Cu iarna care s-a grăbit să vină, autorităţile locale şi judeţene au avut parte de o duminică solicitantă. Căderile masive de zăpadă din cursul nopţii de 12 spre 13 noiembrie şi din cursul zilei de 13 noiembrie au rupt copaci, au provocat defecţiuni ale reţelelor electrice şi de telefonie şi au îngreunat traficul.
Potrivit unei centralizări a Prefecturii Sălaj, Secţia Drumuri Naţionale a fost sesizată pentru a acţiona pe mai multe porţiuni de drum cu probleme, printre care Zalău-Jibou, Sărmășag-spre Satu Mare, Jibou-Răstoci, Jibou-Letca, Zalău-Ciumărna, Zalău-Popasul Romanilor, zona Meseș. Intervenţiile au fost asigurate de către asocierea Riposta Trans SRL şi Athos Com SRL, care au încheiat în acest sens contract cadru de servicii privind întreţinerea curentă pe timp de iarnă, în intervalul 2016-2020, a drumurilor naţionale de tranzitează Sălajul.
Autorităţile locale au acţionat improvizat
Drumurile judeţene unde zăpada a dat bătăi de cap şoferilor şi drumarilor au fost Zalău-Cristur, Aghireș- Zalău, Zalău-Treznea, Tusa-Sîg, Nuşfalău-Boghiș, Vîrşolţ-Crasna. Acţiunile de deszăpezire au fost îngreunate de faptul că administraţiile locale, care au primit bani de la Consiliul Judeţean Sălaj pentru a întreţine drumurile pe timp de iarnă, nu au apucat să încheie şi să semneze efectiv contractele cu societăţile de profil. „La acest moment, aceste UAT-uri au în curs procedura în vederea încheierii de contracte pentru prestarea acestui serviciu cu firme specializate în domeniu”, ne-au transmis oficialii Prefecturii.
Pentru rezolvarea situațiilor s-a apelat la autoritățile locale care au acționat în regie proprie cu utilaje și materiale din dotarea proprie sau au apelat la firmele cu care urmează să finalizeze în zilelele următoare procedura de încheiere a contractelor pentru asigurarea deszăpezirii pentru perioada iernii 2016-2017.
În cazul porțiunilor de drum județean Nușfalău-Boghiș și respectiv Vîrșolț-Crasna, deszăpezirea s-a realizat prin intervenția firmei Impire Conection SRL, cu care autoritățile locale au finalizat contractul pentru perioada de iarnă 2016- 2017.
Zeci de copaci prăbuşiţi pe carosabil
La dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” al judeţului Sălaj au fost anunţate probleme în Zalău, pe străzile Lupului, Iaşului, Pădureni, în cartierele Ortelec şi Păcii, dar şi în zona Gării. Ninsoarea a îngreuna traficul şi în Crasna, Vîrșolț și în sectorele Valcău de Jos – Fizeș, Sămășag – Chieșd, Hida – Strâmba. Aici, intervențiile s-au realizat de către autoritățile locale în regie proprie cu utilaje și materiale din dotarea proprie.
Din cauza ninsorilor abundente şi a depunerilor de zăpadă, aproximativ 30 de copaci din Zalău s-au prăbuşit, pompierii fiind solicitați să intervină pe străzile Dumbrava, Simion Bărnuțiu, Gheorghe Doja, Tudor Vladimirescu, Porolissum, B. P. Haşdeu, Kiss Karoly, zona Astralis, pe străzile Păcii și lt. col. Teofil Moldoveanu, două autoturisme fiind ușor avariate de crengile căzute. Posibile pericole de prăbușire a unor copaci au fost înregistrate și pe Aleea Ritmului și strada Armoniei, pompierii zălăuani intervenind cu promptitudine. Un arbore prăbușit a blocat și o parte carosabilă pe DN 1 C, la ieșire din localitatea Bîrsău Mare către Dej și pe DN 1G la ieșire din localitatea Hida spre Sânmihaiu Almașului.
Circulaţia feroviară dintre Mirşid şi Zalău a fost blocat, duminică, pentru aproape o oră şi jumătate, după ce un brad a căzut peste calea ferată.
Pompierii au fost solicitaţi şi luni dimineaţa, când alţi doi copaci s-au rupt şi au blocat străzile Sfânta Vineri şi Aleea Ritmului din municipiu. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Porolissum al judeţului Sălaj recomandă cetăţenilor, din cauza fenomenelor meteo prognozate, să nu atingă firele cazute la pămînt, să asigure elementele de construcţii, să nu se adăpostească lângă construcţii improvizate (corturi, schele), clădiri cu faţade ce prezintă elemente arhitectonice ce se pot prăbuşi, panouri publicitare, copaci şi nici să îşi parcheze autoturismele în astfel de zone.
sa fa fie rusine luati bani degeaba