Suntem praf și la turism: printre ultimii pe țară!

Aproape că nu mai există nicio statistică, indiferent de domeniul în care este efectuată, care să nu ne arunce la coada topului județelor din țară. Nici la turism nu facem excepție, astfel încât, cifrele Institutului Național de Statistică ne aruncă și în  privința turismului, la coadă. Campion absolut la numărul de turişti care au sosit în unităţile de cazare anul trecut este municipiul București, cu peste 1,9 milioane de turişti, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). Capitala este urmată de judeţe puternic dezvoltate precum Constanţa, Braşov, Mureş, Prahova, Sibiu şi Cluj. Județul Sălaj se află pe ultimele locuri, indiferent de regiunea la care ne raportăm, cu un număr extrem de slab de vizitatori – 37.377 de turiști din care doar 11 la sută turiști străini. De altfel, Bucureştiul, judeţele Constanţa şi Braşov sunt singurele care atrag mai mult de un milion de turişti anual.

Pentru comparație cu județul nostru, județul Satu Mare a primit anul trecut un număr de  85.435 de turiști, din care aproape 20 la sută îi reprezintă turiștii străini. Maramureșul a adunat 188.000 de turiști iar Bihorul 412.000. Nu există niciun județ în afară de cele patru din sudul extrem al țării, care să se situeze pe o poziție atât de dezamăgitoare precum cea a Sălajului, cu atât mai mult cu cât trebuie să ținem cont de faptul că suntem într-o poziție geografică extrem de dorită de turiști – Transilvania fiind un pol turistic cu unul dintre cele mai mari grade de atractivitate din toată țara. ÎAșadar, în afară de patru județe din sudul țării, acolo unde bate vântul atât la propriu cât și la figurat, județul Sălaj este pe ultimele locuri și în această privință, fiind surclasat chiar de județe cu un potențial turistic mult sub nivelul nostru.

Statistica lunii februarie a acestui an, potrivit Direcției de Statistică Sălaj arată că în luna februarie 2017, înnoptările în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare au scăzut cu 5,4 la sută (‐11,8 la sută turişti români şi  +50,9 la sută turişti străini). Prin urmare, față de anul trecut, numărul turiștilor a scăzut în județul nostru cu peste cinci procente. Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică, în luna februarie 2017, au însumat 2.532 turişti (88,2 la sută turişti români şi 11,8 la sută  turişti străini), fiind în creştere cu 12,6 la sută față  de luna corespunzătoare din anul precedent. Referitor la sosirile turiştilor străini în structurile de primire turistică, ponderea au deținut‐o turiştii din Europa cu 94,3 la sută din total turişti străini iar în cadrul acestora turiştii din Italia cu 26,2 la sută. Sosirile în hoteluri dețineau, în luna februarie 2017, o pondere de 59,8 la sută din totalul sosirilor în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare.

Referitor la înnoptările turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deținut‐o turiştii din Europa cu 93,8 la sută din total turişti străini iar în cadrul acestora turiştii din Italia cu 24,8 la sută. Înnoptările în hoteluri dețineau, în luna februarie 2017, o pondere de 59,1 la sută din numărul total de înnoptări în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare. Durata medie a şederii în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare, în luna  februarie 2017, a fost de 1,7 zile la turiştii români şi de 2,5 zile la turiştii străini.

La nivel național, potrivit INS, în 2016 s-au înregistrat peste 11 milioane de sosiri ale turiştilor în unităţile de cazare din România, dintre care 2,5 milioane străini.

2 Thoughts to “Suntem praf și la turism: printre ultimii pe țară!”

  1. Anonim

    meritul lui nosa si al securistului

  2. a

    stati linistit, ca doar avem zeci de pensiuni, facute pe bani europeni, a multor oameni politici si de afaceri ! dar care din pacate ori nu functioneaza, ori functioneaza „la negru”. Sa luam exeplul pensiunilor facute din fonduri europene de fostul primar Berceanu, cel care a facut puscarie si acuma l-a angajat Tibi Marc la Consiliul Judetean, unde duceau lipsa se puscariasi cu experienta in fraudarea fondurilor europene. Acest fost primar a facut 2 pensiuni pentru cei 2 copii ai lui, o fat si un fecior, fciorul fiind acuma el primar ion Meseseni, in locul tatalui penal. Sa vedem daca DNA, DIICOT, Curtea de Conturi, DLAF au curajul sa se aplece asupra acestor „pensiuni”

Leave a Comment