Numărul donatorilor de sânge creşte de la o lună la alta în judeţul Sălaj. Numai în cursul acestei luni în statistica Centrului de Transfuzie Sanguină din Zalău au fost înregistrate 416 cazuri de donare, ceea ce indică faptul că zilnic 18 persoane donează sânge.
Conform statisticilor de la începutul anului şi până în prezent la Centrul de Transfuzie Sanguină au fost înregistraţi un număr de 3.139 de donatori, din care cei mai mulţi, peste 700 de persoane, în luna martie. Potrivit unor informaţii furnizate de reprezentanţii instituţiei, orice persoană care donează sânge benefciază de anumite facilităţi. Este vorba despre şapte tichete valorice în valoare nominală de 9,35 de lei, total 65 de lei, o zi liberă de la serviciu sau de la şcoală, în cazul în care donatorul este elev, transporul local pentru o lună la jumătate de preţ plus analize medicale gratuite. Recoltarea, 450 de mililitri, se face atât la Centrul de Transfuzie din municipiul cât şi în localităţile Crasna, Jibou, Şimleu Silvaniei, Jibou şi Cehu Silvaniei, unde săptămânal se deplasează o caravana mobilă cu personal specializat. Cei mai activi donatori din judeţ, sunt tinerii în special elevii şi persoanele cu vârsta cuprinsă între 30 şi 40 de ani,
Cine poate dona sânge?
După cum a explicat Vasile Crişan, reprezentant al Centrului de Transfuzie Sanguină din Zalău, donator poate fi orice persoană cu vârsta cuprinsă între 18 şi maxim 65 de ani, însă, vârsta ideală pentru donare este de până la 50 de ani. Toate persoanele peste 50 de ani, se vor prezenta la donare cu adeverinţă de la medicul de familiei din care să rezulte că este clinic sănătos. Donatorii trebuie să ştie că înainte recoltare nu este recomandabil să consume cola, cafea, tutun şi nici băuturi alcoolice cu cel puţin 72 de ore înainte de recoltare. Greutatea minimă pe care trebuie să o aibă orice donator este de aproximativ 55 de kilograme. Donarea de sânge se poate face de patru ori pe an, la un interval de 90 de zile la femei şi de cinci ori pe an în cazul bărbaţilor, la un interval de 70 de zile. Sângele donatorilor din Sălaj asigură necesarul pentru bolnavii din judeţ şi ajunge să fie utilizat şi în clinicile medicale din Cluj Napoca, unde ajung la tratament mii persoane din întreaga ţara.