Unul dintre cei mai cunoscuţi interlopi din România, Serghei Gribenco, suspect în cazul deja celebrului dublu asasinat la o casă de schimb din Braşov, a ieşit din închisoare.
Gribenco, suspect alături de Serghei Gorbunov în cazul dublului asasinat de la Braşov, a fost eliberat, procurorii neputând face o legătura concretă între acesta şi jaf. Gribenco fost dat în urmărire generală din 2005 pentru furt şi înşelăciune. El a cerut contopirea pedepselor pentru infracţiunile de care este acuzat, iar acesta a fost eliberat condiţionat după ce cererea sa a fost admisă de Judecătorii de la Tribunalul Braşov. Gribenco a stat trei ani în închisoare.
În 29 ianuarie 2009, doi oameni au fost ucişi, iar un al treilea a fost rănit grav într-un atac armat la o casă de schimb valutar din Braşov. Jaful s-a produs în timp ce doi angajaţi ai casei de schimb tocmai urcau în maşină pentru a duce la bancă încasările din ziua respectivă. Asupra celor doi au fost trase focuri de armă, iar agresorul a împuşcat mortal şi un trecător care a încercat să sară în apărarea angajaţilor de la casa de schimb valutar.
La o zi după jaf, anchetatorii au făcut public un portret robot al suspectului, iar în 31 ianuarie au anunţat că au prins deja doi suspecţi, Serghei Gribenco şi Serghei Gorbunov.
Pistolarul de la Popasul Romanilor
Potrivit Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor, în 1998, Serghei Gribenco a obţinut domiciliul în Zalău, cu un an înainte acesta primind cetăţenia română, nu însă fără sprijinul Ministerului de Interne.
Faptele penale ale lui Serghei Gribenco încep, în anul 2000, la Zalău. Ziarul Magazin Sălăjean dezvăluia, în urmă cu patru ani, că societatea Wolf Oil Corporation a vândut, în primăvara anului 1999, unei firme din Zalău, 12 camioane încărcate cu oţel beton, luate de la Silcotub. Aici intervine Marius Şandru, personaj cu care ne-am întâlnit recent, în campania electorală pentru parlamentare, folosit ca şi „carne de tun” de către cei de la PP-DD pentru un loc în Senat pe colegiul Cehu – Şimleu. Cum aminteam mai sus, la acea vreme, şi anume în urmă cu 14 ani, Marius Şandru era patronul societăţii Nord Vest Transilvania, firmă care a achitat cash 10 la sută, în avans, din oţel beton vândut de Wolf Oil Corporation. Pentru restul sumei, firma lui Şandru a eliberat un bilet la ordin, act care, ulterior, s-a dovedit a fi fără vreo acoperire. De aici încep problemele. Conducerea de la Wolf Oil Corporation intră la bănuieli şi încearcă să facă presiuni pentru a primi restul de bani pe marfă. Un an mai târziu, Marius Şandru ajunge în birourile celor de la Wolf Oil Corporation, însoţit de un cetăţean din Republica Moldova, spunând că acesta din urmă este noul patron care a preluat, cu tot cu datorii, firma Nord Vest Transilvania. Ei bine, cetăţeanul moldovean nu era altul decât Serghei Gribenco. Acesta s-a folosit însă de acte false la preluarea firmei Nord Vest Transilvania şi, fiind vorba de un buletin de identitate fals, practic, nici nu apare numele lui în registre. Contactat, la acea vreme, Marius Şandru ne mărturisea că, într-adevăr, Serghei Gribenco a preluat Nord Vest Transilvania. „Mai multe nu vă pot spune, decât că omul exista, la acea dată, în carne şi oase. Nu sunt eu cel care l-a inventat. Cu certitudine, el nu a ajuns întâmplător în Zalău. Până la urmă, şi eu, ca mulţi alţii, am fost o victimă a lui Serghei Gribenco”, ne spunea Şandru.
Până la urmă, însă, relaţia de amiciţie dintre Serghei Gribenco şi Marius Şandru a fost una foarte încordată. „La acea vreme, în cadrul unei întâlniri avute cu Gribenco, am fost ameninţat de acesta cu pistolul, însă am reuşit să scap ca urmare a intervenţiei rapide a serviciilor speciale ale poliţiei”, preciza Şandru, fapt confirmat, la acea vreme, de şeful Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj, comisarul Cristian Laţcău. „Într-o anumită seară, am fost informaţi cu privire la problema amintită de Marius Şandru. Pot să vă spun că totul s-a petrecut extrem de rapid, la Popasul Romanilor. Până am ajuns noi acolo, Gribenco a dispărut fără urmă. L-am găsit pe Marius Şandru fugind spre releul de pe Meseş, însă Gribenco nu era nicăieri. L-am căutat peste tot, însă nu a mai fost de găsit”, comisarul Cristian Laţcău.
Somn uşor!
Serghei Gribenco apare în istoria infracţionalităţii, cu primul mandat de executare a pedepsei emis în 16 decembrie 2002, în urma unei sentinţe date la Judecătoria Oradea. Prin aceasta, Gribenco era condamnat la 4 ani şi 6 luni de închisoare pentru furt şi înşelăciune, fals în înscrisuri şi fals privind identitatea. Cel de-al doilea mandat de executare a fost emis trei ani mai târziu, în 2005, în urma unei sentinţe date în 2004 de Tribunalul Sălaj, prin care Gribenco era condamnat la 10 ani şi şase luni de inchisoare, desigur, pentru acelaşi tip de infracţiune: furt şi înşelăciune.
Printr-o sentinţă a Tribunalului, Serghei Gribenco a fost condamnat, în 2004, la 10 ani de închisoare pentru săvârşirea, în anul 1999, a mai multor infracţiuni de înşelăciune. Însă, printr-o decizie din 2004, Curtea de Apel Cluj a admis apelul făcut de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, astfel că a desfiinţat atât sentinţa cu privire la încadrarea juridică a faptei, cât şi a pedepsei primite de Serghei Gribenco. Cu alte cuvinte, admiţând apelul făcut de procurorii sălăjeni şi, totodată, prin schimbarea încadrării juridice a faptei inculpatului, Curtea de Apel Cluj a anulat decizia dată de Tribunalul Sălaj, reducând pedeapsa lui Gribenco la o condamnare de doar 4 ani şi 6 luni de închisoare.
Din păcate însă, în ambele cazuri, atât la Zalău, cât şi la Oradea, Serghei Gribenco a fost judecat şi condamnat de instanţe în lipsă, Serghei Gribenco sustrăgându-se atât de la urmărirea penală, cât şi de la judecată. Astfel că, infractorul cu buletin de Zalău a fost dat în urmărire generală.
Serghei Gribenco a fost capturat, în februarie 2009, într-un imobil din Ploieşti. În momentul arestării sale era singur şi nu a opus niciun fel de rezistenţă, la acţiunea de capturare a acestuia participând un număr impresionant de politişti. La acea dată, Serghei Gribenco era unul dintre cei câţiva suspecţi în cazul jafului armat de la Braşov. Astăzi, după 3 ani de carceră, Gribenco respiră din nou aerul proaspăt al libertăţii. Însă, câţi dintre cei cu care infractorul a intrat în contact, în decursul atâtor ani, vor mai putea dormi liniştiţi?
nu stiu de ce mai vede soarele,cel mai bine era un glonte in cap