Puţin peste 50 la sută dintre sălăjenii care şi-au dorit un permis de conducere, în primele cinci luni ale anului, au reuşit să treacă de proba teoretică. Săptămânal, circa 210 „aspiranţi” la statutul de şofer se prezintă la proba teoretică, însă aproape jumătate dintre ei nu reuşesc să răspundă corect la 22 din cele 26 de întrebări. Una dintre cauze ar fi slaba pregătire a candidaţilor, susţin reprezentanţii Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV) Sălaj. „Deşi faţă de anii trecuţi procentul de promovabilitate a crescut, datorită existenţei testelor pe internet, dându-le astfel posibilitatea de a simula de acasă examenul, majoritatea le învaţă mecanic. Normal ar trebui să frecventeze cursurile de legislaţie, să înveţe, nu doar să le memoreze”, a explicat Remus Stanciu, şeful Serviciului.
Astfel, de la începutul anului până în prezent, au fost examinate 2.164 de persoane, din care au fost admişi aproximativ 54 la sută, iar din cele peste 2.000 de candidaţi care au susţin proba practică au fost admişi aproape 64 la sută. „Situaţia este la fel în toată ţara. Sălajul se încadrează în media de promovabilitate pe ţară”, a mai spus Remus Stanciu.
Reguli noi pentru instructorii auto
Potrivit acestuia, concurenţa existentă între şcolile de şoferi, îi determină pe unii dintre instructori să facă cursurile sau orele de pregătire practică de mântuială.
Tocmai din această cauză, oficialii din Ministerul Transporturilor au anunţat zilele trecute că instructorii auto vor trebui să-şi dea silinţa pentru ca un număr cât mai mare dintre cursanţii lor să promoveze examenul auto. Altfel, vor rămâne fără licenţa de funcţionare. Pentru a-şi păstra licenţa şcolile de şoferi trebuie să obţină un grad de promovabilitate a cursanţilor de minim 40 la sută în primul an şi minim 50 la sută începând cu al doilea an. De asemenea, instructorii auto sunt obligaţi să-şi monteze camere video pe maşinile pe care predau. Aceştia au la dispoziţie şase luni. Potrivit anunţului făcut de ministrul Relu Fenechiu, niciun candidat nu va mai susţine examenul auto fără ca proba să fie filmată, pentru a exista o transparenţă, astfel încât oricine, oricând să poată vedea modul în care s-au desfăşurat aceste examene în interiorul şcolii. Numeroasele sesizări că unii instructori autorizaţi le semnau cursanţilor că au făcut aceste şcoli şi faptul că nu există răspunderea celor care i-au instruit cu privire la calitatea actului de învăţamânt din aceste şcoli sunt motivele luării unor asemenea decizii, după cum au susţinut reprezentanţii Ministerului Transporturilor.