Peste 2.440 de absolvenţi de liceu din Sălaj intră luni, 10 iunie, în febra examenelor de bacalaureat. Prima sesiunea a examenului maturităţii începe cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probă care are loc până în 12 iunie, potrivit calendarului de desfăşurare a examenului. În perioada 17 – 21 iunie absolvenţii de liceu vor susţine proba de competenţe digitale. Proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională se va desfăşura în intervalul 25 -28 iunie.
Probele scrise vor începe în 1 iulie cu limba şi literatura română, care va fi urmată de proba la limba maternă, iar în 3 iulie va avea loc proba obligatorie a profilului. Proba scrisă la alegere a profilului şi se va susţine în 5 iulie, iar rezultatele vor fi afişate pe 8 iulie. Tot în aceeaşi zi, până la ora 16,00, se vor putea depune contestaţiile. Rezultatele finale se vor afişa în 12 iulie.
Anul acesta, subiectele vor fi diferenţiate
Elevii de la profilul Real, precum şi cei de la filierele Tehnologică şi Vocaţională vor avea de rezolvat subiecte diferite la examenul de Limbă şi literatură română faţă de absolvenţii de la profilurile Umanist şi Pedagogic.
Modificarea a fost introdusă de anul trecut prin modelele de subiecte pentru bacalaureat publicate pe site-ul Ministerului Educaţiei, dar schimbarea nu apare şi în metodologie. De asemenea, o altă modificare este cea a structurii subiectului al II-lea din cadrul probei scrise de Limbă şi literatura română, precum şi cea de diferenţiere a subiectelor la examenul de Matematică pe filiere, unde elevii de la Tehnologic vor avea de rezolvat alţe cerinţe faţă de cei de la Ştiinţele naturii.
Astfel, în ceea ce priveşte structura subiectului al II-lea din cadrul probei de Limbă şi literatura română, reprezentanţii Ministerul au precizat că a fost eliminat textul aforistic/critic, folosit ca suport în cadrul subiectului al II-lea, deoarece scopul acestui tip de item îl constituie demonstrarea competenţelor de argumentare, în scris, a unor opinii, în diverse situaţii de comunicare. S-a contatat că, de cele mai multe ori, receptarea textului – suport folosit la acest subiect îi punea în dificultate pe foarte mulţi dintre candidaţi. Aceştia se concentrau pe ideea formulată în citat, de cele mai multe ori înţeleasă greşit, şi nu pe formularea propriei opinii despre problematica pusă în discuţie.
La examenul de matematică, dacă până acum subiectele pentru absolvenţii de la Ştiinţele naturii erau aceleaşi cu cele pe care le aveau de rezolvat absolvenţii de la filiera Tehnologică, începând de anul acesta subiectele M2 vor fi diferite pentru cele două filiere.
În Sălaj, un sfert dintre absolvenţii de liceu nu s-au înscris la Bac
Pentru prima sesiunea a bacalaureatului s-au înscris 2.444 de candidaţi, din care 335 sunt absolvenţi ai promoţiilor anterioare, potrivit informaţiilor furnizate de inspectorul şcolar general al judeţului Sălaj, Gheorghe Bancea.
Din totalul elevilor înscrişi la începutul anului şcolar în clasele terminale de liceu, respectiv a XII-a, a XIII-a şi a XIV-a, peste 520 de dintre aceştia nu s-au înscris pentru prima sesiune. „La începutul anului şcolar, figurau înscrişi în clasele terminale 2.632 de elevi, din care s-au înscris 2.109 de candidaţi pentru sesiunea de vară a bacalaureatului”, a precizat Gheorghe Bancea.
Opt centre de examen şi trei de evaluare
Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj a stabilit centrele de evaluare pentru examenul de bacalaureat. Astfel, potrivit vicepreşedintelui comisiei judeţene de bacalaureat, la nivelul judeţului Sălaj s-au stabilit opt centre de examen şi trei de evaluare. Cele trei centre de evaluare vor funcţiona la Liceul „Gheorghe Şincai” Zalău, Liceul Tehnologic „Voievod Gelu” Zalău şi la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” din Şimleu Silvaniei. Centrele de examen au fost stabilite la Colegiul Naţional „Silvania” Zalău, Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, Liceul „Gheorghe Şincai”, Liceul Tehnologic „Voievod Gelu”, Liceul „Mihai Viteazul”, Colegiul Naţional „Simion Bărnuţiu” Şimleu Silvaniei, Liceul „Ion Agârbiceanu” Jibou şi Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” din Şimleu Silvaniei.