Atenţie, şoferi: trei obiecte a căror lipsă vă poate aduce amenzi uriaşe în urma controalelor Poliţiei

Nu sunt puţini conducătorii auto care neglijează obligativitatea deţinerii în autovehiculul cu care circulă pe drumurile publice, a stingătorului de incendiu, trusei medicale şi triunghiurilor reflectorizante. Conform legislației în vigoare, conducătorii auto sunt obligați să aibă în autovehicul două triunghiuri reflectorizante, trusa medicală de prim ajutor și un stingător de incendiu, care trebuie să fie în termenul de valabilitate. Informaţia care circulă printre şoferii sălăjeni, privind obligativitatea deţinerii unei cărți de salvare a autoturismului este, în fapt, un zvon infirmat de reprezentanţii IPJ Sălaj, care îi liniştesc pe conducătorii auto comunicându-le că acesta este  doar un proiect al ACR  şi că în niciun caz nu există obligativitatea de a avea această carte asupra lor.

Pentru celelalte obiecte însă, amenzile în cazul lipsei lor nu sunt deloc mici, ajungând până la 725 de lei. Potrivit Codului Rutier, orice autovehicul, inclusiv tractoarele agricole sau forestiere care circulă pe drumurile publice trebuie să fie dotat cu cele menționate anterior. Cei care încalcă această regulă pot fi sancționați cu o amendă din clasa a II-a, respectiv 4-5 puncte. Aceasta înseamnă minim 580 lei și maxium 725 lei. Un punct de amendă înseamnă 10  din salariul minim pe economie, care a crescut la 1.450 lei de la 1 februarie.

Trusa medicală de prim ajutor trebuie să îndeplinească condițiile impuse de Ordinul Ministrului Sănătății 987/2007. Trusa trebuie să conțină un instrumentar minim, respectiv o foarfecă cu ambele vârfuri boante, un dispozitiv intermediar pentru respirație gură la gură, materiale sanitare precum leucoplast, plasturi, feșe de tifon, pansament steril, fașă elastică, mănuși de unică folosință, ace de siguranță, o broșură cu instrucțiuni de prim ajutor. În cazul triunghiurilor reflectorizante, acestea trebuie să fie omologate internațional. Acest lucru poate fi recunoscut după marca de omologare, reprezentată de litera E și codul țării care a acordat omologarea încadrate într-un cerc, precum și o serie de identificare. De asemenea, stingătoarele de incendiu trebuie să se afle în garanție și să aibă inscripționat termenul de valabilitate.

 

 

 

5 Thoughts to “Atenţie, şoferi: trei obiecte a căror lipsă vă poate aduce amenzi uriaşe în urma controalelor Poliţiei”

  1. Vasile

    Defapt 4 obiecte, nu 3

  2. eu

    poate at trebuii sa purtam si pozele lui dracnea si tradiceanu

  3. Anonim

    Ce rost au trusele medicale ca si asa multi nu stiu sa le foloseasca…………….

  4. no name

    pt ce naiba trebe 2două triunghiuri reflectorizante ? orcum nu prea fosloseste nimeni si 1 orcum este dota masina si asta numa la noi este obligatoriu sa ai doua bucati trus si aia agal cu zero orcum in caz de acident suni kla112 sa chemi ambulanta !!!

  5. Alfaman

    Nu inteleg de ce expira trusa medicala ca nu contine nimic perisabil.

Leave a Comment