Ministerul Sănătăţii interzicere condiţionarea sau taxarea vizitatorilor în spitale, indiferent sub ce formă are loc aceasta, inclusiv cumpărarea de botoşei sau halate de unică folosinţă, a declarat, ieri, secretarul de stat Raed Arafat. “În ultima perioadă, am primit reclamaţii privind condiţionarea vizitatorilor la accesul în spital, respectiv obligarea acestora de a achiziţiona botoşei sau halate de unică folosinţă, unele chiar fără niciun bon. Ordinul din decembrie privind reglementarea programului de vizită în spital interzice condiţionarea sau taxarea vizitatorilor la intrarea în spital”, a spus secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii.
Oficialul a anunţat că în perioada următoare va modifica acest ordin şi va include o precizare expresă care să facă referire la cumpărarea de botoşei sau halate de unică folosinţă, pentru a avea acces în spital. „O astfel de măsură nu are nicio relevanţă privind oprirea sau eliminarea riscului de transmitere a unor boli infecţioase, aşa ceva nu se practică nicăieri. Conducerea spitalului, dacă doreşte, poate distribui botoşei şi halate de unică folosinţă numai în secţiile de terapie intensivă. În rest, este nejustificat”, a mai spus secretarul de stat. Potrivit lui Raed Arafat, Ministerul Sănătăţii sfătuieşte populaţia să refuze „astfel de practici incorecte”.
Botoşeii albaştri, din plastic, care trebuie cumpăraţi pentru a avea acces în Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău sunt binecunoscuţi sălăjenilor, de câţiva ani încoace. Fiecare pereche, pentru care vizitatorul trebuie să scoată din buzunar 1 lei, reprezintă biletul de intrare către saloanele bolnavilor. Nu puţine au fost, însă, cazurile în care, sătui să fie puşi să plătească pentru a-şi vedea rudele bolnave, oamenii au găsit alte intrări în unitate, fie strecurându-se pe uşi laterale, fie pe Urgenţă.
Având în vedere declaraţiile lui Raed Arafat, botoşeii vor dispărea din sistemul de acces în spital, conducerea acestuia fiind nevoită să renunţe la taxarea vizitatorilor. “Dacă aşa a declarat domnul secretar de stat, ne vom conforma”, a spus scurt managerul Spitalului Judeţean, Laurenţiu Barna.
Pentru achiziţionarea unui set conţinând 100 de astfel de perechi de botoşei trebuie achitat în medie 11-12 lei, rezultând un preţ de 0,11-0,12 lei/pereche. Întrebat fiind de ce există o diferenţă atât de mare între preţul de achiziţie şi cel la care botoşeii sunt vânduţi către populaţie, managerul Spitalului Judeţean a spus că nu a făcut un calcul de acest gen şi că nu ştie exact cu cât sunt achiziţionaţi botoşeii. Potrivit lui Laurenţiu Barna, anul trecut, din vânzarea acestora s-a obţinut suma de 76.000 de lei, din care au fost achiziţionaţi detergenţi, dezinfectanţi şi produse de curăţenie pentru întreaga unitate medicală.
optica araba interesanta. se vede ca raed arafat nu a umblat vreodata in spitale. in cortul sau din desert, nu se pun botosei. In Romania, cand un credincios se duce la spovedanie, mai intai se spala general, se barbiereste,se spala pe dinti si pe cur (nu neaparat in aceasta ordine), isi pune chiloti curati, camasa curata, parfum, straie de sarbatoare, boconci vaxuiti, apoi se pune pe genunchi in fata altui om (cica popa are calitatea de a ierta= ma rog, o sustine el). La spital poti intra cum vrei, cu cacat pe cur, cu bacterii pe tine, in cizme de cauciuc cu gunoi de grajd, apoi n-au decat chirurgii sa se lupte cu infectia neamului tau, ca oricum vor fi chemati la procuratura daca ceva nu va merge asa cum trebuie, sau cum ar dori neamurile pacientului.
Se vede ca esti medic mai anonymus, dar si intersat, fiind probabil producator sau comerciant de halate si botosei.
Bani sa iasa din orice….. nu conteaza cum, nimic nu-i mai gratis in ziua de azi nici macar sa-ti vizitezi bolnavi!
daca primesc botosei si halat asta inseamna ca nu mai am cacat pe cur si bacterii pe mine mai ANONYMUS? asta tine de igiena fiecaruia si nu poti tu cu niste botosei sa schimbi treaba asta si oricum acei botosei sunt foarte slabi pt ca daca urci 3 etaje pe scari deja s-au rupt si atunci ce fac, ma duc sa-mi mai iau o pereche?
ori daca tu esti doctor in spital si spitalu are nevoie de bani, atunci din atata spaga pe care o primiti voi doctorii mai donati din ea ca sa cumparati detergenti si dezinfectati.
De mult trebuiau scosi botoseii. Plateai 1 leu dar nu primeai bon. Banii intreau in buzunarele … . Asta ca managerul nu stia cu ce suma au fost achizitionati botoseii si ca nu a facut calculul ( profitul) nu tine. Pai asta ne crede prosti sau el e prost. Un manager bun ia in calcul toate lucrurile din unitatea in care lucreaza, si mai ales banii. Daca este adevarat ca nu stia suma de achizitionare si nu a calculat profitul atunci e un prost manager. Parerea mea e ca a stiut. Romanul, mai ales manager de spital, are in primul rand in cap cum sa ia bani de la oameni. Stim povestea ca daca nu dai la doctor, asistenta, infirmiera ceva nici nu se uita la tine, poti muri. Pai daca cei aflati in subordinea acestui manager asteapta sa le dai ceva, atunci de el ce sa mai zic. Botoseii sunt o modalitate de a face bani. Nu suntem asa prosti dupa cum cred unii.
Botosei sa-i puna asa zisul manager Barna pe cap.Nu stie el multe, numai bani sa ia.