Pentru a-şi asigura furajele necesare pentru hrana animalelor, precum şi pentru cheltuielile curente, crescătorii de animale pot accesa credite bancare, pe baza unei adeverinţe eliberate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Sălaj. Şi fermierii care au depus cereri de subvenţie în cadrul programului SAPS 2012 au posibilitatea obţinerii de credite bancare pentru înfiinţarea culturilor agricole în această primăvară.
Beneficiarii plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, sectorul bovine, ovine şi caprine, care au depus cereri de subvenţie în vara trecută, pot accesa credite bancare pentru finanţarea activităţilor curente. Pentru accesarea acestor credite, este nevoie de o adeverinţă eliberată de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pentru crescătorii de animale. Creditele oferă producătorilor agricoli posibilitatea utilizării de resurse financiare, necesare activităţilor curente, până la efectuarea, de către APIA, a plăţii primelor pe exploataţie şi pe cap de animal, prime în valoare de 500 de lei/cap de bovină, respectiv, 40,8 lei/cap de ovină sau caprină. Valoarea creditului este de până la 90 la sută din valoarea totală a primei pe exploataţie şi pe cap de animal, ce urmează să fie primită de fermierul respectiv. Fondul de Garantare a Creditului Rural – FGCR IFN SA şi Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii garanteazã 80 la sută din valoarea creditelor acordate de bancă.
Credite şi pentru cultivatori
La rândul lor, şi agricultorii, inclusiv cei din zonele defavorizate, pot opta pentru obţinerea de credite garantate de FGCR IFN, de la bănci cu care APIA a încheiat convenţie, dacă au depus cereri de sprijin pentru plata unică pe unitatea de suprafaţă, în cadrul campaniei SAPS2012. Pentru desfăşurarea activităţilor curente de pregătire a campaniei agricole din anul 2013, fermierii pot solicita de la APIA adeverinţe de creditare, adeverinţe care atestă că au depus cerere pentru campania 2012, şi pentru ce suprafeţe de teren agricol.