Începe tăvălugul scumpirilor: preţul gazului creşte cu şase procente, din 1 aprilie

Veşti proaste vin, la început de primăvară, pentru români. Prețul gazelor va crește cu un procent de aproximativ 6 la sută începând de luna viitoare. Astfel, din  1 aprilie consumatorii casnici vor avea facturi mai mari la gaz lucru ce va fi resimţit şi mai adânc din toamna acestui an, atunci când centralele termice vor fi pornite pentru sezonul de toamnă-iarnă 2017-2018. Președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileț  a declarat că după această creştere de preţuri nu vor mai veni şi altele pe parcursul acestui an iar consumatorii casnici vor fi protejați pe parcusul anului de eventuale creșteri neașteptate de prețuri pe piața liberă.

“Din 1 aprilie nu va mai exista un preț reglementat pentru producția de gaze și vor rămâne reglementate doar celelalte elemente ale prețului final: tarifele de rețea, de furnizare și elementele care sunt considerate monopol naturale”, a spus Havrileț. Potrivit acestuia, măsura va duce la o majorare între 5 și 6 la sută a prețurilor actuale pentru populație. „În previziunea noastră, având în vedere evoluția prețurilor internaționale care sunt la același nivel sau foarte apropiat față de gazele din producția internă, considerăm o creștere de câțiva lei pe MWh, adică o creștere între 5 și 6 la sută pe mia de metri cubi”, a precizat președintele ANRE.

El a subliniat că populația este protejată în fața unor fluctuații majore a prețurilor pe piața liberă, având în vedere metodologia stabilită de ANRE pentru achiziția gazelor destinate consumului casnic. La mijlocul lunii februarie, directorul general al E.ON România, Frank Hajdinjak, declara că piața gazelor se va confrunta cu probleme serioase de la 1 aprilie, dacă ANRE nu ia măsuri. „În sectorul gazelor, vom înregistra probleme majore de la 1 aprilie. Dacă nu se va face nimic, presiunea pe prețul plătit de consumatorii finali va fi extrem de mare. Vorbim de creșteri de două cifre pentru consumatorii finali, dacă ANRE nu ia măsuri”, a spus șeful furnizorului de gaze.

 

One Thought to “Începe tăvălugul scumpirilor: preţul gazului creşte cu şase procente, din 1 aprilie”

  1. Anonim

    Vine vara, șefii tre’ să-și mai ia și ei cîte o mașină nouă, cîte o amantă nouă, tre’ să-mpace cu bani grei și nevastele din dotare, odraslele toacă și alea bani etc. Viața e grea, ce-și închipuie populimea?

Leave a Comment