Anul acesta, simulările pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat vor avea loc în acelaşi timp. Astfel, în 13 martie 2017, vor susţine proba scrisă la Limba şi literatura română atât elevii din gimnaziu care se pregătesc pentru Evaluarea naţională, cât şi cei din liceu, care se pregătesc pentru Bacalaureat. Proba la matematică a fost programată pentru 15 martie pentru elevii din clasa a VIII-a şi pentru cei din liceele cu profil real, elevii din liceele cu profil uman urmând să susţină în aceeaşi zi proba la istorie.
Elevii din clasa a XII-a vor susţine şi o a treia probă, proba la alegere dintre disciplinele profilului şi specializării. Rezultatele vor fi afişate în 31 martie.
Dacă pentru elevii din clasa a VIII-a şi clasa a XII-a structura subiectelor a rămas aceeaşi ca în anii trecuţi, elevii clasei a XI-a care susţin simularea examenului de Bacalaureat vor avea, la proba scrisă de Limba şi literatura română, subiecte structurate diferit faţă de anii anteriori. Modificarea subiectelor, pilotată la simulare, ar urma să fie aplicată în cadrul examenului de Bacalaureat de la finalul anului şcolar 2017-2018.
Modificarea structurii subiectelor pentru simularea probei scrise la Limba română s-a făcut printr-un ordin al fostului ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru, semnat în data de 4 ianuarie 2017. Într-o notă trimisă de Ministerul Educaţiei către inspectoratele şcolare din ţară, se precizează că testul va fi structurat, ca şi înainte, în 3 subiecte.
Subiectul I (comun tuturor filierelor, profilurilor şi specializărilor) are ca suport un text nonliterar, memorialistic, epistolar, jurnalistic, juridic-administrativ, ştiintific, argumentativ, din domeniul audio-vizualului, la prima vedere şi este alcătuit din doi itemi: un item semiobiectiv de tip întrebare structurată (A) şi un item subiectiv de tip eseu (B); Subiectul al II-lea (comun tuturor filierelor, profilurilor şi specializărilor) are ca suport un text literar (epic liric sau dramatic) la prima vedere şi constă într-un item subiectiv de tip întrebare cu răspuns scurt; Subiectul al III-lea (diferenţiat în funcţie de filieră, profiluri şi specializări) constă în elaborarea unui eseu structurat şi vizează aspecte de analiză tematică, structurală, stilistică a operelor literare studiate ce aparţin autorilor canonici, curentelor culturale/literare, perioadelor, speciilor literare şi/sau a tipurilor de texte menţionate în programa de bacalaureat.
Structura noilor modele de subiecte pentru simularea la Limba şi Literatura română poate fi accesată pe site-ul subiecte 2017.edu.ro.
În Sălaj, vor susţine aceste simulări peste 2.232 de elevi din clasa a VIII-a şi peste 3.682 de liceeni – din care 1.754 din clasele a XI-a , 1.778 a XII-a și 150 seral.
Anul trecut, elevii de liceu care au susţinut simularea examenului de Bacalaureat au obţinut rezultate extrem de slabe. Dacă la clasa a XII-a procentul de promovabilitate înregistrat a fost de 36,7 la sută, la clasa a XI-a doar 29,46 la sută dintre elevi au reuşit să obţină medii de cel puţin 6, condiţie obligatorie pentru promovarea examenului de Bacalaureat.