Elevii de la Şcoala „Simion Bărnuţiu” au învăţat arta olăritului

Proiectul „Povestea lutului – incursiune în istoria ceramicii, atelier creativ” a atras zeci de elevi ai Şcolii Gimnaziale „Simion Bărnuţiu” din Zalău către activităţile propuse în cadrul programului. Copiii au avut plăcerea să înveţe câteva metode de bază din arta olăritului, reuşind să construiască vase şi alte obiecte interesante din lut.
Toate aceste materiale extraordinare realizate de elevi au fost expuse şi admirate, zilele trecute, de cetăţeni în cadrul expoziţiei „O zi de târg la Zalău”. „Bucuria a fost deplină când însoţiţi de minunatele colinde româneşti au dat viaţă vaselor modelate, pictându-le în culori specifice ceramicii vechi sălăjene admirate în cadrul expoziţiei”, a declarat custodele expoziţiei, Olimpia Mureşan.
Potrivit sursei citate, acest proiect a început cu o poveste despre oamenii de demult, despre viaţa şi obiceiurile lor din care elevii au cunoscut câteva dintre lucrurile pe care aceştia le foloseau în viaţa lor de zi de zi:obiecte din lut, metal sau piatră. „Elevii au mânuit cu emoţie bucăţile de ceramică veche de sute de ani care au fost aduse şi prezentate de doamnele muzeograf Elisabeta Marianciuc şi Teodora Jugrăstan. Îndrumaţi de dânsele şi de profesorul pentru învăţământul primar Oniţa Man, elevii au modelat mai întâi din plastilină, iar apoi din lut forme uşoare, simple, dar elegante în acelaşi timp”, a precizat Mureşan.
Incursiunea în povestea lutului a continuat, elevii oprindu-se la câteva forme simple, pentru ca apoi, plini de curaj şi încredere, să experimenteze tehnica de realizare a vaselor din lut. „Chiar dacă acei colăcei realizaţi au presupus efort şi transpiraţie, bucuria muncii împlinite a fost mare. Obiectele realizate au oglindit inspiraţia, experienţa, imaginaţia şi, nu în ultimul rând, talentul fiecăruia. Efortul depus i-a făcut să conştientizeze că efortul celor care realizează diferite obiecte este mare şi că trebuie să aprecieze atât creatorul cât şi obiectul creat”, a afirmat Olimpia Mureşan.
Proiectul „Povestea lutului – incursiune în istoria ceramicii, atelier creativ” s-a derulat pe parcursul anului 2012 având ca parteneri Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă şi Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu” din Zalău.

Leave a Comment