Sălăjenii vor trebui să achite, începând din luna martie, coplata pentru serviciile spitaliceşti din spitalele publice, sub forma unei sume fixe, „modeste”, potrivit scrisorii de intenţie convenită de Guvern cu FMI. Taxa respectivă se va plăti pe caz externat, dar mai sunt multe aspecte care încă nu au fost reglementate şi care sunt aşteptate cu interes de managerii spitalele sălăjene. Deocamdată, ce ştiu aceştia sigur este faptul că pensionarii cu pensii mici, copiii şi beneficiarii Programelor naţionale de sănătate scapă de coplată.
Zalău: coplata ajunge doar pentru a cumpăra detergent
Cea mai mare suma obţinută din coplată va fi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, unitatea spitalicească unde se adresează masiv populaţia judeţului. Deocamdată, valoarea coplăţii nu a fost stabilită, iar conducerea spitalului nici nu se aşteaptă ca banii adunaţi de la sălăjenii externaţi să fie prea mulţi. “Valoarea coplăţii trebuie stabilită cu aprobarea Consiliului de Administraţie. Mai întâi, însă, trebuie aprobat proiectul Contractului cadru, după care vom aplica şi noi coplata, întrucât în prezent este o nebuloasă, nu ştim exact cum se va aplica. Va fi, probabil, de 1 leu/zi, nu mai puţin de 5 lei şi nu mai mult de 10 lei. Am făcut însă nişte calcule, raportându-ne la datele din anul trecut: astfel, am avut 25.000 de pacienţi internaţi, din care 58 la sută au ajuns în spital prin Urgenţă, aşadar nu ar achita coplata. Rămân aproximativ 10.500 de pacienţi, din care 4.000 sunt bolnavi cronici, copii, gravide, lăuze – au fost cam 1.400 de nou-născuţi în 2012 , iar dacă ne gândim că nici ei nu plătesc coplată, rămân 6.000 de bolnavi. Considerând că achită fiecare 10 lei, obţinem 60.000 de lei într-un an, adică 5.000 de lei lunar, bani din care nu ştiu ce am putea cumpăra… poate dezinfectant şi detergent, asta dacă banii vor rămâne la noi şi nu vor merge în altă parte”, a declarat managerul Laurenţiu Barna.
Şimleu Silvaniei: Majoritatea pacienţilor scapă de coplată
Prea mulţi bani din coplată nu vor ajunge nici la spitalele din Şimleu Silvaniei şi Jibou, întrucât pacienţii acestora sunt în majoritate bătrâni ale căror venituri sunt prea mici pentru a fi supuse noii taxe din Sănătate.
Managerul Spitalului Orăşenesc de Sub Măgură, Dionisie Oros, a declarat că aspectul coplăţii nu este încă decis şi că, până când nu va avea normele de aplicare a acesteia în faţă, precum şi publicarea legii în Monitorul Oficial, totul rămâne la stadiul discuţiilor. “Oricum, mult nu vom obţine din coplată, întrucât zona Şimleu Silvaniei este acoperită de populaţie cu venituri mici, în general persoane vârstnice ale căror pensii nu depăşesc 740 de lei şi care sunt, astfel, scutite de coplată. Având în vedere structura veniturilor din bazinul Şimleu, estimez că 20-25 la sută din pacienţii noştri vor achita coplata, restul nu. În total, anul trecut am avut aproximativ 5.300 de pacienţi internaţi, însă trebuie reţinut că majoritatea pacienţilor noştri sunt din mediul rural şi nu din Şimleu. Este populaţie vârstnică, ale cărei pensii sunt mici”, a declarat Dionisie Oros.
Managerul spitalului şimleuan apreaciază că suma încasată va fi una “modestă”, la fel ca valoarea coplatei, dar cum orice venit este binevenit, banii vor fi direcţionaţi către achiziţia de medicamente ori pentru suplimentarea alocaţiei de hrană a pacienţilor internaţi. “La urma urmei, acesta este rolul coplatei, de a îmbunătăţi serviciile acordate pacienţilor”, a declarat Dionisie Oros.
Jibou: Nici nu încurcă, nici nu ajută
La Jibou, coplata nici nu încurcă, nici nu ajută, iar situaţia se explică la fel ca în cazurile precedente: pacienţii care vor plăti noua taxă dorită de Ministerul Sănătăţii vor fi puţini, astfel că Spitalul Orăşenesc nu va strânge cine ştie ce venituri din încasarea banilor de la cei externaţi. “Am înţeles că va fi achitată la o singură externare, chiar dacă într-un an calendaristic pacientul a fost internat de mai multe ori, episodic. Însă la noi, cei mai mulţi pacienţi sunt cronici şi copii, iar ei sunt categorii scutite de la plata coplăţii. Cred că vom obţine din încasări vreo 300 de lei lunar, nu prea poţi face mare lucru cu aceşti bani”, a spus managerul Spitalului Orăşenesc Jibou, Gabriela Boldea.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii vor să introducă din martie coplata pentru serviciile spitaliceşti din spitalele publice, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, declarând recent că pentru taxa cu pricina există o lege care ar fi trebuit să aplice încă din 2012.