Normele metodologice de plată a impozitelor, inclusiv cele pe veniturile din agricultură și plafoanele minime de scutire, au fost elaborate de Ministerul Finanțelor. Agricultorii care cultivă plante pe suprafețe mici sau cresc puține animale, doar pentru consumul propriei familii, nu plătesc aceste taxe. În schimb, dacă își vând produsele în piață, aceștia vor plăti impozit pe venitul realizat din vânzări.
Nu vor fi impozitați agricultorii care obțin venituri din valorificarea în stare naturală a produselor culese sau capturate din flora și fauna sălbatică. Nu sunt supuse impozitării nici veniturile obținute de către persoanele care lucrează suprafețe de până la două hectare de teren (cereale, oleaginoase, cartofi, sfeclă, soia, hamei), 0,5 hectare de legume în câmp sau în solar. Sunt scutiți de impozit și proprietarii de viță de vie care lucrează cel mult un hectar de teren și cei care dețin suprafețe mai mici de 1,5 hectare cultivate cu pomi fructiferi. Nu vor plăti impozit pe venit agricol crescătorii de animale care dețin până la 3 capete la bovine, maxim 10 capete la ovine și caprine, până la 6 capete la porcine, maxim 100 de păsări și 100 de familii de albine.
Taxe pe plante și animale
La o suprafață de 100 de hectare de cereale (grâu și porumb), primele 2 hectare nu se impozitează. Pentru restul, de 98 de hectare, se aplică norma de venit de 449 lei pe hectar. Astfel, pentru a calcula venitul anual impozabil, fermierul înmulțește cele 98 hectare cu 449 de lei pe hectar. Valoarea obținută o înmulțește cu 16 la sută și obține 7.040,32 de lei, sumă ce reprezintă impozitul pe care fermierul trebuie să îl plătească.
Dacă fermierul are o fermă formată din 200 de animale (ovine și caprine), pentru primele 10 capete (oi și capre) nu va plăti impozit. Pentru restul, de 190 de capete, se aplică norma de venit de 65 de lei pe cap de animal. Fermierul calculează venitul anual impozabil, înmulțind cele 190 de capete cu 65 de lei pe cap de animal și obține 12.350 de lei. Venitul obținut îl înmulțește cu 16 la sută și obține un impozit de 1.976 de lei.
În cazul în care fermierii realizează în mod individual venituri din desfășurarea a două sau mai multe activități agricole pentru care venitul se determină pe bază de normă de venit, organul fiscal stabilește venitul anual prin însumarea veniturilor corespunzătoare fiecărei activități.
Începând cu anul fiscal 2014, normele de venit se stabilesc de către direcțiile teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care le aprobă și publică până cel târziu la data de 15 februarie a anului pentru care se aplică norme de venit.
Veniturile trebuie evaluate
Dacă agricultorii vor aduce produsele la piață, veniturile obținute din vânzarea acestora se vor supune unui regim fiscal separat. Pentru a li se calcula impozitul datorat, micii agricultori trebuie să estimeze cât vor încasa din vânzările de legume, fructe sau produse de origine animală pe care le vor aduce la piață. Veniturile din aceste activități se vor taxa anticipat, iar plata se va face în rate semestriale. Fermierii trebuie să-și evalueze veniturile și să plătească: prima rată aferentă trimestrului I până în 24 martie, a doua rată aferentă trimestrului II până în 25 iunie, a treia rată corespunzătoare trimestrului III până în 25 septembrie și a patra rată aferentă trimestrului IV până în 25 decembrie. După această ultimă tranșă, urmează regularizarea sumelor. Dacă fermierul a plătit anticipat mai mult decât suma datorată, își poate recupera banii sau îi poate lăsa în cont pentru a fi scăzuți la următoarele plăți. Dacă fermierul a plătit prea puțin, va trebui să achite diferența.
Cei care desfășoară o activitate agricolă pentru care venitul se determină pe bază de normă de venit au obligația de a depune anual o declarație la organul fiscal, până în 25 mai, inclusiv, a anului fiscal, pentru anul în curs. În cazul în care activitatea se desfășoară în cadrul unei asocieri fără personalitate juridică, obligația depunerii declarației la organul fiscal revine asociatului care răspunde pentru îndeplinirea obligațiilor asociației față de autoritățile publice în cadrul aceluiași termen. Pe baza declarațiilor depuse se stabilește impozitul anual datorat.
Fermele foarte mici nu primesc subvenții
În perioada 1 martie – 15 mai, agricultorii pot depune, la sediul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Sălaj, cererile de plată pentru schemele și măsurile de sprijin pe suprafață aferente anului 2013. Fermierii care nu respectă acest termen pot depune cererile de plată și în perioada 15 mai – 10 iunie, dar vor trebui să plătească penalități de 1 la sută pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. După data de 10 iunie 2013, cererea de sprijin nu mai este admisă la calculul plății pentru anul în curs.
Fermierii care dețin suprafețe foarte mici de teren agricol nu primesc subvenții și, ca urmare, nu plătesc noile impozite agricole. În schimb, cei care au în proprietate terenuri cuprinse între 1 și 2 hectare pot primi subvenții și nu plătesc nici impozit. Dacă fermierul deține 1,5 hectare cultivate cu cereale, plante oleaginoase sau cartofi, poate primi subvenții de la APIA. Dacă proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, sprijinul financiar pe suprafața de teren va fi acordată celui care lucrează terenul, căruia îi revine și sarcina de a plăti impozitele aferente.
rusine sa va fie ,dupa ce ati pus la pamint agricultura in cei 23 de ani de guvernari haotice acum ii impozitati pe cei cativa care au reusit cu toate greutatile sa produca.Distrugeti totul si apoi plangeti-va ca nu mai produce nimeni nimic.RUSINEEEEE
asa sa va dea d-zeu dupa ce intentii aveti.
de fapt vreti sa va dea taranul roman pamantul voua pe bani de nimic sau gratis ca si la colectivizare,de aia ii puneti biruri sa nu le poata plati si sa renunte singur la pamantul stramosesc.
sa fie atata pamant pe guvernanti cat va ramane necultivat dupa aplicarea acestor impozite si taxe!