A demarat campania de primire a cererilor unice de plată la APIA Sălaj

Fermierii trebuie să-și depună cererile unice de plată pentru anul 2017, dacă doresc să primeasca subvenții in continuare. Campania a demarat în 1 martie și durează până în 15 mai, iar din 1 iunie, Agenția de Plăți și Investiții pentru Agricultură (APIA) Sălaj va demara controlul administrativ privind modalitatea de coordonare a implementării schemelor de plăți directe și a ajutoarelor naționale tranzitorii din agricultură.

Fermierilor li se recomandă ca, înainte de a veni la Centrele APIA, să se prezinte la Primărie pentru a verifica în Registrul Agricol situația terenului pe care îl utilizează, iar dacă au în exploatație și animale, să verifice situația acestora în registrul Național al Exploatațiilor (RNE) cu ajutorul medicului veterinar concesionar, asociației sau propriilor evidențe, dacă este utilizator SNIIA.

Și în acest an completarea declarației de suprafață se realizează electronic folosind aplicația IPA Online care poate fi accesată din butonul dedicat situat pe pagina de început a site-ului APIA, însă finalizarea și închiderea Cererii unice de plată în IPA Online se face numai în centrele APIA, în prezența funcționarului responsabil cu primirea cererii, după verificarea acesteia și a mesajelor din controlul parcelelor digitizate, precum și corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic. Același principiu se aplică și pentru fermierii, crescători de animale, care vor completa Cererea unică de plată – declarașie sector zootehnic, împreună cu funcționarul APIA, în aplicația dedicată sectorului zootehnic.

Cererile unice de plată se depun la sediul APIA Sălaj în cazul fermierilor care solicită o suprafață mai mare de 50 de hectare teren agricol și la centrele locale în cazul fermierilor care solicită o suprafață mai mică sau egalăcu cea de mai sus.

Beneficiarii plăților directe și ai măsurilor de mediu și climă sunt fermierii activi persoane fizice și/sau persoane juridice care desfășoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori legali ai suprafețelor de teren agricol și/sau deținători legali de animale, potrivit legislației în vigoare.

Pentru pajiștile comunale concesionate/închiriate în condițiile legii de către asociațiile crescătorilor de animale, beneficiarii plătilor pot fi: membrii asociației care asigură încărcătura cu animale pentru suprafața de pajiște concesionată/închiriata; asociația crescătorilor de animale care efectuează activitatea agricolă pe suprafața concesionată/închiriată, asigurând cel puțin încărcătura minimă de animale de 0,3 UVM/ha, prin pașunat cu animalele înscrise în exploatația asociației înregistrată în Registrul național al exploatațiilor pe perioada pășunatului.

Arendatorul, concedentul, locatorul și/sau comodantul nu beneficiază de plăți pentru terenul/animalele arendat(e), concesionat(e) închiriat(e) și/sau împrumutate spre folosință.

Sunt eligibile la plată exploatațiile cu suprafața de cel putin 1 hectar, formate din parcele agricole cu suprafața de cel putin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbuștilor fructiferi, suprafața minimă a parcelei trebuie să fie de cel puțin 0,1 hectare și/sau, după caz, să dețină un număr minim de animale. Pentru legumele cultivate în sere și solarii, suprafața minimă a exploatației trebuie să fie de de 0,3 ha, iar suprafața minima a parcelelor de 0,03 ha, confom art. 8 alin. (1) lit. c) din OUG nr. 3/2015 cu modificările și completările ulterioare.

Pentru măsurile de mediu și climă din PNDR 2014 – 2020 aplicabile pe terenurile agricole (Măsura 10, Măsura 11 și Măsura13) sunt eligibile la plată exploatațiile cu suprafața de cel puțin 1 hectar, formate din parcele agricole cu suprafața de cel puțin 0,3 hectare.

La depunerea cererii unice de plată, fermierul trebuie să prezinte toate documentele necesare care dovedesc utilizarea legală a terenului agricol, inclusiv a terenurilor care conțin zone de interes ecologic, precum și a animalelor. Facem precizarea că aceste documente trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată și trebuie să fie valabile cel puțin până în 1 decembrie a anului de cerere.

Pentru măsurile compensatorii de dezvoltare rurală se aplică cu prioritate cerințele specifice acestor măsuri, iar elementele privind ecocondiționalitatea trebuie corelate cu angajamentele asumate în cadrul acestor măsuri.

Fermierii sunt rugați ca, pentru a utiliza eficient timpul pe care APIA l-a rezervat pentru primirea Cererii, să se prezinte la data și ora la care sunt programați conform invitației primite.

Fermierii vor depune o singură cerere, chiar dacă dețin suprafețe de teren/animale în diferite localități sau județe.

În perioada 1 decembrie 2017 – 31 martie 2018, trebuie realizată plata integrală a subvențiilor aferente anului de cerere 2017.

 

Leave a Comment