„Candidatura” lui Cioloș – un simulacru ieftin?

Că vrem sau nu să recunoaștem, până la urmă, lansarea platformei „România 100” este un simulacru electoral. Premierul Dacian Cioloș, împreună cu dreapta românească, în special cu PNL, a avut nevoie ca de oxigen de o astfel de invenție. Altfel, PSD ar fi trecut prin alegerile din toamnă „ca și cuțitul prin brânză”.
Tot ceea ce a făcut dreapta în ultima parioadă a fost să inventeze o locomotivă, iar aceea a fost Dacian Cioloş, premier lansat să câştige alegerile fără să candideze. Să ne înțelegem din capul locului, omul este o capacitate, iar acest lucru nu îl neagă nimeni. Însă nici nu putem să ne facem că plouă când un astfel de… „parcurs electoral” sfidează anumite reguli elementare valabile într-o democraţie.
Chiar dacă m-aș număra printre simpatizanții premierului, anumite circumstanțe mă obligă să reflectez situația prin filtrul propriei mele rațiuni. Clar, aici, nu mai vorbim despre sentimente. Oricum ai lua-o, mi se pare destul de straniu că un non-candidat, fie el și premier în funcție, să preia o astfel de inițiativă cum este cea prin care Cioloș a lansat „Platforma 100” – un program de guvernare în toată regula, acceptat şi susţinut pe nemestecate de liberali și, aproape imediat, de către cei de la USR. Mă învârt de prea mult timp în domeniu ca să nu simt că, la mijloc, este o lucrătură aproape profesionistă, executată destul de precis. Însă ceva îi scapă…
Aș vrea să cred că, în cazul în care va câștiga alegerile (pentru că, da, despre cine va câștiga alegerile vorbim aici), Dacian Cioloș nu se va transforma dintr-un prim-ministru tehnocrat, plin de intenții bune, într-un politruc de duzină. Totodată, aș vrea să cred că, rămânând în funcție pentru următorii patru ani, Dacian Cioloș își va păstra aura tehnocrată intactă, astfel încât va corespunde promisiunilor făcute încă de la preluarea mandatului – că nu candidează şi nu se înscrie într-un partid. Practic, mă mir că premierul a rămas deocamdată neatins de mocirla politicului, deși cineva, la un moment dat, va trebui să ne schimbe percepția despre modul de gândire şi de acțiune al politicienilor români. Este capabil Cioloș de un astfel de miracol? Hmmm…
Până atunci însă, mă întreb dacă acest artificiu încercat de „dreapta” & Cioloș se justifică pentru ca o „stângă”, în speță un PSD total nereformat, un partid declarat anti-justiție, să nu pună mâna pe putere deocamdată? Tot ce se poate să se justifice! Revenirea la butoane a unui partid care respiră corupţie şi este condus de un condamnat cu suspendare ar fi, pentru România anilor 2016, o catastrofă. Până la urmă, nici cei de la PNL nu emană prea multă democrație și moralitate, însă puse în balanță, prefer cu totul alte liste decât cele pline ochi de protejaţi ai baronilor penali şi incompatibili.
Pe de altă parte, lucrurile trebuie cântărite foarte atent. Când în disperare de cauză, un partid de talia PNL recurge la astfel subterfugii, de invenții de genul acestui simulacru electoral, nefiind capabil să câștige alegerile prin propriile forțe, va fi foarte greu, chiar contraindicat, ca cineva să deschidă sticla de șampanie după alegerile din decembrie. Ce să mai vorbim de artificii…

4 Thoughts to “„Candidatura” lui Cioloș – un simulacru ieftin?”

  1. nik

    Sa intelegem ca hotii din pdl acum pnl sunt corecti?Ne dorim sa punem un inginer la justitie?Vrem un premier papusar?Olivian,de ce nu spui ca Dragnea a fost condamnat politic,iin procesul referendumului cand 7.5 milioane de romani au votat pentru demiterea lui basescu.Nu ca psd este ok,sa nu intelegi gresit,dar ,ziaristii care scriu in interesul lor si nu al cetatenilor ,care au alte interse nu sunt ok.De ce nu scrii sloganul drag ,,,Nu dati tara in mana unuei sungur partid,,,,,,,Sau ,fraierilor ,acum este voie…

  2. Pentru Nik

    Nik, baiete, se vede ca esti lobotomizat, din cauza ca te uti prea mult la „Latrina 3” si alte tembeleviziuni. Dragnea a fost condamnat in instanta si deciziile Justitiei trebuie acceptate, fie ca iti convin ori ba! Ca asa este in democratie, baiete! Mi se pare ca tu vrei ceea ce-si doresc penalii din gasca PSD- ALDE- PRU, adica o Justitie aflata sub papucul politicienilor si care condamna doar oamenii de rand. Adica, exact asa cum era pana in urma cu cativa ani.

  3. Tăunu

    În România nu există partide de stânga şi nici de dreapta, există numai partide de ciocoi, puşi pe îmbogăţire. Cum să fie de stânga PSD, ăla care a introdus pensiile speciale neruşinate, grupe de muncă cu care a creeat nedreptăţi sociale care nu erau nici pe vremea lu tătuca Stalin. Acum un ciurumfluc de muncitor lopătar dintr-o turnătorie, pensionat la 50 de ani, are pensie dublă faţă de a unui inginer sau medic, pensionat la 65 de ani. Sau ce dreaptă e aia care ne taie salariile şi pensiile (PSD). Amândouă aceste partide ţin, ca porcu de straiţă, de cota unică de impozitare, favorabilă bogătanilor !

  4. Anonim

    Ipingescu: „ăsta știu că combate bine”; Jupîn Dumitrache: „E scris adînc” („O noapte furtunoasă”, Caragiale). Lovind în stînga și în dreapta, pînă la urmă „Vocea Patriotului Național” omite să spună care este partidul acela care l-a mînat în luptă, dar misiunea și-a îndeplinit-o, așa, mai pe ocolite, aceea de insinua neîncrederea, de „a persuada pe cetățeni”.

Leave a Comment