Mâncăm fructe şi legume pline de pesticide  

Chiar și în cantități mici, pesticidele pot avea efecte pe termen lung asupra sănătății, în special în cazul copiilor. Studiile efectuate de diverse instituţii specializate, şi publicate în ultimii ani, arată că o persoană ce consuma în medie, pe zi, 5 din 12 cele mai contaminate fructe și legume şi ingerează aproximativ 10 pesticide diferite. În același timp, persoanele ce consumă 15 fructe și legume din categoria produselor mai puțin expuse contaminării ingerează mai puțin de două pesticide pe zi. Pe lista celor 12 cele mai nesigure alimente care se află printre preferatele românilor sunt şi merele, cu cel puţin un tip de pesticide în 98 la sută dintre mostrele testate.

     De altfel, în ultimii ani, merele au fost fructele de pe piaţă cu cele mai multe pesticide, conform testelor efectuate de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranţa Alimentelor. Alături de citrice şi căpşune.

Printre legumele preferate de români sunt cartofii, care conţin cea mai mare cantitate de pesticide dintre legumele testate. Niciunul dintre alimentele sigure, prezente în acest top, nu conţine mai mult de mult de patru pesticide.Avocado este cel mai sigur aliment cu mai puţin de 1 la sută dintre mostrele testate conţinând urme de pesticide.

      Regulile de bază pe care trebuie să le urmăm, indiferent de sursa din care se aprovizionează cu legume şi fructe: spală bine fructele și legumele cu apă călduță acolo unde este cazul, curăță-le de coajă pentru a reduce cantitatea de pesticid la care te poți expune, evită să mănânci fructe și legume cultivate în extrasezon, pentru că atunci se folosesc cele mai multe substanțe chimice.

-spală roșiile, piersicile, merele, perele etc., timp de cel puțin trei minute, după care lasă-le într-un vas cu apă în care ai adăugat puțin bicarbonat de sodiu, care are calitatea de a anihila unele pesticide.

     Un top al fructelor şi legumelor cu cel mai mare conţinut de pesticide, întocmit de Enviromental Working Group (EWG) – unul dintre forurile de renume mondial în cercetarea şi studiul alimentelor afectate de chimicalele toxice, a scos la iveală un adevăr sinistru, peste 98 la sută din legumele şi fructele testate, provenite din ţări exportatoare de pe întreg mapamondul au în componenţa lor pesticide periculoase. Pe primul loc se găsesc căpşunele, pe doi – merele, pe locul trei nectarinele. În top urmează piersicile, ţelină, struguri, cireşe, ardei gras şi roşii – pe ultimul loc.       

      Există şi un top al legumelor şi fructelor cu un conţinut mai bun sau chiar minim de substanţe nocive. Astfel, printre cele mai sigure legume şi fructe sunt Avocado, porumb, ananas, mazăre, ceapă, papaya, mango, kiwi şi vinete. Trebuie ştiut faptul că de cele mai multe ori un fruct sau o legumă cu un aspect perfect denotă că a fost tratat cu pesticide, în special când avem în faţă produse ce au fost transportate pe distanţe mari.

 

 

 

 

Leave a Comment