Teatru și politică

Daniel Săuca

Sală plină luni seara la Casa de Cultură a Sindicatelor din Zalău la spectacolul de teatru „Străini în noapte” cu Florin Piersic și Medeea Marinescu. Lucru îmbucurător într-un oraș, în general, nu prea prieten cu artele (spectacolului). Nu intru acum în discuții despre piesă, adresată unui tip mai special de iubitori ai teatrului. Oricum, e una din cele mai jucate piese după decembrie 1989 în România. Și pentru acest fapt actorii și regizorul (regretatul mare actor Radu Beligan) merită aprecierile, felicitările noastre. Povestea într-un fel mai interesantă a serii de luni din Zalău ține de politică. Înainte de spectacol, în stilul său inconfundabil, Florin Piersic a intrat în dialog cu publicul, stârnind ropote de aplauze, dovedind, dacă mai era cazul, că e unul din cei mai mari oameni de scenă din ultimii mulți ani, probabil nu numai de la noi. Ei bine, la un moment dat Florin Piersic l-a salutat pe „premierul sufletului meu”, pe Dacian Cioloș, prezent și el în sală. Din nou ropote de aplauze. Mulți spectactori s-au ridicat în picioare. Din nou aplauze prelungi la mesajul lui Florin Piersic către Dacian Cioloș: dacă ar candida la președinția României, marele actor l-ar vota pe sălăjeanul nostru. Poate a fost o politețe, poate F. Piersic a vorbit extrem de serios. Și, totuși, m-am întrebat: e Dacian Cioloș o alternativă demnă de luat în seamă la alegerile prezidențiale din 2019? Alternativă pe așa-zisa parte dreaptă a scenei politice, în locul actualului președinte, Klaus Iohannis. Rămâne de văzut, de discutat, de polemizat. Până acum, Dacian Cioloș nu s-a comportat, afișat, exprimat convingător ca (un) om politic. Când a încercat, de pildă, cu liberalii, în relativ recenta campanie electorală pentru parlamentare, nu i-a/le-a ieșit. Rămân și alte întrebări: în afară de K. Iohannis există, în acest moment, vreun potențial candidat cu șanse la alegerile menționate? Cu cine va „defila” PSD? Va câștiga un candidat al „sistemului politic” (de la PSD sau PNL) sau altul, „anti-sistem”? Eu îmi doresc un alt președinte în locul actualului locatar de la Cotroceni. Voi avea oare de unde alege?

4 Thoughts to “Teatru și politică”

  1. Anonim

    IL VREM PE MARC TIBERIU

  2. Tăunu

    Dacă măreşte punctul de pensie la 1000 lei şi-şi respectă promisiunile electorale, Dragnea ar avea ceva şanse, aşa penal, repetent cum e !

  3. Ciolos e de al nostru, dar cat a fost premier nu a dovedit nimic bun pentru tara. Asa ca F. Piersic a fost „montat” ca in sala se afla fostul premier. Si nu cred ca l-ar sustinela prezidentiale.

  4. Anonim

    Substratul politic al dlui Săuca este evident. Dar n-ar trebui să fie atît de îngrijorat, să nu pățească vreun accident… cerebral – o să aibă de ales dintre Carpații politicii românești: oberchelner Dragnea (se rezolvă interdicția pînă atunci) și modelul (de lenjerie intimă)Tăriceanu!

Leave a Comment