Nou-născuţii cu deficienţe de auz, care vin pe lume la maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Zalău, vor fi putea fi diagnosticaţi în scopul depistării precoce a hipoacuziei. Şi asta graţie unei aparaturi de testare obiectivă a auzului cu care a fost dotată recent Clinica ORL a SJU Zalău.
Dotarea cu acest “aparat de diagnosticare a afecţiunilor auditive”, în valoare de 18.000 de euro, a fost posibilă graţie unui proiect “Hearning dignosis – Diagnosticarea afecţiunilor auditive” al Asociaţiei “Audiosofia” care a câştigat o finanţare de 50.000 de euro în cadrul programului “Lumea prin culoare şi sunet”, în 2015, al Fundaţiei Orange. Prin această dotare, Zalăul, mai exact Clinica ORL a celei mai mari unităţi spitaliceşti din Sălaj, a devenit un important centru de diagnostic pentru copii la nivel naţional. De această testare, cu noul aparat, vor putea beneficia, nu doar copiii din judeţul Sălaj, ci şi alții din alte județe, inclusiv persoanele adulte.
Medicul ORL Anamaria Matioc: “Acest proiect ne permite să devenim dintr-un centru de screening într-un centru de diagnostic”
Prezentă la conferinţa de presă, în care s-a discutat despre importanţa acestui proiect, medicul ORL, Anamaria Matioc, a ţinut să precizeze necesitatea unui astfel de aparat pentru depistarea precoce a afecţiunilor auditive. “Acest proiect, la care SJU Zalău este partener, ne permite să devenim dintr-un centru de screening, cum eram până acum, un centru de diagnostic. Copiii cu hipoacuzii profunde, care până acum erau condamnaţi la o lume a tăcerii, pot să beneficieze printr-un diagnostic precoce de o recuperarea auditiv-verbală şi o inserare într-o societate normală. Cât este de important acest lucru ? În primul rand, le oferă acestor copii o şansă !”, a precizat medicul ORL, Anamaria Matioc.
Din lipsa aparaturii, hipoacuzie nedepistată la timp
Nicoleta Hamone, mama unui băieţel în vârstă de zece ani din municipiul Zalău, care s-a născut cu deficienţe de auz, prezentă la conferinţă, a povestit despre problemele pe care le-a întâmpinat cu micuţul, din cauza faptului că nu a putut beneficia de un diagnostic precoce. Şi asta din cauza lipsei aparaturii cu care a fost dotată recent secţia ORL a Spitalului Judeţean. “În urmă cu zece ani, în SJU Zalău, s-a născut un copil care avea un handicap invizibil. Acest handicap a durat aproape doi ani. Copilul hipoacuzic arată normal somatic şi se dezvoltă aparent normal în primul an de viaţă, fără a pune întrebarea dacă ceva nu este în regulă. El era lipsit de lumea sunetelor şi, în calitate de mamă, pentru a doua oară nu am reuşit să-mi dau seama de acest diagnostic pe care ar putea să-l aibă copilul meu. De aceea, din lipsa unui diagnostic, acum zece ani, copilul meu a fost diagnosticat la vârsta de 2,6 ani. În urma diagnosticului, copilul meu a fost implantat destul de devreme. În România, această hipoacuzie se depistează din păcate în jurul vârstei de 3-4 ani, când deja putem să spunem că este o vârstă târzie. Depistând boala mai devreme, aceşti copii pot să fie integraţi în colectivităţi. (…) M-am lovit de foarte multe ziduri. Însă, la vremea aceea, cu ajutorul medicului Anamaria Matioc, copilul meu s-a recuperat şi se dezvoltă normal, fiind în prezent în clasa a III-a”, a povestit mama băiatului.
Prevenirea şi reducerea hipoacuziilor
Acest proiect urmăreşte prevenirea şi reducerea hipoacuziilor, în rândul copiilor, prin diagnosticare şi intervenţie încă din primii ani de viaţă. “Anul acesta, proiectul pe care noi l-am propus s-a intitulat diagnosticarea scăderilor de auz – hipoacuzie, cum spunem noi în termeni medicali. În cadrul acestui proiect, noi ne-am propus să dotăm mai multe cabinete sau laboratoare de testare auditivă în ţară, în scopul depistării copiilor sau persoanelor cu deficit de auz. Este o acţiune importantă pentru că la ora actuală există multiple modalităţi de tratament eficient a hipoacuziei, pornind de la proteze auditive şi ajungându-se până la implant cohlear. Sunt nişte lucruri importante, dacă un pacient nu aude, atunci, practic, viaţa lui socială se restrânge. Contactele cu cei din jurul său sunt limitate şi individul se izolează. Noi vrem să prevenim aceste fenomene şi să luptăm cu acest simptom care este scăderea auzului. Pentru copii, în mod deosebit, situaţia este mai particualară, pentru că s-a demonstrat că dacă aceste scăderi de auz sunt depistate precoce şi dacă se iniţiază un tratament, atunci recuperarea copilului poate fi cvasi –normală, fără ai ţine în scoli speciale sau cu profesori pentru hipoacuzie”, a declarat la Zalău, Dan Cristian Gheorghe, conferenţiar universitar, medic şi sef de secţie ORL la Spitalul Clinic pentru copii “Marie Curie” şi reprezentant al Asociației “Audiosofia”.
Doi copii din 1.000 se nasc cu probleme de auz
Acest proiect a avut ca idee înmulţirea centrelor de diagnostic audiologic din România. Până la ora actuală, numărul acestora este foarte mic, în judeţul Sălaj neexistând până acum un astfel de centru, cel mai apropiat din zonă fiind doar la Cluj. Zalăul este cel de-al doilea oraş din proiect care a primit aparatură pentru diagnosticare şi intervenţie timpurie a hipoacuziei la copii.
Si desteapta, si frumoasa…
Felicitari Doamna Doctor si mult succes pe viitor!
Oare ce-o mai fi insemnand si asta?!