Statistică sălăjeană: numărul construcţiilor noi a scăzut la jumătate

Direcţia Judeţeană de Statistică din cadrul Institutului Naţional de Statistică a întocmit o statistică pe linia eliberării autorizaţiilor de construire în judeţ, în luna august a acestui an, dar şi situaţia valabilă pentru perioada ianuarie – august a anului în curs. Astfel, în luna august 2016, au fost eliberate 29 autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, un număr în scădere cu 43,1 la sută față de luna corespunzătoare din anul precedent.

Comparativ cu luna iulie 2016, numărul autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale a scăzut cu 44,2 la sută. În perioada 1 ianuarie – 31 august 2016, numărul autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale a scăzut cu 5,8 la sută față de perioada corespunzătoare din anul precedent. În luna august 2016 au fost eliberate 29 autorizații de construire pentru clǎdiri rezidențiale, în scădere cu 44,2 la sută față de luna  precedentă. În mediul urban, au fost eliberate nouă autorizații pentru construirea de clădiri rezidențiale, reprezentând 31 la sută din total județ.  Din numărul total al autorizațiilor eliberate pentru construirea de clădiri rezidențiale din mediul urban, 77,8 la sută au fost eliberate în municipiul Zalău. Autorizațiile eliberate în mediul rural reprezentau 69 la sută din autorizațiile pe total județ.

Cele mai multe autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale au fost eliberate de Consiliul Local al municipiului Zalău (7 autorizații) şi Consiliul Local al comunei Hereclean (4 autorizații). În luna august 2016, comparativ cu luna precedentă, numărul autorizațiilor de construire pentru clădiri nerezidențiale a scăzut cu 85,7 la sută, iar numărul autorizațiilor pentru extinderi la clădiri rezidențiale existente  cu 66,7 la sută. Numărul autorizațiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale, în luna august 2016, a scăzut cu 43,1 la sută față de luna corespunzǎtoare din anul precedent, scăderea fiind reflectată atât în mediul rural ( minus 50 la sută) cât  şi în mediul urban ( minus 39,4). Scăderi mai mari ale numărului de autorizații eliberate pentru  construirea de clădiri rezidenţiale față de luna corespunzătoare din anul precedent, s-au înregistrat în    localitatățile Zalău  (9 autorizații), Românaşi ( minus 5 autorizații) şi Meseşenii de   Jos (4 autorizații).

Creşteri mai mari ale numărului de autorizații eliberate pentru construirea de clădiri rezidențiale, față de luna corespunzătoare din anul precedent, s-au înregistrat în localitățile  Bobota şi Hereclean, cu câte 3 autorizații. Numărul autorizațiilor de construire pentru clădiri nerezidențiale, eliberate în luna august 2016, a scăzut cu 90 la sută față de luna august 2015, iar cel al autorizațiilor pentru extinderi la clădiri rezidențiale existente  cu 55,6 la sută. În perioada 1 ianuarie – 31 august, au fost eliberate 277 autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, în scădere cu 5,8 la sută față de perioada corespunzătoare din anul precedent. Din acestea, 63,5 la sută au fost eliberate în mediul rural.

Scăderi mai mari ale numărului de autorizații eliberate pentru construirea de clădiri rezidențiale  s-au înregistrat în localitățile: Meseşenii de Jos  (-11 autorizații), Şamşud  (-8 autorizații)  şi Nuşfalău (-7 autorizații). Creşteri mai mari ale numărului de autorizații eliberate pentru construirea de clădiri rezidențiale, față de perioada corespunzătoare din anul precedent, au fost înregistrate în localitățile Hereclean (+12 autorizații), Simleu Silvaniei (+5)  şi Bobota (+4). Comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent, în perioada 1 ianuarie – 31 august, numărul autorizațiilor de construire pentru clădiri nerezidențiale a scăzut cu 44,1 la sută iar numărul autorizațiilor pentru extinderi la clădiri rezidențiale existente cu 1,9 la sută.

 

 

Leave a Comment