Cutremur cu epicentrul la 100 de kilometri de Zalău

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului informează că joi,13 octombrie, la ora  23.29, a avut loc un cutremur de pământ în judeţul Cluj, seism localizat manual, având o magnitudine de 2 pe scara Richter. Cutremurul a fost unul de mică adâncime, repsectiv 3 kilometri şi s-a produs în zona Văii Căşielului, lângă mănăstirea Cășiel. Ultimul cutremur resimţit în judeţul Cluj a fost cel din 9 mai 2016, resimţit şi în Sălaj. Cutremurul din 10 august 1994, la ora 14.06 produs în regiunea Dej la adâncimea de 10 km, a avut o magnitudine ceva mai “serioasă”, de 4,5 pe scara Richter. Intensitatea cutremurului în zona epicentrală a fost de 7 grade pe scara Mercalli. Axa Cluj-Gherla-Dej-Jibou este cunoscută mai ales prin seismele din 1786, 1830, 1885 si, mai recent, seismele din 1994 şi 1999.

Şi sălăjenii s-au “cutremurat” în acest an

În primăvara acestui an, în data de 9 mai la ora 6.07, a avut loc un cutremur de pământ al cărui epicentru a fost localizat la graniţa de nord-est a judeţului Sălaj cu judeţul Cluj. Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului menţiona pe site-ul oficial faptul că acest cutremur a avut o magnitudine de 2,4 pe scara Richter şi s-a produs la o adâncime de 2 kilometri. Cutremurul a fost resimţit foarte puțin și în Zalău. Atât zona geografică, relieful, cât şi carcteristicile geologice ale terenului fac ca acest fenomen de temut să fie unul extrem de rar întâlnit în judeţul Sălaj şi, în general în toată Transilvania. Cutremurele sunt fenomene naturale cauzate de eliberarea de energie în interiorul Pământului în urma fracturării rocilor supuse tensiunilor acumulate. Suprafaţa de-a lungul căreia rocile se rup şi se deplasează, se numeşte “plan de falie”. Cutremurele din România – cele de origine tectonică – se produc de-a lungul unor falii crustale situate la adâncimi mai mici de 60 kilometri sau la adâncimi intermediare, între 60 şi 200 kilometri adâncime. În România, zona cu cea mai intensă activitate seismică este Vrancea, ultimul cutremur important care a avut loc în această zonă fiind cel din 24 septembrie, cu o magnitudine de 5,5 pe scara Richter, cutremur ce a fost resimţit şi în Bucureşti.

 

 

2 Thoughts to “Cutremur cu epicentrul la 100 de kilometri de Zalău”

  1. Anonim

    Sa ne fereasca Dumnezeu… si pe noi dar mai ales pe cei care sunt în zonele de mare risc.

  2. Anonim

    Acum e liniste…ne furam caciula unii la altii, suntem mari si destepti, cu eul pana la cer, facem calcule pt a obtine functii si pozitii avantajoase, fiecare trage la propria caruta, dezbatem la nesfarsit telenovele politice, si iata, ce posibil pericol, in fata caruia nimic din toate astea nu o sa mai conteze…cat de pe langa suntem, fata de ce ar trebui sa fim..

Leave a Comment