La un aproximativ an și jumătate de la arestarea sa, omul de afaceri Radu Dan a aflat, miercuri, că va rămâne în continuare după gratii. Astfel, la ultimul termen de judecată, care a avut loc în 12 aprilie, magistraţii Tribunalului Sălaj au hotărât să mențină măsura arestării preventive luate faţă de Radu Dan, „prin încheierea penală nr. 110/2015 a judecătorului de Drepturi şi Libertăţi de la Curtea de Apel Cluj, constatând legalitatea şi temeinicia acesteia”.
Reamintim că afaceristul Dan Radu este acuzat de trafic de influență (două infracţiuni, din care una în formă continuată), spălare de bani în formă continuată și dare de mită în formă continuată. În acelaşi dosar ce priveşte retrocedările de terenuri din Zalău, este trimis în judecată, în stare de libertate, fostul suprefect al judeţului Sălaj, Lucian Băican, pentru luare de mită, în formă continuată şi spălare de bani, în formă continuată.
Potrivit procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie-Serviciul Teritorial Cluj, în perioada septembrie 2012-iulie 2015, inculpatul Dan Radu a pretins şi primit de la o persoană (denunţător în cauză) peste 270.000 lei şi un teren de 1.570 mp, lăsând să se înțeleagă că are influenţă asupra funcţionarilor din Primăria Zalău, cu atribuții în domeniul reconstituirii dreptului de proprietate. În acest fel, martorului denunțător și fratelui acestuia le-au fost eliberate un număr de patru titluri de proprietate, pentru o suprafață de peste 10 hectare teren. Condiția impusă pentru ajutorul acordat a fost ca cele două persoane beneficiare ale titlurilor de proprietate să îl mandateze pe inculpat prin acte autentice pentru vânzarea ulterioară a acestora. În cazul unuia dintre contracte, inculpatul Dan Radu a dobândit prin metoda simulației, prin interpunerea unei persoane apropiate, o suprafață de teren de 8.433 mp (prețul înscris în contract fiind de 120.000 de lei). Din această suprafață, la data de 22 ianuarie 2014, inculpatul Dan Radu, prin aceleași persoane interpuse, a vândut 1470 mp teren intravilan contra sumei de 100.000 de lei.
În ambele cazuri, prețurile stabilite de părți au fost subevaluate, taxarea tranzacțiilor realizându-se conform grilei notariale la sume mult mai mari. În perioada 2014 – septembrie 2015, pentru ajutorul acordat în reconstituirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor respective, Lucian Băican, în calitate de funcționar public, având funcția de subprefect al județului Sălaj și ulterior de șef al Serviciului de fond funciar din cadrul Primăriei Zalău, a primit de la Dan Radu, foloase constând într-un teren în suprafață de 831 mp, în valoare de 69.000 lei, precum și materiale de construcții de circa 4.000 de lei.
Pentru a disimula adevărata proveniență a acestor bunuri primite cu titlu de mită, Băican a încheiat contractul de vânzare cumpărare al terenului respectiv cu aceleași persoane interpuse, iar materialele de construcție au fost livrate de o firmă controlată de inculpatul Dan Radu, pe baza unor documente fictive. În aceeași manieră a procedat Dan Radu și în cursul anului 2011, când, ca urmare a influenței pretinse, a fost emis pe numele a două persoane, un titlu de proprietate ce privea o suprafață totală de 8.684 mp, situată în intravilanul municipiului Zalău. De această dată, inculpatul a pretins un procent de 1 la sută din prețul de vânzare al terenurilor respective.
Din primărie lângă dan radu ar trebui sa fie potrovita și moraru gheorghe. S.apoi sa înceapă sa se caute toate nemerniciile făcute de acestia.sant cei mai mari escroci posibili.
Cam ai dreptate surioară, probabil că va urma şi asta! Doamne ajută să vedem că se intîmplă!