Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, în colaborare cu Societatea de medicină transfuzională “Karl Landsteiner” organizează în perioada 25-27 noiembrie, prima etapă a cursului de pregătire profesională continuă intitulat “Curs de medicină transfuzională”.
Potrivit unui comunicat de presă al unităţii spitaliceşti, la cursul ce va fi susţinut de către prof. conf. dr. Olivia Ligia Burta, vor participa 43 de medici, opt asistenţi medicali din cadrul Unităţii de Transfuzie Sanguină şi Compartimentul de Hematologie, precum şi un farmacist, toţi angajaţi ai SJU Zalău. Alţi 43 de medici prescriptori să participe la curs în următoarea serie, programată în ianuarie 2017.
În cadrul cursului vor fi prezentate şi dezbătute aspecte privind recoltarea clasică de sânge, recoltarea prin procedura de afereză, produsele sanguine utilizate în terapia transfuzională, controlul de calitate al unităţii de sânge, riscurile terapiei transfuzionale, testarea de compatibilitate, monitorizarea pacientului transfuzionat, statusul patologic justificator pentru terapia transfuzională, etica şi aspectele medico-legale ale medicinei transfuzionale precum şi alte informaţii specifice.
“Transfuzia de sânge este un mijloc terapeutic eficace, dar care nu este lipsit de riscuri, acestea putând merge până la accidentul letal. Medicul terapeut, indiferent de specialitatea sa, trebuie să cunoască şi să aplice în mod corespunzător indicaţiile şi contraindicaţiile administrării de sânge şi derivate, astfel încât să realizeze maximum de beneficiu, cu un risc minim pentru pacient. Educaţia medicală continuă constituie nu numai o necesitate, dar şi o obligaţie a medicului, pentru a putea oferi, la rândul său, servicii de cea mai bună calitate, fapt pentru care profesionisţii din sistemul sanitar au nevoie constantă de informaţie de ultimă oră de calitate şi din surse sigure” , se mai arată în comunicatul amintit.