Un nou caz de înşelăciune prin telefon a intrat în atenţia poliţiştilor sălăjeni. O pensionară din Zalău a fost sunată zilele trecute pe postul de telefonie fix de un bărbat, care s-a recomandat a fi avocat în cadrul Baroului Bucureşti, susţinând că a fost contactat de un reprezentant al Ambasadei Spaniei, care i-a relatat că fiul acesteia a fost implicat într-un accident rutier, în urma căruia a fost arestat. Falsul avocat i-a spus zălăuancei că are nevoie de o sumă de bani pentru a-i scoate fiul din arest. Potrivit Tincuţei Dumuţa, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj, apelantul nu a lăsat un număr de contact şi nici nu ar fi specificat suma de bani de care are nevoie, spunându-i femeii că va reveni el cu un telefon.
După primirea telefonului, pensionara, care are şi probleme cardiace, a suferit un şoc, fiul său fiind plecat de mai mulţi ani în Spania. Totuşi, potrivit Tincuţei Dumuţa, femeia a fost inspirată să îşi sune fiul pentru a verifica cele spuse de „avocatul” bucureştean. După ce s-a liniştit, aflând că fiul său este bine, femeia s-a prezentat luni, 13 mai, la Poliţia Municipiului Zalău, unde a depus o sesizare, prin care solicită atât aflarea numărului de telefon cât şi numele persoanei, care a încercat să o escrocheze.
În opinia reprezentanţilor IPJ Sălaj, în judeţ acest mod de operare este unul nou, spre deosebire de cel folosit în cazurile de înşelăciune înregistrate anul trecut.
„În aceste cazuri de înşelăciune prin telefon, cum este şi cel de faţă, persoanele vizate sunt cele în vârstă, care sunt contactate pe telefonul fix. Recomandăm pe această cale ca cetăţenii să nu dea curs unor astfel de solicitări, să nu ofere date sau sume de bani şi să îşi sune aparţinătorii”, a precizat Tincuţa Dumuţa, purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj.
Cazul pensionarei nu este unul singular în judeţ, însă sălăjenii care, deşi speriaţi la aflarea unei asemenea veşti, nu au dat curs solicitării apelantului nu au mai depus sesizări la poliţie, după ce au luat legătura cu rudele. Un caz similiar este şi cel al unei zălăuance, care a fost contactată zilele trecute la serviciu pe telefonul fix. Bărbatul de la celălalt capăt al firului i-a spus că fiul său a accidentat grav doi copii pe trecerea de pietoni şi a fost arestat de poliţie, individul prezentându-se ca fiind avocatul părinţilor copiilor respectivi. Femeia speriată a vrut să îşi sune fiul, însă „falsul avocat” i-a spus că nu poate deoarece telefonul băiatului a fost confiscat de poliţie, sugerându-i femeii să depună într-un cont menţionat de el suma de 7.000 de euro şi astfel părinţii copiilor accidentaţi de fiul său îşi vor retrage acuzaţiile. Individul, în disperarea de a-şi convinge „victima” şi pentru a o împiedica să-şi contacteze fiul a încercat să o reţină cât mai mult la telefon, propunându-i o altă ofertă, respectiv o sumă de bani mult mai mică faţă de cea iniţială. După încheierea discuţiei telefonice, femeia şi-a sunat fiul, răsuflând uşurată după ce a aflat că este bine.
Până în prezent, zălăuanca nu a depus nicio sesizare la poliţie.
Doar opt sălăjeni au sesizat Poliţia
În prima perioadă a acestui an, opt sălăjeni au sesizat poliţia după ce au fost înşelaţi prin telefon de diverşi indivizi. Aceştia au fost păgubiţi cu sume cuprinse între 60 şi 100 de euro. Păgubiţii au fost anunţati telefonic că sunt „fericiţii câştigători” ai unor concursuri, iar pentru a-şi putea ridica „premiul” apelanţii le spuneau că trebuie depună o anumită sumă de bani în contul indicat de ei sau să cumpere cartele telefonice de o anumită valoare. „De regulă, în majoritatea cazurilor, câştigătorii erau sunaţi de pe telefoane din reţeaua fixă şi îndrumaţi să cumpere cartele preplătite pentru a-şi putea revendica premiul”, a explicat Tincuţa Dumuţa. Potrivit sursei citate, prejudiciul total reclamat a fost de 1.700 de lei.
mai trimit astia si mesaj de genul „tata incarca numarul asta cu 10 euro.iti spun eu de ce„.Niste excroci.Chiar nu cred ca politia sa nu poata face nimic in sensul asta.