Managerii de spitale vor avea program în unităţile medicale între orele 8.00 şi 16.00, putând fi implicaţi în alte activităţi medicale sau ştiinţifice după acest program, rudele managerilor până la gradul IV nu pot avea funcţii de conducere în aceeaşi instituţie, managerul nu poate face parte din structurile de conducere ale unui patrid, iar funcţia de manager poate fi ocupată şi de persoane fără grade didactice universitare sunt câteva dinte modificările la Legea Sănătăţii prevăzute în proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.
Potrivit proiectului de ordonanţă, vor fi eliminate restricţiile nejustificate pentru participarea la concursul pentru manager de spital. Astfel, restricţia conform căreia managerul unui spital clinic trebuie să fie cadru universitar sau medic primar se elimină. Potrivit Ministerului Sănătăţii, proiectul defineşte mai clar şi situaţiile în care managerii de spitale sunt în conflict de interese.
Astfel, rudele până la gradul IV ale managerului nu pot deţine părţi sociale la societăţi comerciale sau alte organizaţii care au legături patrimoniale cu spitalul sau cu servicii de ambulanţă. În acest sens, este interzisă desfăşurarea activităţii didactice sau de cercetare ştiintifică finanţată de furnizori ai spitalului. De asemenea, este interzisă exercitarea funcţiei de membru în organele de conducere, administrare şi control în societăţi comerciale.
Până la ocuparea prin concurs a funcţiilor de conducere care fac parte din comitetul director, conducerea interimară a serviciilor de ambulanţă judeţene şi a Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov se numeşte prin ordin al ministrului Sănătăţii, cu avizul consultativ al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Pot fi numite în aceste funcţii persoane angajate în cadrul serviciilor de ambulanţă care îndeplinesc condiţiile legale pentru participarea la concursul de selecţie pentru ocuparea respectivei funcţii. Numirea într-o funcţie de conducere interimară la nivelul serviciilor de ambulanţă judeţene şi a Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov este pentru o perioadă de maximum 6 luni, fără posibilitate de prelungire.
O altă modificare vizează depolitizarea managementului spitalelor, iar în acest sens este interzisă exercitarea funcţiei de membru în organele de conducere, administrare şi control ale unui partid politic.
Ministerului Sănătăţii îşi propune şi să combată nepotismul. Astfel, rudele până la gradul IV ale managerului de spital sau managerului serviciului de ambulanţă nu vor putea deţine funcţii de conducere în acelaşi serviciu de ambulanţă sau spital.
De asemenea, managerul va avea un program fix, în care nu îşi poate părăsi postul. Astfel, programul managerului se desfăşoară între orele 8.00-16.00, iar „orice activitate medicală, didactică, de cercetare ştiinţifică şi de creaţie literar-artistică poate fi exercitată doar în afara acestui interval”.
Potrivit documentului, orice funcţie de conducere în sectorul public se ocupă prin concurs. În acest sens, funcţia de şef de secţie, şef de laborator, şef de serviciu medical se ocupa prin concurs. În clinicile universitare managerii aceştia trebuie să fie cadre didactice universitare, pentru a asigura o bună înţelegere şi colaborare cu universitatea.
La spitalul judetean toata lumea este ruda cu toata lumea.
La cat de „profesionist” e personalul de la Spitalul Judetean, denumirea corecta a cladirii ar trebui sa fie Spitalul Mengele.
@Cristi – sper sa ajungi sa petreci cat mai mult timp acolo. Si sa nu iti revii. Sa devii o statistica.