Primarii sălăjeni s-au întâlnit marţi, 5 martie, cu conducerea administraţiei judeţene, pentru pregătirea bugetului pentru anul în curs. În cadrul întâlnirii, oficialii Consiliului Judeţean Sălaj au prezentat propunerile privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a unor sume alocate judeţului din bugetul de stat, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.
După cum a precizat Tiberiu Marc, preşedintele CJ Sălaj, în 2013, judeţul a primit de la bugetul de stat 9,82 milioane de lei, bani ce urmează să fie împărţiţi administraţiilor locale. Din această sumă, 8,5 milioane de lei reprezintă cota de 20 la sută din impozitul pe venit şi din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru plata arieratelor, susţinerea programelor de dezvoltare locală şi susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală. Alţi 600.000 de lei au ca destinaţie întreţinerea drumurilor judeţene pe timp de iarnă, tranşa a doua, iar 725.000 de lei vor fi folosiţi pentru întreţinerea drumurilor comunale.
Oficialul judeţean a ţinut să atragă atenţia reprezentanţilor primăriilor cu privire la restricţiile legislative pe care trebuie să le aibă în vedere la elaborarea bugetelor locale pentru acest an. “Potrivit legislaţiei în vigoare, în situaţia în care gradul de realizare a veniturilor proprii în ultimii doi ani este mai mic de 97 la sută pe fiecare an, ordonatorii de credite au obligaţia să-şi fundamenteze veniturile proprii pentru anul 2013 cel mult la nivelul realizărilor din anul 2012. De asemenea, la elaborarea bugetelor pe anul 2013, ordonatorii de credite şi autorităţile deliberative au obligaţia: să prevadă distinct credite bugetare destinate stingerii plăţilor restante la finele anului 2012; să asigure achitarea plăţilor restante; să îşi achite arieratele înregistrate în contabilitate provenite din împrumuturile contractate din contul curent general al trezoreriei statului”, se precizează în comunicatul de presă.
Pentru derularea în condiţii normale a procesului de finanţare a cheltuielilor de investiţii pe anul în curs, ordonatorii principali de credite sunt obligaţi să cuprindă în Programul de investiţii numai acele obiective de investiţii pentru care sunt asigurate integral surse de finanţare prin proiectul de buget multianual şi finanţarea cu prioritate a acelor lucrări de investiţii noi sau în continuare, aferente unor proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile.
“Alocările bugetare au o creştere simbolică faţă de sumele din anul trecut. Noutatea în acest an este dată de faptul că administraţiile locale au obligaţia de plată a datoriilor şi arieratelor, ceea ce vă va încurca în proiectele de dezvoltare”, a subliniat Tiberiu Marc. Acesta i-a avertizat pe primari că angajarea, ordonanţarea şi efectuarea de plăţi peste limitele maxime ale sumelor aprobate la partea de cheltuieli, dar şi angajarea cheltuielilor din bugetele locale peste limita creditelor bugetare aprobate constituie infracţiuni.
Am si eu o întrebare ;ce se întîmpla cu domnii primari care sînt obisnuiti sa-si traga partea leului cînd fac anumite plati ?îti dau atît dar am si eu partea leului.Poate o sa-i faceti sa renunte la ciupeala,le va fi greu dar DNA are nevoe de clienti, urmasii lui Morar vor sa se afirme.Aviz amatorului ,se stie el care .