Turiştii care vor dori să viziteze Castrul Roman de la Porolissum ori Castrul Roman de la Buciumi o vor putea face doar contra cost, au decis, marţi, 20 decembrie, consilierii judeţeni reuniţi în ultima şedinţă din acest an.
Astfel, fiecare adult va avea de plătit o taxă de vizitare de 6 lei, în timp ce pensionarii vor achita jumătate din sumă, iar copiii, 2 lei. În ceea ce priveşte grupurile, reprezentanţii administraţiei judeţene au stabilit ca pentru grupurile de cel mult 10 persoane, taxa să fie de 15 lei, pentru cele formate din 11-25 de persoane, 40 de lei, iar pentru 26-45 de persoane, 60 de lei. În cazul grupurilor mai mari de 45 de vizitatori, taxa a fost bătută în cuie la 100 de lei. Sumele sunt valabile pentru vizitarea monumentului fără ghid de specialitate.
Consilierii au căzut de acord şi asupra introducerii unei taxe pentru fotografierea, filmarea, filmarea aeriană profesională, inclusiv videoclipuri sau spoturi publicitare, pentru care vor fi percepuţi 200 de lei/oră. În ceea ce priveşte evenimentele speciale găzduite de castru, consilierii au hotărât că este nevoie de un regulament special, ce va fi dezbătut în şedinţa următoare.
Restaurare de 35,8 milioane de lei
Beneficiază de scutire de la plata tarifelor pentru vizitarea celor două obiective de patrimoniu persoanele cu dizabilităţi şi invalidităţi, precum şi asistentul personal al acestora, copiii cu dizabilităţi şi părinţii sau însoţitorii acestora, precum şi personalul centrelor de informare turistică.
Banii vor fi încasaţi prin intermediul personalului din cadrul aparatului propriu de specialitate şi se fac venit la bugetul judeţului, se arată în proiectul de hotărâre aprobat de către aleşii sălăjeni.
Introducerea acestor taxe vine în contextul finalizării implementării proiectului „Circuitul castrelor romane în judeţul Sălaj”, o investiţie în valoare de 35,85 milioane de lei, şi ca urmare a interesului manifestat de public pentru a realiza unele activităţi de fotografiere, filmare, dar şi unele evenimente cu caracter special (clipuri video în scop comercial).
Regulament pentru vizitatori
De asemenea, a fost instituit un regulament de vizitare, astfel încât să se asigure protejarea valorilor de patrimoniu împotriva persoanelor cu comportament inadecvat. Ca urmare, turiştilor li se interzice să arunce ţigări, chibrituri sau orice alte obiecte aprinse în alte locuri decât cele special amenajate, să campeze, să organizeze picnicuri ori să facă plajă, să consume alcool ori să preleve artefacte antice.
În plus, vizitatorii nu au voie să se abată de la traseele marcate ori să pătrundă in interiorul sitului arheologic cu autovehicule, motociclete, mopede, biciclete sau orice mijloace de transport, decât cu aprobarea preşedintelui CJ Sălaj.
Complexul Arheologic poate fi vizitat pe tot parcursul anului, în fiecare zi între orele 8 şi 20, în fiecare zi de sâmbătă din an fiind permisă vizitarea nocturnă, până la orele 24.
Pentru anul viitor, conducerea CJ Sălaj ia în calcul crearea unei structuri care să se ocupe de administrarea şi promovarea celor două situri.
Il propun fotograf pe Tiberiu Csoka, bugetarul nr. 1 al Salajului
să prevaleze?
Turistul să plătească pentru a fotografia?