Tot mai mulţi sălăjeni sunt afectaţi de diabet

Peste 13.000 de sălăjeni se afla în evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj ca suferind de diabet, din care aproape 3.300 de persoane sunt dependente de insulină. „Dacă la începutul acestui an, în evidenţă erau 13.296 de persoane, din care 10.036 cu diabet insulino – independent şi 3.260 cu diabet insulino – depedent, la aceştia s-au adăugat pe parcursul a nouă luni încă 754 de bolnavi noi”, a precizat directorul DSP Sălaj, Ligia Marincaş.
Cei mai mulţi sălăjeni diagnosticaţi cu o formă de diabet sunt din mediul rural, peste 7.000, după cum reiese din statisticile Direcţiei de Sănătate.
Specialiştii atrag atenţia că diabetul s-a transformat, într-o perioadă relativ scurtă de timp, dintr-o simplă boală metabolică, într-o adevărată problemă de sănătate publică. Din acest motiv, în fiecare an, în 14 noiembrie este celebrată Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului. Printre mesajele din acest an ale campaniilor de informare se numără: “Controlul diabetului stă pe masa ta” şi “Acţionează de azi, pentru sănătatea ta de mâine”.
Obezitatea este principalul factor din cauza căruia apare această boală metabolică. Vestea bună vine însă tot de la medici, care spun că şapte din zece cazuri de diabet de tip 2 ar putea fi prevenite prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, bazat în principal pe o alimentaţie echilibrată şi pe educaţie fizică moderată.
Diabetul nu este o boală dureroasă prin ea însăşi, ci prin complicaţiile severe pe care le cauzează. Prima complicaţie cronică cauzată de diabet este retinopatia diabetică sau aşa-numitul „ochi diabetic”. Din cauza leziunilor provocate nervului ocular, în timp pot apărea dificultăţi de vedere, dureri oculare şi chiar pierderea temporară sau permanentă a vederii.
Rinichiul este un alt organ afectat de diabet. În cadrul nefropatiei diabetice se înregistrează pierderi de proteine prin urină, hipertensiune arterială şi colesterol crescut. Pentru că insulina nu mai poate fi eliminată prin urină, aceasta se acumulează în sânge, putând provoca hipoglicemie.
Piciorul diabetic se caracterizează prin vindecarea cu greutatea a rănilor apărute pe laba piciorului. În unele cazuri pot apărea infecţii locale, care duc la gangrenă şi la amputarea respectivului membru. Alte complicaţii asociate cu diabetul sunt cardiopatia ischemică şi afecţiuni ale sistemului circulator, care pot duce până la accident vascular cerebral sau la deces.
Conform unor studii recente, 1,7 milioane de români au diabet, iar alte trei milioane de persoane suferă de prediabet, urmând să dezvolte această boală în următorii zece ani dacă nu iau măsuri pentru a-şi proteja sănătatea.

Leave a Comment