O comisie formată din zece persoane a fost delegată de către aleşii locali întruniţi luni, în şedinţă extraordinară, pentru a negocia cu compania E-Star Budapesta în vederea achiziţionării de către municipalitate a unui tronson din reţeaua de transport a energiei termice.
Din această comisie vor face parte Radu Nistorescu, administratorul public al municipiului, Mariana Cuibuş, director economic, Doina Opriş, directorul Direcţiei Tehnice, Claudia Ardelean, directorul Direcţiei Administraţie Publică Locală, Adina Predescu, şef Serviciu Patrimoniu, precum şi consilierii Dan Rusu (PNL), Ioan Hosu (PNL), Daniela Coţa (PSD), Haller Otto (PP-DD) şi Nicolae Fazakas (UDMR). Deşi li s-a oferit posibilitatea de a-şi desemna un reprezentant, grupul PDL a preferat să nu o facă, pe motiv că nu sunt “suficient de informaţi pe marginea subiectului”, a spus Adrian Margin.
Potrivit oficialilor Primăriei Zalău, tronsonul de aproape 9.900 de metri, de la Kaufland până în cartierul Brădet, a fost evaluat la 1,09 milioane de lei plus TVA, valoarea de tranzacţionare urmând să fie stabilită în urma negocierii pe care comisia amintită o va purta miercuri, 6 martie, cu E-Star. Plata se va face după aprobarea bugetului local.
După cum a declarat primarul Radu Căpîlnaşiu, legea prevede că sistemele de utilităţi publice sunt componentă a infrastructurii tehnico-edilitare a unităţilor administrativ-teritoriale, motiv pentru care “tronsonul trebuie să fie dobândit în domeniul public al municipiului Zalău”. După ce acest lucru se va realiza, el va fi concesionat Uzinei Electrice. “Acest tronson este de reţea este absolut indispensabil prestării serviciului public de alimentare cu energie termică, iar lipsa acestuia conduce la imposibilitatea asigurării agentului termic în Zalău”, a explicat edilul.
Tronsonul în cauză a ajuns în proprietatea E-Star Za Distriterm în 2010, când a fost cumpărat de la Uzina Electrică, întrucât cumpărătorul avea nevoie de el pentru a asigura distribuţia şi furnizarea căldurii în municipiu. După încetarea contractului de delegare, E-Star Distriterm a vândul tronsonul către firma-mamă, E-Star Budapesta. Oficialii municipalităţii susţin că au purtat o serie de discuţii cu reprezentanţii companiei din Ungaria, însă nu au reuşit, pe cale amiabilă, soluţionarea neînţelegerilor. “Întrucât nu s-a ajuns la niciun consens, achiziţionarea reţelei de către municipiul Zalău nu a putut fi realizată”, a mai spus Căpîlnaşiu.
Pentru a putea utiliza tronsonul de reţea, municipalitatea a obţinut o ordonanţă preşedinţială. Împotriva hotărârii a fost declarat recurs, iar Curtea de Apel Cluj a desfiinţa ordonanţa, astfel că, în prezent, pentru a încălzi şcolile şi grădiniţele din Zalău, Uzina Electrică foloseşte reţeaua proprietatea privată a E-Star, fără a deţine un titlu asupra acesteia. Ba mai mult, în 27 februarie, societatea a anunţat autorităţile locale că va închide reţeaua. În ultimul moment, E-Star a renunţat la măsura anunţată şi a acceptat să intre la negocieri cu reprezentanţii locali.