Timbrul de mediu a fost eliminat

Eliminarea timbrului de mediu a fost aprobată, marţi, de plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional, deşi producătorii din industria auto s-au opus vehement acestei legi.

Proiectul de lege a fost aprobat la iniţiativa Preşedintelui PSD, care a promis reprezentanţilor din industria auto măsuri fiscale care să compenseze pierderile. Documentul, prin care, în total, sunt eliminate 102 de taxe nefiscale, a fost aprobat acum o săptămână de Senat. Dacă legea va fi promulgată de Preşedintele Iohannis, taxa timbrului de mediu va fi eliminată din 1 ianuarie 2017. “Eeliminarea timbrului de mediu va genera efecte negative şi imediate în piaţa auto, va conduce la creşterea numărului de autovehicule vechi, poluante, a nivelului de poluare atmosferică, iar pe de altă parte încasările la bugetul de stat se vor diminua considerabil”, a atras atenţia Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), într-un comunicat de presă. APIA nu s-a arătat foarte încântată de oficializarea eliminării timbrului, susţinând că acest lucru va duce şi la diminuarea încasărilor la bugetul de stat (TVA, impozit profit, impozite angajaţi), ca urmare a scăderii vânzărilor de autovehicule noi (estimată la circa 30 la sută). Mninisterul Mediului, Apelor şi Pădurilor spune că există o variantă pentru înlocuirea timbrului de mediu, o taxă pe consumul de combustibil, care să fie de aproximativ 2 lei pentru fiecare “plin” efectuat, la care să se adauge o impozitare diferenţiată a autovehiculelor în funcţie de norma de poluare în care motorul este încadrat.

Înmatriculările în Sălaj – în uşoară scădere

Reprezentanţii Serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor din cadrul Prefecturii Sălaj ne-au comunicat faptul că nu s-au înregistrat scăderi semnificative a numărului de cereri de înmatriculare în judeţ, în ultimele zile. Doar ziua de marţi, odată cu votarea în Senat a acestei legi a adus la ghişee un număr ceva mai mic de solictanţi însă nu este vorba nici pe departe de o scădere dramatică a cererilor. Şoferii sălăjeni au înţeles şi ei faptul că, deşi desfiinţarea acestei taxe arată, scriptic, ca un avantaj, faptic lucrurile vor sta cel mai probabil la fel, începând din 1 ianuarie 2017, atunci când legea va intra în vigoare, cu condiţia ca aceasta să fie promulgată de Preşedintele României. Prin urmare, deşi mulţi se aşteptau ca numărul îmnatriculărilor să scadă iar şoferii să intre într-o perioadă de aşteptare de cel puţin două luni, lucrurile nu stau aşa la nivelul judeţului nostru iar şansele ca cifrele privind numărul solicitărilor să se modifice substanţial sunt reduse. Dispariţia timbrului de mediu va duce şi la sfârşitul programului Rabla, spun reprezentanţii executivului, program care oricum s-a dovedit a fi total nesatisfăcător pentru marea majoritate a celor care au dorit să-şi schimbe maşina în acest fel. Tichetele din acest an s-au epuizat în interval de doar câteva minute după ce startul programului a fost dat online, cei care nu au ştiut ori nu au avut acces la internet neavând, practic, nicio şansă să mai prindă un loc pentru „Rabla”.

 

 

 

 

3 Thoughts to “Timbrul de mediu a fost eliminat”

  1. Praf in ochii electoratului!

    Dupa alegeri va fi „rebotezata” si reintrodusa la loc. Hotii nu isi leapada naravul.

  2. Echivalent

    Se va reintroduce, cel mai sigur in pretul carburantului. Asa ar fi cel mai corect. Poluezi mai mult-platesti mai mult.

Leave a Comment