„Anul trecut, Bursa de la Paris a recuperat o bună parte din scăderea pe care o înregistrase în 2011 pe fondul escaladării crizei datoriilor suverane din Europa şi a îngrijorării generale privind încetinirea economiei globale; astfel, în 2012, multe nume mari ale economiei franceze şi mondiale, prezente şi pe piaţa din România, au înregistrat creşteri consistente ale valorilor acţiunilor cotate la bursă”, a arătat Victor Safta, Director General Noble Securities – sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding.
Air France-KLM Group, cea mai mare companie aeriană din Europa ca trafic de pasageri, a înregistrat o scădere de aproximativ 71% a cotaţiilor acţiunilor sale în 2011 (de la nivelul de 13,7 Euro per acţiune la începutul anului, la cel de 3,9 Euro la finele perioadei); de la acest nivel, pe parcursul anului 2012 valoarea acţiunilor a crescut cu peste 75%, încheind anul trecut cu o corecţie către nivelul de 7 Euro pentru o acţiune. În 2012, compania a aplicat măsuri exigente de restructurare şi eficientizare, reuşind în acelaşi timp să crească gradul de ocupare a avioanelor sale şi numărul de pasageri din Europa; pe parcursul perioadei, Air France-KLM Group a avut o serie de rezultate financiare mai bune decât aşteptările analiştilor.
Acţiunile Accor, cel mai mare operator hotelier din Europa, au scăzut în 2011 cu cca 41,5%, respectiv de la 33,38 Euro per acţiune la începutul anului, la 19,48 euro la sfârşitul acestuia; anul trecut însă valoarea acestora a înregistrat o creştere, iar la finele perioadei s-a apropiat de 27 Euro, marcând astfel o apreciere de cca 35,5% per ansamblul anului 2012. Accor, care deţine branduri hoteliere precum Sofitel, Pullman, Novotel, Ibis etc, a anunţat pentru următorii ani investiţii de miliarde de Euro pentru extinderea pe pieţe pline de potenţial precum Indonezia şi pentru o dezvoltare considerabilă în Brazilia, ţară care va găzdui următoarea ediţie a Cupei Mondiale la Fotbal şi Jocurile Olimpice din 2016.
Carrefour, cel de-al doilea mare retailer din lume, a înregistrat în 2011 o scădere de aproape 44% a valorii acţiunilor sale pe Bursa de la Paris, ajungând la nivelul de 17,5 Euro pentru o acţiune, la care s-a adăugat o depreciere consistentă şi în primul semestru al anului 2012; stimulate însă de măsurile de restructurare implementate de către noul management al companiei, pe parcursul semestrului al doilea al anului trecut acţiunile Carrefour au înregistrat o creştere de cca 33%, ajungând la nivelul de 19,27 Euro la finele anului. „În 2012, Carrefour a avut un an plin de evenimente: exit de pe unele pieţe unde nu deţinea poziţii dominante, o anumită îmbunătăţire a situaţiei sale pe piaţa din Franţa, orientarea strategică spre zone cu mare potenţial etc. Paşii făcuţi au fost apreciaţi de investitori, iar parcursul bun al acţiunilor Carrefour din cea de-a doua jumătate a anului trecut a continuat în ianuarie 2013, astfel încât acestea au atins maximul ultimelor 17 luni”, a precizat Victor Safta.
Acţiunile Société Générale şi Renault au avut, la rândul lor parcursuri similare în ultimii doi ani, respectiv de scăderi accentuate în 2011, urmate de corecţii consistente pe parcursul anului trecut.
Considerand ansamblul ultimilor doi ani, Michelin&Cie, cel de-al doilea producător de cauciucuri la nivel mondial, a avut o evoluţie bună: deşi actiunile sale au scăzut în 2011 cu cca 16 % (până în jurul nivelului de 45 Euro), creşterea de cca 57% de anul trecut a dus o acţiune la peste 71 Euro. L’Oreal şi Danone s-au aflat, de asemenea, între companiile care au avut o evoluţie diferită în ultimii doi ani, neînregistrând scăderi importante în 2011. Astfel, acţiunile L’Oreal, cel mai mare producător de cosmetice din lume, au scăzut nesemnificativ în urmă cu doi ani pe bursa de la Paris, iar în 2012 au crescut cu aproape 30%, ajungând la cotaţii record. Danone, unul dintre liderii mondiali din industria alimentară şi totodată cel mai mare producător de iaurt din lume, a înregistrat o mică apreciere în 2011 pe bursa de la Paris, iar anul trecut valoarea acţiunilor sale a crescut uşor, deşi compania se luptă cu declinul pieţei în ţări precum Spania şi Grecia.
„O serie de acţiuni ale unor mari companii franceze au oferit anul trecut oportunităţi bune de câştig; unele dintre acestea păstrează un potenţial de creştere și în 2013, dar acesta depinde, desigur, atât de evoluţiile economice globale, cât şi de parcursul fiecărei companii în parte. Prin intermediul caselor de brokeraj şi al platformelor online de tranzacţionare, oricine poate avea acces la instrumente financiare bazate pe astfel de acţiuni”, a precizat Victor Safta.
© Casa de brokeraj Noble Securities, sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding