Din 1 februarie, intră în vigoare noul Cod Fiscal care prevede impozitarea veniturilor din agricultură, noi taxe pentru companiile energetice şi impozitarea cu 3 la sută a veniturilor microîntreprinderilor. Tot din prima zi a lunii februarie, salariul minim creşte de la 700 de lei la 750 de lei.
Agricultura, puricată de Fisc
Agricultorii care obţin venituri din creşterea animalelor vor plăti impozit de 16 la sută aplicat la venitul net anual, impozitarea fiind extinsă şi pentru veniturile din silvicultură şi piscicultură, potrivit modificărilor aduse Codului Fiscal care intră în vigoare de mâine. Modificarea prevede includerea în sfera veniturilor impozabile a veniturilor din silvicultură şi piscicultură şi impunerea acestora în conformitate cu regulile aplicabile veniturilor din activităţi independente pentru care venitul net anual se determină în sistem real, cu cota de impozit de 16 la sută.
Zona veniturilor impozabile va fi extinsă şi la cele obţinute din creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală. Nu vor plăti impozit agricultorii care au cel mult 10 oi sau 10 capre, cei care au până la 3 vaci sau 6 porci, şi nici cei care au 100 de păsări sau 100 de familii de albine. Totodată, sunt exceptate de la impozitare veniturile din cereale, dacă suprafaţa cultivată este de maximum două hectare, ca şi în cazul plantelor oleaginoase, cartofilor, sfeclei de zahăr, hameiului şi leguminoaselor pentru boabe. Limite maxime mai sunt stabilite pentru pomi – 1,5 hectare, tutun, viţă-de-vie – un hectar şi legume cultivate în câmp şi spaţii protejate, flori şi plante ornamentale – jumătate de hectar
Scade plafonul pentru IMM
Plafonul veniturilor pentru microîntreprinderi va fi redus de la 100.000 de euro la 65.000 de euro, echivalent în lei. Toate firmele cu capital privat care nu depăşesc acest plafon vor fi obligate să plătească impozit de 3 la sută pe veniturile realizate de la 1 februarie 2013. A fost eliminată condiţia pentru firme de a avea între unu şi nouă salariaţi, dar nu va mai fi opţională alegerea sistemului de impozitare (impozit pe profit sau pe venit), ci va fi obligatorie aplicarea impozitării pe veniturile realizate.
Gazele se scumpesc pentru firme
Preţul gazelor naturale livrate companiilor alimentate în regim reglementat va creşte de mâine cu 5 la sută, măsură asumată prin acordul cu FMI.
Potrivit calendarului de liberalizare a pieţei de gaze, preţul la gaze trebuia să crească cu 5 la sută de la 1 decembrie 2012. Următoarele etape de creştere pentru 2012 sunt 1 aprilie (cu 5 la sută), 1 iulie (5 la sută) şi 1 octombrie (3 la sută). Pentru consumatorii casnici, calendarul prevede ca la 1 iulie preţul să crească cu 8 la sută, respectiv cu 2 la sută de la 1 octombrie.
Modificări în privinţa TVA
Din capitolul „TVA la încasare”, se reformulează fără modificări substanţiale, procedura de intrare şi de ieşire din sistem, când persoana impozabilă din punctul de vedere al TVA depăşeşte plafonul de 2.250.000 lei şi trebuie să depună notificare, până pe data în 25 a lunii urmatoare depăşirii plafonului.
Se stabileşte regimul pe care trebuie să-l aplice beneficiarii operaţiunilor realizate de persoanele obligate să intre în sistemul TVA la încasare sau să părăsească sistemul, pe perioada cuprinsă între data de la care aveau obligaţia să aplice sistemul până la data înregistrării din oficiu şi, respectiv de la data la care aveau obligaţia să înceteze aplicarea sistemului până la radierea din oficiu, în funcţie de informţiile publicate în Registrul persoanelor
În baza de calcul obligatorie pentru asigurările sociale se include si diurna peste limita de 2,5 ori nivelul stabilit pentru instituţii publice, depăşire ce este considerată venit de natură salarială.
Aveti ce ati votat ! Bu va plangeti , o sa fie si mai rau !!