într-o scrisoare adresată preşedintelui PDL Vasile Blaga, greco-catolicii din Statele Unite i-au cerut acestuia să-l retragă pe deputatul Ioan Oltean din Comisia de revizuire a Constituţiei pe motiv că acesta a iniţiat două proiecte de lege care încearcă îngrădirea drepturilor constituţionale ale comunităţii greco-catolice din România.

    ,,Am luat la cunoştinţă cu îngrijorare despre nominalizarea domnului deputat şi vicepreşedinte PDL Ioan Oltean în Comisia de revizuire a Constituţiei şi este de neînţeles cum partidul pe care-l conduceţi poate promova un extremist şi fundamentalist într-o astfel de poziţie esenţială pentru viitorul democratic al României”, a afirmat în deschiderea scrisorii preotul Chris Terhes, preşedintele Romanian Greek-Catholic Association.

    Nominalizarea acestuia vine după ce ,,domnul deputat PDL Ioan Oltean a iniţiat deja două proiecte de lege prin care încearcă îngrădirea drepturilor constituţionale ale comunităţii greco-catolice din România, cum ar fi accesul la justiţie şi dreptul de proprietate, ca atare suntem îngrijoraţi de articolele anti greco-catolice pe care le poate propune în viitoarea Constituţie a României”, se arată în scrisoare.
    Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a fost propus în Comisia de revizuire a Constituţiei de către BPN-ul partidului, înlocuindu-l pe Gabriel Andronache care a plecat din PDL.

    Îngrijorarea, se arata în scrisoare, este fundamentată şi de faptul că, pe data de 7 iunie, ,,domnul deputat Ioan Oltean a avut o conferinţă de presă în care şi-a susţinut în continuare proiectul de lege anti greco-catolic 253/2013 şi a catalogat reacţia negativă a comunităţii greco-catolice faţă de acest proiect ca fiind una «totalmente nejustificată». Domnia sa s-a justificat spunând că «nicio clipa această iniţiativă legislativă prin conţinutul ei nu a avut în vedere blocarea procesului de restituire a proprietăţilor către cultul greco-catolic», lucru contrazis inclusiv de colegi de-ai săi din Parlament”.

    ,,După toate standardele unei societăţi democratice, atitudinea vădit anti greco-catolica a domnului vicepreşedinte PDL Ioan Oltean poate fi catalogată ca extremistă şi fundamentalistă, iar un partid care respectă principiile democratice s-ar fi delimitat de poziţia sa şi l-ar fi ajutat să se corecteze”, se afirma în scrisoarea adresată lui Vasile Blaga.

    Scrisoarea se încheie cu solicitarea ca deputatul PDL Ioan Oltean să fie înlocuit de partid din această comisie, iar ,,absenţa unei reacţii de condamnare şi delimitare” din partea partidului va fi considerata ca o reacţie de sprijin a „atitudinii anti greco-catolice manifestate de domnul deputat şi vicepreşedinte PDL Ioan Oltean”.

    ,,Nominalizarea pentru elaborarea viitoarei Constituţii a României a unui om politic corigent la democraţie, care a iniţiat deja două proiecte de lege ce încalcă flagrant drepturile omului şi principii constituţionale specifice unui stat de drept, este o ofensă adusa procesului democratic şi discreditează partidul care l-a propus”, a concluzionat preotul Chris Terhes.

    Romanian Greek – Catholic Association este o organizaţie non-profit din California care sprijină Biserica Greco – Catolică şi pledează la nivel internaţional pentru oprirea discriminării greco-catolicilor din România.

  22. Iorgus

    In scrisoarea amintita ar fi trebuit sa fie amintit si cel cu nume mirositor, Buda, salajean de al nostru, care in fratietate cu prietenul sau Oltean, de catva timp incoace nu au astampar si sicaneaza in continuu obstea greco-catolica din Romania, venind cu fel de fel de traznai de natura a afecta grav interesele Bisericii mosilor si stramosilor nostri. De altfe, in urma acestor nazbatii, Departamentul de Stat al SUA a venit de fiecare data cu o serie de condamnari a acestor fapte grave de atentat impotriva drepturilor omului. Rusine sa le fie si sa nu uite ca Dumnezeu este sus si ne va judeca pe fiecare dupa faptele noastre!

  23. Anonim

    Dupa ce ai intrat in parlament numai de boicot vorbesti analfabetule esti bun sa o primesti pe UDREA la zalau vezi ca vine si MRU cine se aseamana se aduna . Mai nu te-am auzit sa vii cu o propunere constructiva pentru salajenii care te-au ales voi chiar nu aveti bun simt?

  24. g3o

    Mai bine te-ai boicota singur!

  25. Alexandru

    Biserica Greco-Catolică cere să fie menţionată în Constituţie la articolul privind rolul Bisericii Ortodoxe şi al Casei Regale “în constituirea şi modernizarea statului român”, solicitând totodată ca libertatea religioasă să fie definită “urmând exemplul Convenţiei Europene a Drepturilor Omului”.

    Cele două amendamente sunt menţionate într-o scrisoare trimisă miercuri de liderul Bisericii Greco-Catolice, cardinalul Lucian Muresan, lui Crin Antonescu, preşedinte al Comisiei Parlamentare de revizuire a Constituţiei.
    “Dacă viitoarea Constituţie se doreşte a fi un document istoric care să vorbească despre aportul adus de unele instituţii la constituirea şi modernizarea statului român, Biserica Greco-Catolică nu poate fi exclusă dintre acestea. Fără Biserica Greco-Catolică, Statul Român, identitatea naţională şi limba română în formele pe care le cunoaştem astăzi nu ar fi existat”, spune cardinalul Lucian, în argumentarea primului amendament, potrivit unui comunicat remis Mediafax.
    În scrisoarea trimisă lui Antonescu se arată că, în cazul în care viitoarea Constituţie sau preambulul acesteia va conţine articolul “România recunoaşte rolul istoric, în constituirea şi modernizarea statului român, al Bisericii Ortodoxe şi al celorlalte culte religioase, al Casei Regale şi al minorităţilor naţionale”, acesta să fie completat astfel: “România recunoaşte rolul istoric, în constituirea şi modernizarea statului român, al Bisericii Ortodoxe, Bisericii Greco-Catolice şi al celorlalte culte religioase, al Casei Regale şi al minorităţilor naţionale”.

    În acest context, cardinalul Lucian face, în scrisoare, o incursiune istorică pornind de la episcopul greco-catolic Inochentie Micu Clain, care a introdus “pentru prima dată termenul de «naţiune română» la 1737″, continuând cu Şcoala Ardeleană, care a “format conştiinţa naţională românească”, înlocuirea de către Biserica Greco-Catolică a scrierii chirilice cu alfabetul latin, lupta pentru emancipare naţională de la 1848 şi terminând cu aportul în Unirea de la 1918 şi lupta împotriva “comunismului şi sovietizării ţării”.
    În legătură cu al doilea amendament propus, liderul Bisericii Greco-Catolice spune în scrisoare că “textul Constituţiei din 2003 nu defineşte în termeni pozitivi ce e libertatea de conştiinţă sau religie, ceea ce face aceşti termeni neclari”.
    În aceste condiţii, se propune înlocuirea art. 29 din Constituţia din 2003 (“Libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nici o formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale. Libertatea conştiinţei este garantată; ea trebuie să se manifeste în spirit de toleranţă şi de respect reciproc”) cu textul bazat pe Convenţia Europeană a Drepturilor Omului: “Statul garantează dreptul la libertate de gândire, de conştiinţă şi de religie; acest drept include libertatea de a-şi schimba religia sau convingerile, precum şi libertatea de a-şi manifesta religia sau convingerea în mod individual sau colectiv, în public sau în particular, prin cult, învăţământ, practici şi îndeplinirea ritualurilor”.
    “Definirea libertăţii religioase în România este imperativă deoarece în declaraţia de unire a Transilvaniei cu România de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, se garanta: «Egală îndreptăţire şi deplină libertate autonomă confesională pentru toate confesiunile din Stat». Scoaterea în afara legii a Bisericii Greco-Catolice de către statul român în 1948 a fost o încălcare a declaraţiei de la Alba Iulia. Chiar şi după căderea regimului comunist Biserica Greco-Catolică încă nu a fost repusă în drepturi, în mare parte credincioşii ei fiind în continuare în imposibilitatea de a-şi putea practica credinţa liber şi nestânjenit în România.
    Ne dorim ca această nouă Constituţie să definească în termeni pozitivi libertatea religioasă astfel încât toţi românii, indiferent de confesiune, să se poata bucura de aceleaşi drepturi în România”, este argumentată, în scrisoare, cea de-a doua propunere.

  26. Alexandru

    Biserica Greco-Catolica protesteaza oficial fata de modul de revizuire al Constitutiei

    Biserica Greco-Catolica a inaintat un protest oficial pe data de 27 iunie presedintelui Senatului, domnul Crin Antonescu, “fata de lipsa de transparenta si consultare cu care Comisia de revizuire a lucrat la modificarea Constitutiei Romaniei, prejudiciind astfel intregul proces de modificare a legii fundamentale a unui stat de drept.”

    “Este innaceptabil ca aceasta comisie sa nu fi comunicat zilnic, oficial, textele discutate zi de zi si motivatia din spatele votului, partile interesate fiind nevoite sa afle din presa despre forma articolelor votate”, a spus in scrisoarea sa Preafericirea Sa Lucian Cardinal Muresan, Intaistatatorul Bisericii Greco-Catolice.

    In document se afirma ca “nici un articol din viitoarea Constitutie nu a suferit mai multe modificari decat cel referitor la rolul istoric al cultelor «in constituirea si modernizarea statului roman»”.

    Articolul cu pricina a fost initial respins de Comisia de revizuire, apoi s-a spus ca va face parte din preambulul Constitutiei, ulterior s-a votat o forma care a fost apoi modificata de doua ori, ca in cele din urma forma finala a articolului sa devina: “Romania recunoaste rolul istoric, in constituirea si modernizarea statului roman, al Bisericii Ortodoxe si al celorlalte culte religioase recunoscute de lege, al Casei Regale si al minoritatilor nationale”.

    Amendamentul de mai sus a devenit parte din articolul 1 al viitoarei Constitutii.

    Preafericirea Sa Cardinalul Lucian a adus trei critici majore acestui articol si implicit procesului de revizuire al Constitutiei.

    1. Prima critica se bazeaza pe faptul ca acest articol a suferit modificari de 180 de grade in 14 zile de unde “rezulta clar ca membrii acestei comisii au cedat la presiuni”.

    “Prin includerea acestui articol, Constitutia a fost transformata din carte de principii – care ar trebui sa se aplice egal tuturor – intr-o carte de istorie, iar adevarul istoric nu poate fi stabilit prin consens sau in urma votului unei comisii”, a spus Cardinalul Lucian.

    Scrisoarea a mentionat ca “nu Biserica Greco-Catolica a initiat amendamentul din Constitutie ce face referire la rolul istoric al cultelor in faurirea Romaniei. Daca, insa, Comisia a votat ca in Constitutie sa apara referinte istorice, atunci adevarul istoric trebuia mentionat in intregime, la fel cum a facut-o si Constitutia din 1923 si 1938.”

    Pentru meritele avute la constituirea identitatii romanesti si la faurirea Romaniei, atat Constitutia din 1923 (art. 22) cat si cea din 1938 (art. 19) mentiona Biserica Greco-Catolica alaturi la Biserica Ortodoxa ca fiind “biserici romanesti”. “Biserica ortodoxa romana fiind religia marei majoritati a Romanilor este biserica dominanta in Statul roman; iar cea greco-catolica are intaietea fata de celelalte culte”, se afirma in aceste Constitutii.

    Intr-o scrisoare anterioara, trimisa pe data de 19 iunie Comisiei de revizuire, Cardinalul Lucian afirmase ca “daca viitoarea Constitutie se doreste a fi un document istoric care sa vorbeasca despre aportul adus de unele institutii la constituirea si modernizarea statului roman”, Biserica Greco-Catolica va trebui mentionata alaturi de Biserica Ortodoxa, la fel cum a facut-o si Constitutia din 1923 si 1938.

    2. A doua critica adusa articolului 1 din viitoarea Constitutie are la baza mentiunea din articol ca “numai cultelor «recunoscute de lege» le sunt recunoscute meritele in faurirea statului Roman”, adaugare facuta cu 24 de ore inaintea votului pe textul final.

    “Conform acestui articol din viitoarea Constitutie, meritele istorice de netagaduit ale unor culte vor fi conditionate de recunoasterea actuala a acestora de catre stat”, a spus Cardinalul.

    Statul va putea sa scoata in afara legii o Biserica “si, astfel, sa nu mai recunoasca meritele acesteia la faurirea Romaniei, iar acest lucru sa fie perfect constitutional”, se afirma in scrisoare.

    “Aceasta formulare creeaza premisele repetarii situatiei din 1948 cand Biserica Greco-Catolica a fost scoasa in afara legii de catre comunisti si s-a incercat scoaterea ei din istorie, ceea ce starneste profunda ingrijorare in randul comunitatii greco-catolice”, a aratat Cardinalul Lucian.

    Ingrijorarea Bisericii Greco-Catolice in legatura cu aceasta formulare “este fundamentata si de faptul ca din Comisia de modificare a Constitutiei a facut parte domnul deputat si vicepresedinte PDL Ioan Oltean, care recent a initiat un nou proiect de lege pentru ingradirea drepturilor Bisericii Greco-Catolice. Tot domnia sa a stat la baza unei modificari din articolul mai sus mentionat.”

    Pe data de 8 mai, 2013, deputatul si vicepresedintele PDL IOan Oltean a initiat un nou proiect de lege prin care a incercat sa ingradeasca accesul la justitie al Bisericii Greco-Catolice si sa opreasca retrocedarile bisericilor greco-catolice confiscate de comunisti in 1948 si date Bisericii Ortodoxe Romane. Proiectul respectiv a fost criticat la vremea respectiva de comunitatea greco-catolica din Romania si din diaspora.

    3. A treia critica adusa articolului 1 are la baza faptul ca aceasta modificare constitutionala a nu fost discutata la nivelul intregii societati si cu toate cultele din Romania, lucru considerat “inadmisibil”.

    Mai mult, “modificari majore la acest articol s-au facut cu 24 de ore inaintea votului final, astfel incat nici un alt cult din Romania sa nu-si poata expune punctul de vedere”, s-a afirmat in scrisoare.
    Datorita acestei lipse de consultari obligatorii, “aceasta decizie unilaterala a Comisiei de revizuire genereaza in mod nenecesar discordie sociala si deschide calea statului spre intoleranta, discriminare si abuzuri, cum s-a vazut si in trecut”, a afirmat Cardinalul.

    Modul lipsit de transparenta cum aceasta comisie a abordat un subiect atat de sensibil arata de ce “este imperativ ca in noua Constitutie statul sa garanteze libertatea religioasa si sa defineasca clar ce este aceasta”, se arata in scrisoare.

    Biserica Greco-Catolica a solicitat in scrisoarea din 19 iunie adresata Comisiei de revizuire sa defineasca in noua Constitutie libertatea religioasa urmand exemplul Conventiei Europene a Drepturilor Omului. Actuala Constitutiei a Romaniei nu defineste ce include libertatea de constiinta si religie.

    “In concluzie, ne declaram dezaprobarea fata de textul final al articolului 1 din viitoarea Constitutie si ne rezervam dreptul de a initia actiunile pe care le consideram necesare pentru a ne asigura ca viitoarea Constitutie va garanta drepturi egale tuturor cetatenilor Romaniei indiferent de confesiune sau credinta“, a spus Preafericirea Sa la finele scrisorii.

    Pentru referinta, postam in continuare textul integral al scrisorii trimise domnului Crin Antonescu, Presedintele Senatului.

    * * *

    Nr. 586/13
    Blaj, 27 iunie 2013

    Domniei Sale,
    Domnului Crin Antonescu
    Presedintele Senatului
    Presedinte al Comisiei de Revizuire a Constitutiei
    Stimate Domnule Presedinte,

    Inaintez prin prezenta protestul oficial al Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, fata de lipsa de transparenta si consultare cu care Comisia de revizuire a lucrat la modificarea Constitutiei Romaniei, prejudiciind astfel intregul proces de modificare a legii fundamentale a unui stat de drept.

    Este innaceptabil ca aceasta comisie sa nu fi comunicat zilnic, oficial, textele discutate zi de zi si motivatia din spatele votului, partile interesate fiind nevoite sa afle din presa despre forma articolelor votate.

    Conform stirilor din presa, nici un articol din viitoarea Constitutie nu a suferit mai multe modificari decat cel referitor la rolul istoric al cultelor “in constituirea si modernizarea statului roman”. Astfel:

    – 5 iunie – Comisia de revizuire a Constitutiei a respins amendamentul care ar fi recunoscut rolul istoric al Bisericii Ortodoxe Romane si al altor Biserici si Culte religioase la faurirea Romaniei.

    – 8 iunie – Intr-un interviu televizat la Digi24, unde ati vorbit despre respingerea amendamentului respectiv, ati adus in discutie un preambul la Constitutie care “ar putea face referire la rolul unor institutii, Biserica sau Casa Regala, pentru rolul lor extrem de important in ce inseamna evolutia statului”.

    – 12 iunie – Inclusiv senatorul PSD Ioan Chelaru a vorbit despre un eventual preambul la Constitutie. In legatura cu includerea unui articol cu rolul cultelor, acesta a spus: “Este deja o formula gandita ori o sa facem un preambul”.

    – 13 iunie – Dupa ce initial l-au respins, membrii Comisiei de revizuire au adoptat cu 20 de voturi amendamentul in forma: “Romania recunoaste rolul istoric in constituirea statului roman al Casei Regale, Bisericii Ortodoxe si a celorlalte culte religioase”.

    – 13 iunie – Deputatul si vicepresedintele PDL Ioan Oltean, noul membru al Comisiei, a fost de parere ca Biserica Ortodoxa ar trebui trecuta in amendament inaintea Casei Regale.

    – 17 iunie – Amendamentul a fost schimbat din nou prin vot, acesta avand noua formula: “Romania recunoaste rolul istoric, in constituirea si modernizarea statului roman, al bisericii ortodoxe si al celorlalte culte religioase, al Casei Regale si al minoritatilor nationale” (cf. Mediafax).

    – 18 iunie – Cu o zi inainte de votul final pe textul fundamental, articolul mai sus amintit devine: “Romania recunoaste rolul istoric, in constituirea si modernizarea statului roman, al Bisericii Ortodoxe si al celorlalte culte religioase recunoscute de lege, al Casei Regale si al minoritatilor nationale” (cf. Hotnews). Articolul nu mai e parte din preambul, ci din art.1 al viitoarei Constitutii.

    In primul rand, din modul cum acest articol a suferit modificari de 180 de grade in decurs de 14 zile rezulta clar ca membrii acestei comisii au cedat la presiuni. Prin includerea acestui articol Constitutia a fost transformata din carte de principii – care ar trebui sa se aplice egal tuturor – intr-o carte de istorie, iar adevarul istoric nu poate fi stabilit prin consens sau in urma votului unei comisii.

    Mentionam ca nu Biserica Greco-Catolica a initiat amendamentul din Constitutie ce face referire la rolul istoric al cultelor in faurirea Romaniei. Daca, insa, Comisia a votat ca in Constitutie sa apara referinte istorice, atunci adevarul istoric trebuia mentionat in intregime, la fel cum a facut-o si Constitutia din 1923 si 1938.

    In al doilea rand, dorim sa stim in baza carui vot si argument a aparut peste noapte, din 17 pe 18 iunie, in textul final adaugarea ca numai cultelor “recunoscute de lege” le sunt recunoscute meritele in faurirea statului Roman.

    Conform acestui articol din viitoarea Constitutie, meritele istorice de netagaduit ale unor culte vor fi conditionate de recunoasterea actuala a acestora de catre stat.

    Astfel, acest articol ii permite statului sa rescrie istoria, statul putand scoate in afara legii o Biserica si, astfel, sa nu mai recunoasca meritele acesteia la faurirea Romaniei, iar acest lucru sa fie perfect constitutional.

    Aceasta formulare creeaza premisele repetarii situatiei din 1948 cand Biserica Greco-Catolica a fost scoasa in afara legii de catre comunisti si s-a incercat scoaterea ei din istorie, ceea ce starneste profunda ingrijorare in randul comunitatii greco-catolice.

    Ingrijorarea este fundamentata si de faptul ca din Comisia de modificare a Constitutiei a facut parte domnul deputat si vicepresedinte PDL Ioan Oltean, care recent a initiat un nou proiect de lege pentru ingradirea drepturilor Bisericii Greco-Catolice. Tot domnia sa a stat la baza unei modificari din articolul mai sus mentionat.

    Nu in ultimul rand, gasim ca este inadmisibil ca o astfel de modificare constitutionala sa nu fie discutata la nivelul intregii societati si cu toate cultele din Romania. Modificari majore la acest articol s-au facut cu 24 de ore inaintea votului final, astfel incat nici un alt cult din Romania sa nu-si poata expune punctul de vedere.

    Din lipsa acestei consultari obligatorii, aceasta decizie unilaterala a Comisiei de revizuire genereaza in mod nenecesar discordie sociala si deschide calea statului spre intoleranta, discriminare si abuzuri, cum s-a vazut si in trecut.

    Modul cum aceasta comisie a tratat un subiect atat de sensibil este un exemplu care dovedeste de ce este imperativ ca in noua Constitutie statul sa garanteze libertatea religioasa si sa defineasca clar ce este aceasta.

    In concluzie, ne declaram dezaprobarea fata de textul final al articolului 1 din viitoarea Constitutie si ne rezervam dreptul de a initia actiunile pe care le consideram necesare pentru a ne asigura ca viitoarea Constitutie va garanta drepturi egale tuturor cetatenilor Romaniei indiferent de confesiune sau credinta.

    Cu stima,

    † CLAUDIU
    Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore

    † Cardinal LUCIAN
    Arhiepiscop Major

Leave a Comment