Final de an cu poliţia pe urme

Deşi până la finele anului şcolar mai sunt mai puţin de trei săptămâni, acţiunile de depistare a elevilor care chiulesc de la cursuri se înteţesc. Poliţiştii, însoţiţi mai nou şi de cadre didactice, cutreieră barurile sau alte zone, unde se presupune că elevii şi-au găsit alte îndeletniciri, mult mai relaxante decât statul în băncile şcolii.
Apropiindu-se finalul de an şcolar, preocuparea adolescenţilor pare a fi mai degrabă petrecerea a cât mai multor ore în compania colegilor, însă varianta preferată nu e nicidecum curtea şcolii sau sălile de curs.
Interesant este faptul că pe parcursul anului şcolar, „vânătorile” acestea de chiulangii au fost mult mai rare şi asta nu că pe parcursul anului elevii nu ar fi fost atraşi de cu totul alte activităţi decât cele desfăşurate în şcoli. Curios pentru unii, de neînţeles pentru alţii, de ce sunt necesare, mai nou aceste razii ale poliţiştilor pentru a le îndrepta paşii adolescenţilor spre şcoală. Ce efect are această „sperietură”, din moment ce mulţi dintre cei surprinşi asupra faptului „recidivează”? Cât este de ruşinos pentru unii şi cât este de cool pentru alţii să-i scoată poliţistul din bar şi să-i trimită la şcoală?
Fenomenul „chiulului” pare similar cu cel al promovabilităţii scăzute, îndeosebi, la examenul de bacalaureat. În fiecare an, de câţiva ani buni încoace, după afişarea rezultatelor şi întocmirea a tot felul de statistici, se trece la „ameninţări”, se caută responsabilul, că de la anul „vom face, vom drege”, însă pe parcursul anului şcolar apar tot felul de măsuri, după „modelul” fiecărui ministru, de nu mai ştiu bieţii elevi ce le-a mai rămas de învăţat.
Aşa pare a fi şi cu fenomenul „chiulului”, care pare să-i fi pus pe gânduri pe cei care îi îndrumă pe adolescenţi. S-au întocmit lunar statistici privind situaţia absenţelor, s-au desfăşurat acţiuni preventive, s-au iniţiat campanii, în cadrul cărora s-au întâlnit atât reprezentanţi ai şcoli, ai părinţilor, cât şi cei ai ordinii şi siguranţei publice, iar mai nou ministrului Educaţiei i-a surâs altă idee, şi anume, de a publica on-line, lunar, absenţele copiilor, în aşa fel încât să le vadă toată lumea. Ce efect va avea această nouă măsură rămâne de văzut, însă cauzele lipsei de motivaţie a multor dintre elevi pentru frecventarea cursurilor şcolare par să lipsească de pe tapet atunci când se caută noi soluţii pentru diminuarea acestui fenomen de „chiulangită cronică”. Sau ar trebui să luăm în calcul atitudinea celor care ne conduc, care vin la serviciu doar când au chef, absentează după bunul plac, unii dintre ei nemişcând măcar un deget pentru vreo propunere legislativă şi să nu ne mai întrebăm de unde se „inspiră” adolescenţii noştri?

Flavia Pintea

4 Thoughts to “Final de an cu poliţia pe urme”

  1. Domnul Trandafir Pishwasser

    Mare dreptate ai Flavie!
    Ca incearca politia si profesorii sa aduca turmele de oi,miale si berbeci ratacite si rataciti pe linia de plutire e bai si semn de intrebare.
    Bine ca nu-i semn de intrebare pentru unii asa zis ziaristici ca tine si compania de sunet de vuvuzele faptul ca nesimtirea nativa a unora este crescuta la cote alarmante.
    Nu-i bai ca aia 6-7 ani d-acasa nu mai exista la peste 80% dintre minunatii nostrii tineri care in afara de a-si etala imbecilitatea,prostia si lipsa de cultura si igiena si nesimtirea ,nu mai produc nimic!
    Saracii chiulangii nu-s ei de vina!
    De vina sunt nebunii care alearga dupa ei si incearca in disperare si in dispretul parintilor elevilor chiulangii sa mai dreaga busuiocul si sa indrepte turma nerecunoscatoare de loaze spre campiile nesfarsite ale invataturii!
    Pana la urma prost te nasti,dobitoc mori!
    Dar,iata,mai sunt unii idealisti care cred si incearca sa indrepte si sa constientizeze iresponsabilii parinti si nefastele lor loaze dar si o anumita parte a asa zisei prese ca prostia a ajuns in scoli la cote de imbecilitate.
    Pana la urma,mai bine mai tarziu decat niciodata si ma bie sa faci ceva,macar acolo,putin decat sa nu faci nimic si sa stai pasiv ca boul la poarta mai noua sau mai veche a scolii si sa critici!
    Ca Flavie draga,daca tu in ignoranta si naivitatea sau inocenta ta speri ca generatia asta fara vlaga,cultura si fara calciu in cioante si cu muci in loc de coloana vertebrala,o sa ne plateasca din munca lor,pensiile noastre,te inseli amarnic!
    Azilu de batrani ne asteapta si Fabrica de clei si cioante pe astia mai trecuti de 30 de ani!
    Si Don Quijotte se lupta cu morile de vant desi aia era o lupta mai simpatica decat lupta cu imbecilii,nesimtirea si incultura si sustinatorii lor si lipsa celor …ani de acasa!
    Desi Quijotte avea in lupta sa la dispozitie doar un lighean ruginit de barbier pe cap,o lance rupta si calarea pe o martoaga subnutrita a avut parte de o mai buna intelegere,perceptie si un mai mare respect din partea criticilor vremii decat au Quijottzi moderni de azi dotati cu fluiere,caschete si girofaruri,cataloage sisteme video si clopotei,carnete de elevi si scoala!
    Pana la urma demonii de starpit sunt nascuti din indiferenta celor care sunt primii care ar trebui sa se lupte si sa se strofoace pentru viitorul plozilor lor,care sunt primii pe care-i doare-n sacaz si-n betoniera de pruncii lor!
    Parintii!

    1. x

      iar esti cu mucii in gura, Trandafire? Tare te mai plictisesti vineri seara…

      1. Domnul Trandafir Pishwasser

        Da ma alifie!
        Is cu mucii la gura,mai bine decat cu ei la cur sau in loc de creier ca tine asta prostac de la 8 si 39 pertz fasssssssssss!
        Te-ai simtit vizat de cele scrise.repetent analfabet fara har si inspiratie care esti?

      2. Pana la urma

        Pana la urma pe tine cine sacazu si betoniera ma-tii te-a intrebat sau cine ti-a cerut parerea mai loaza prostaca de la 8 si 39?

Leave a Comment