Palatul Copiilor din Zalău, obligat să plătească 2,6 milioane de lei

Conducerea Palatului Copiilor din Zalău trebuie să achite 2,6 milioane de lei către moştenitorii foştilor proprietari ai imobilului, familia Bikfalvy, care au câştigat sediul în urma unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Imensa sumă, reprezentând chiria pe clădiri şi terenuri aferentă ultimilor 9 ani, a fost contestată la instanţa superioară de reprezentanţii instituţiei de învăţământ.

Moştenitorii foştilor proprietari ai Palatului Copiilor Zalău au deschis, în anul 2010, un proces pe rolul instanţelor de judecată, prin care au solicitat plata retroactivă a chiriei pentru folosirea spaţiului respectiv, începând cu anul 2003. În acelaşi dosar, conducerea Palatului Copiilor Zalău a formulat o cerere reconvenţională pentru despăgubiri de 1,1 milioane de lei pentru clădirile noi, construite din fondurile alocate de Statul Român. După doi ani de judecată, în septembrie 2012, magistraţii sălăjeni au admis în parte solicitarea reclamanţilor, obligând pârâţii, respectiv Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj şi Palatul Copiilor Zalău, să plătească întreaga chirie pentru perioada 23 ianuarie 2003 – 31 august 2012.
Potrivit soluţiei date de judecători, sumele depăşesc 2,6 milioane de lei. Astfel, instanţa obligă pârâţii la plata sumei cu titlu de chirie: pentru terenul în suprafaţă de 5.324 de metri pătraţi – suma de 1.390.600 de lei şi 8.480 lei lunar până la predarea efectivă a imobilului; pentru clădirea veche – suma de 181.200 de lei şi 1.558 de lei lunar până la predarea efectivă a construcţiei, iar pentru construcţiile noi edificate de pârâţi, suma de 1.050.648 de lei şi 4.169 de lei lunar până la predarea efectivă a clădirilor.
De cealaltă parte, instanţa a admis şi cererea de despăgubire a conducerii Palatului Copiilor Zalău. Directorul instituţiei de învăţământ, Ioan Mureşan, ne-a declarat că s-a înaintat recurs împotriva deciziei judecătoreşti, pe motiv că suma reprezentând chiria stabilită de către instanţa sălăjeană este exagerată. „Este o sumă imensă care nu se justifică la spaţiul pe care-l ocupăm. Am încercat, fără succes, să ajungem la un consens cu actualii proprietari, să cumpărăm terenul”, a declarat Ioan Mureşan.

Mureşan: „Vor chiria, nu terenul”

Directorul Palatului Copiilor susţine că moştenitorii urmăresc încasarea chiriei exorbitante, şi nu să intre în posesia clădirilor şi terenurilor. „Am semnat zilele acestea un proces verbal de predare-primire pentru clădirea veche şi terenul de tenis, întrucât nu mai folosim aceste spaţii şi nu mai vrem să plătim chirie pentru ele. Urmează ca până în data de 15 a lunii, proprietarii să intre în posesia acestor bunuri imobile, însă nu am primit niciun semn de la aceştia”, a afirmat Ioan Mureşan. Potrivit sursei citate, recursul urmează să fie judecat la Curtea de Apel Cluj. „Am făcut o înaintare la această instanţă pentru rejudecare. Deocamdată suntem în proces. Vom vedea mai încolo ce anume se va întâmpla”, a precizat Mureşan. Directorul susţine că au fost făcute mai multe solicitări şi propuneri de finanţare către Ministerul Educaţiei pentru cumpărarea sediului în care funcţionează Palatul Copiilor, autoritatea centrală comunicându-le că despre o eventuală finanţare se va putea discuta doar după finalizarea procesului”, a mai spus Mureşan.
În prezent, la Palatul Copiilor din Zalău sunt înscrişi aproape 2.000 de copii. Potrivit directorului Mureşan, retrocedarea clădirii vechi şi a terenului de tenis nu va afecta activitatea instituţiei pe care o conduce, întrucât aceste spaţii nu mai sunt folosite de mai multă vreme.

Palatul Copiilor, retrocedat din 2004

Terenul şi clădirile în care funcţionează Palatul Copiilor au fost câştigate, încă din luna decembrie a anului 2004, de către moştenitorii foştilor proprietari, familia Bikfalvy, printr-o decizie definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Prin această hotărâre s-a dispus radierea dreptului de proprietate a Statului Român asupra sediului şi încrierea dreptului de proprietate a vechilor proprietari.
În fapt, clădirea a fost retrocedată integral, deşi statul i-a mărit suprafaţa considerabil. Ioan Mureşan a anunţat că va solicita o nouă expertiză pentru a evalua clădirea, din moment ce imobilul are o valoare de circa 4 milioane de lei, din care mai puţin de jumătate de milion reprezintă valoarea clădirii iniţiale. Aceasta deoarece statul a construit alte spaţii, adiacente primei clădiri, astfel încât suprafaţa s-a mărit de opt ori.

4 Thoughts to “Palatul Copiilor din Zalău, obligat să plătească 2,6 milioane de lei”

  1. Anonim

    Retrocedarea corecta se poate face numai daca familia mostenitoare plateste extinderea facuta de statul roman, utilitatile introduse si intretinerea cladirii. In cazul acesta ar trebui ca mostenitorii sa scoata din buzunar vreo 2,5 milioane lei. Cum justitia este plina de incompetenti nu stiu cum sa puna problema, ca doar nu dau din buzunarul lor.

  2. Anonim

    si folosirea cladirii gratuit timp de peste 50 de ani nu conteaza ? statul a platit chirie familiei in acel timp ?

  3. ioan

    este munca familiei aceasta casa.trebuie sa gaseasca alt spatiu pt palat de exemplu in fostul c m j sant camere destule.sau sa plateasca statul folosinta de 50 de ani a cladirii

  4. O PARERE

    Daca se pune problema chiriei,si a constructiilor facute de stat se pare ca se compenseaza!Si solutia e mutarea palatului.

Leave a Comment