Aproape 15 la sută dintre elevii de gimnaziu au fost depistaţi cu scolioze

Peste 291 de copii din Zalău au fost diagnosticaţi cu diverse forme de scolioze din cei peste 2.390 de copii evaluaţi până în prezent de la începutul lunii februarie a anului trecut. Datele au fost prezentate marţi, 4 iunie, în cadrul unei campanii de informare privind starea de sănătate în rândul copiilor şi tinerilor, iniţiată de Instituţia Prefectului judeţului Sălaj, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj şi Direcţia de Sănătate Publică Sălaj.

Potrivit medicului Ioana Rotaru, coordonatorul proiectului de screening în tulburări de statică vertebrală, derulat de Fundaţia „Acasă” în parteneriat cu Primăria Zalău, de la debutul programului, respectiv februarie 2012, au fost evaluaţi elevii din clasele V-VIII, de la patru unităţi de învăţământ din municipiu, respectiv Şcoala Gimnazială „Gheorghe Lazăr”, Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu” şi Liceul Sportiv „Avram Iancu”.
Prin program se urmăreşte evaluarea tuturor copiilor din municipiu şi recuperarea celor care au cifoscolioze, acţionând în două direcţii: profilactic, cu rol preventiv pentru boală şi consecinţele ei şi corectiv, prin evaluarea potenţialului psihomotor al copilului, administrarea terapiei şi educarea copilului şi a familiei.
Deşi numărul copiilor depistaţi cu diverse forme de cifoscolioză reprezintă aproape 15 la sută din totalul celor evaluaţi, nu cifra constituie motiv de îngrijorare, ci reacţia neaşteptată a părinţilor. „Numărul cazurilor noi depistate în Sălaj este aproximativ acelaşi cu cel înregistrat la nivel naţional, la nivel european, însă îngrijorător este faptul că doar jumătate dintre părinţi au luat legătura cu medicul specialist după ce au fost informaţi despre rezultatul evaluării. Am ales să facem o scrisoare de informare pentru părinţi, care cuprinde rezultatul evaluării şi recomandări, aşteptându-ne ca părinţii să răspundă într-un număr cât mai mare. Semnele acestor tulburări nu sunt evidente tocmai de aceea este necesară consultarea unui specialist”, a explicat Ioana Rotaru.
Potrivit acesteia, în prezent, 50 de copii din municipiu, depistaţi cu cifoscolioze, se prezintă lunar la Centru „Acasă” pentru recuperare şi tratament. După cum a explicat coordonatorul proiectului, tratamentul pentru copii este gratuit, cheltuielile fiind suportate de Primăria Zalău.

One Thought to “Aproape 15 la sută dintre elevii de gimnaziu au fost depistaţi cu scolioze”

  1. Anonim

    scolioza exista in toate scolile la copii care invata mai mult ,trist e ca dascalii nu se mai implica ca pe vremea noastra cand ii punea pe copii sa stea cu mainile la spate pentru a evita -preveni scolioza-deformarea coloanei,acum d-zeu cu mila.
    iar evaluarile preventive ce sa mai spun ,de abia acum si num ai la Zalau.
    trist ca asa ne pasa de Romania de maine

Leave a Comment