Primeşti despăgubiri dacă presiunea la gaz este slabă

Standardul de performanţă pentru serviciul de distribuţie şi de sistem al gazelor naturale a fost modificat, începând din 1 octombrie printr-un Ordin al Autorităţii Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Astfel atât calitatea serviciilor, a presiunii gazului furnizat cât şi condiţiile de reziliere a contractului, vin în sprijinul consumatorului abonat.

Distribuitorii de gaze vor avea mai multe obligaţii faţă de consumatori şi vor plăti despăgubiri în cazul în care nu le onorează. Consumatorii de gaze naturale vor avea dreptul la despăgubiri în cazul în care nu vor fi informaţi despre sistarea furnizării de gaze, despre scăderea presiunii şi în cazul în care firma de distribuţie refuză să răspundă la sesizări sau la reclamaţii ori amână nejustificat şi peste termen, răspunsurile. Acestea sunt doar câteva dintre prevederile noului standard de performanţă pentru distribuţia gazelor naturale.

Una din situaţiile în care operatorul sistemului de distribuţie (OSD) trebuie să informeze consumatorul este oprirea sau limitarea neplanificată a distribuţiei gazului, caz în care furnizorul este pasibil de achitarea unor despăgubiri către client. Astfel, atunci când prestarea serviciului de distribuţie şi de sistem al gazelor naturale este limitată şi/sau întreruptă neplanificat, OSD are obligaţia de a notifica utilizatorii sistemul de distribuţie (SD), în cel mai scurt timp posibil, dar nu mai mult de 12 ore de la momentul limitării/întreruperii, cu privire la motivul limitării/întreruperii, data şi ora preconizată pentru reluarea prestării serviciului.

În situaţia în care nu este posibilă reluarea prestării serviciului de distribuţie şi de sistem al gazelor naturale la data şi ora comunicate iniţial, OSD are obligaţia să notifice utilizatorii SD, la expirarea fiecărei perioade consecutive de 12 ore de la informarea iniţială, asupra evoluţiei situaţiei, inclusiv asupra oricărei modificări a datei şi a orei preconizate pentru reluarea prestării serviciului. În cazul în care limitarea şi/sau întreruperea neplanificată a prestării serviciului de distribuţie şi de sistem al gazelor naturale afectează un număr mai mic de 100 de utilizatori SD, există obligaţia afişării în scris a acestui lucru, la limita de proprietate a acestora. Pentru situaţiile în care limitarea şi/sau întreruperea neplanificată a prestării serviciului de distribuţie şi de sistem al gazelor naturale afectează un număr mai mare de 100 de utilizatori SD, OSD are obligaţia să efectueze notificări prin anunţuri publice realizate prin intermediul mass-media.

Pentru nerespectarea obligaţiilor de înştiinţare a consumatorului, în termen, distribuitorul va plăti solicitantului compensaţii băneşti, mai precis o sumă fixă în valoare de 100 lei şi, suplimentar, 2 lei pentru fiecare oră de întârziere, începând cu a 13-a oră de la momentul limitării/întreruperii neplanificate şi/sau de la informarea iniţială. În ceea ce priveşte încheierea contractului, la cererea scrisă a oricărei persoane fizice sau juridice care îndeplineşte condiţiile încheierii unui contract de distribuţie a gazelor naturale, OSD are obligaţia să transmită acesteia documentul în cauză, în vederea semnării; termenul pentru transmiterea contractului este de maximum 10 zile de la data înregistrării cererii şi/sau a documentaţiei complete, prevăzută în Contractul-cadru de distribuţie semnat cu clientului. Pentru nerespectarea termenului OSD are obligaţia să plătească solicitantului următoarele compensaţii: o sumă fixă în valoare de 20 lei;

 Suplimentar, 5 lei pentru fiecare zi de întârziere, începând cu a 11-a zi de la data înregistrării cererii şi/sau a documentaţiei complete, dar nu mai mult de 60 de zile de întârziere. OSD are obligaţia să asigure utilizatorilor livrarea cantităţilor de gaze naturale, în punctele de predare-preluare comercială, la presiunea prevăzută în avizul tehnic deracordare şi/sau în contractul de distribuţie a gazelor naturale semnat cu clientul beneficiar.

 

 

3 Thoughts to “Primeşti despăgubiri dacă presiunea la gaz este slabă”

  1. Tăunu

    Din păcate eu nu am trecut în contract nimic din cele de mai sus, nicăieri nu scrie presiunea de livrare a gazului, nu ştiu nici măcar ce să reclam ! Cei de la gaz ar trebui să ne pună la dispoziţie acest Standard de performanţă .

  2. mu-mu

    presiunea p lii , astia de la gaz va dau presiune ca doara nu doare aeru introdus in instalatii e moca in timp ce consumatorul s-io ia in freza ca nu poate verifica valoare calorica a gazului primit prin bransament, pe asta mizeaza ordinarii astia de la gaz, un contor cu verificare inclusiv a valorii calorice a gazului costa si pana la 40000 de euro

  3. ANRE o institutie cumparata de cei din furnizarea de energje, de orice fel, in foloxul lor si nu a cetatenilor. Sa ne spuna cei de la ANRE de ce in tarile din vest timpul de fierbere a unei cantitati de apa este la jumatate fata de timpul necesar la noi. (Pe verificate). Ce reglementeaza ei acuma este praf in ochi.

Leave a Comment