Noua cantină socială a încins spiritele în şedinţa de Consiliu Local  a Municipiului

Cantina Socială care funcţionează de peste 13 ani în curtea Primăriei Zalău, are zilele numărate. Este vorba de construirea unui nou sediu, şi nu de desfiinţarea acestui serviciu, acordat de municipalitate persoanelor care au probleme sociale şi financiare. Deşi este un proiect absolut necesar şi fără de care sute de zălăuani ar rămâne, practic, fără hrana lor zilnică, controversele nu au întârziat să apară, atât cele legate de oportunitatea economică dar şi de costurile aferente ridicării acestui nou sediu.

În şedinţa extraordinară de Consiliu Local, desfăşurată joi în cadrul Primăriei Municipiului Zalău, consilierul PNL Dinu Iancu Sălăjanu a spus că nu este de acord cu această construcţie, chiar dacă apreciază şi este conştient de utilitatea unui astfel de serviciu. “Acest sediu are un preţ mult prea mare. Cu aceşti bani (2.900.000 de lei, nota red.) puteam să ridicăm un sediu nou, din temelii. Să îl compartimentăm aşa cum dorim, în funcţie de necesităţi, nu să adaptăm o clădire veche, improprie, şi să o tranformăm în cantină. Zona este, de asemenea, una prost aleasă. Cred că se putea ridica un sediu complet nou, iar ceea ce este nou şi făcut conform necesităţilor actuale, dar gândindu-ne şi la viitor, nu are cum să fie acelaşi lucru cu ceva transformat şi adaptat, atât cât se va putea, pentru a funcţiona în conformitate cu destinaţia nou aleasă . Suma este prea mare”, a spus Dinu Iancu Sălăjanu.

Consilierul Dorel Labo a criticat şi el modalitatea în care a fost ales locul acestei noi cantine: “Nu există locuri de parcare, este o stradă cu sens unic, imobilul este înghesuit între blocuri. Strada are sens unic. Era bine dacă reuşeam să dăm acestui spaţiu şi posibilitatea de a fi utilizat în alte scopuri, nu doar acela de a asigura hrana persoanelor cu probleme, să existe şi o sală de mese sau un loc în care să se poată ţine anumite evenimente. Nu critic preţul pe care proiectanţii ni l-au prezentat, sumele sunt, în cea mai mare parte, justificate, nici utilitatea nu este un subiect de discuţie, însă mă întreb care este oportunitatea economică a acestui proiect” a spus Dorel Labo.

Cantina din curtea Primăriei nu mai poate funcţiona în condiţiile actuale

 Viceprimarul Teodor Bălăjel a spus că valoarea proiectului va scădea la aproximativ 75 la sută din valoarea stabilită iniţial, la licitaţie. Viceprimarul zălăuan a spus că proiectanţii au venit cu argumente robuste şi pertinente când au prezentat aceste costuri. “Susţinerea proiectantului şi argumentele au fost în regulă. Comisia de urbanism a căzut de acord în ceea ce priveşte costurile proiectului. Sigur că aşa, declarativ, toţi avem tendinţa să spunem că este un cost exagerat. Vă informez că e un cost de aproximativ 900 de euro pentru un metru pătrat construit şi amenajat, pentru o clădire care asigură toate funcţiunile pentru o cantină modernă, care are 150 de locuri, cu dotări, cu tot ce înseamnă o investiţie de acest gen”, a declarat Teodor Bălăjel.

Dorina Baboş, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Comunitară din cadrul Primăriei Zalău, a precizat că actuala cantină funcţionează în condiţii improprii, în subsolul primăriei, şi că realizarea unei noi cantine sociale este unul din criteriile pentru obţinerea licenţierii serviciilor sociale prestate de instituţia pe care o reprezintă. „Fără această cantină nouă, care să funcţioneze într-un spaţiu corespunzător, nu vom obţine această licenţă. Inspectorii din cadrul Ministerului Muncii care vor veni la Zalău, anul viitor, special pentru a vedea dacă îndeplinim condiţiile licenţierii, nu ne vor acorda licenţa şi riscăm să rămânem fără posibilitatea de a mai acorda acest serviciu. Proiectul este necesar şi din acest punct de vedere, dar, mai ales, este necesar funcţionării unui seriviciu de acest gen în condiţii fireşti, la anumite standarde.

Cantina va avea şi o sală de mese cu peste 150 de locuri, astfel încât, cu siguranţă, aici se vor putea desfăşura şi alte evenimente. Noi dorim să dăm acestui sediu un maximum de posibilităţi prin care ar putea fi folosit”, a spus şefa Asistenţei Sociale din primăria Zalău. În urma votului consilierilor, în majoritate “pentru”, o abţinere -Adrian Popan şi două voturi „împotrivă” – Dinu Iancu Sălăjanu şi Dorel Labo, proiectul a fost în cele din urmă aprobat. Primăria Municipiului Zalău va demara aşadar lucrările de transformare a imobilului folosit în trecut ca punct termic, în cantină socială, obiectivul fiind situat pe Strada Crişan nr. 32 din Zalău. Conform Proiectului, costurile acestei investiţii vor fi de aproximativ 2.900.000 de lei, în clădirea din apropierea blocurilor de locuinţe urmând să funcţioneze o cantină socială modernă, cu o sală de mese, dotată corespunzător, cu tot ceea ce este necesar. Lucrările ce vor fi efectuate vor transforma radical clădirea, prin recompartimentarea spaţiilor, finisaje interioare şi exerioare, înlocuirea totală a tâmplăriei, refacerea terasei, trotuarelor şi scărilor de acces, montarea de instalaţii electrice, sanitare, termice şi de ventilaţie, amenajarea terenului din vecinătatea clădirii şi, evident, dotarea cu mobilier, echipament şi necesarul pe care o cantină le impune. Suma va fi achitată integral din bugetul local.

 

 

 

 

 

5 Thoughts to “Noua cantină socială a încins spiritele în şedinţa de Consiliu Local  a Municipiului”

  1. De unde se vede ca majoritatea consilierilor sunt „amortiti” si nici nu stiu ce se discuta in sedinte. Dar trebuie sa vina Camera de Conturi sa verifice suma aprobata si apoi DNA cu atributiile sale inclusiv asupra consilierilor care au votat suma nejustificat de mare.

  2. Alfaman

    Tare sunt curios cate clase au consilierii de pe aici. Probabil liceu terminat pe undeva la seral , apoi o diploma de la vreo universitate privata gen Goldis, Spiru si care-o mai fi.

  3. Anonim

    La aproape 600 000 eur se poate face ditamai cladirea de 1000 mp finisata sau superfinisata , dar beneficiarul trebuie sa fie un particular nu primaria. adica cineva care sa-l intereseze pe ce se cheltuie banii. Dar in acest caz nu o sa ajunga banii si se vor suplimenta…..

  4. Anonim

    Nu vedeti ca unele nici nu sunt atente la ce se voteaza, ridica mana fara sa stie ptr ce voteaza. Este mai preocupata de telefon si mesaje. Rusine!!!

  5. Gelu

    Acum dupa ce ne-ati votat puteti zice ce vreti !

Leave a Comment