Pentru cadastrarea terenurilor aflate pe teritoriul administrativ al unei comune, primăriile din întreg judeţul Sălaj pot beneficia de sprijin financiar, cofinanţare, de la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI). Cofinanţarea este în valoare de 60 de lei pentru un imobil.
În cadrul unei întâlniri de lucru cu primarii şi secretarii din judeţ, organizată de Instituţia Prefectului Sălaj, Sergiu Panie – directorul Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Sălaj a informat reprezentanţii de UAT-uri despre Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, un program care este în derulare şi care aduce oportunităţi financiare. „Prin Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară se cofinanţează lucrările de înregistrare sistematică demarate de UAT-uri, adică de dumneavoastră! Valoarea cofinanţării este în cuantum fix de 60 de lei – carte funciară. Lucrările respective se pot executa şi pe sectoare cadastrale şi nu pe întreg UAT-ul pe care îl administraţi. Costul estimativ al lucrărilor la nivel de UAT ar fi de 1.000.000 de lei, termenul estimativ pentru realizarea lucrărilor ar fi în jur de trei ani. Sunt caiete de sarcini pregătite, iar contractele de prestări servicii şi achiziţiile se vor face de către dumneavoastră”, a precizat directorul OCPI Sălaj.
De cealaltă parte, prezent la întâlnire, prefectul judeţului Ionel Ciunt, le-a spus edililor că această modificare legislativă este o oportunitate care trebuie valorificată. „Nu cred că este nici o primărie din judeţ care să nu aibă probleme pe zona de fond funciar. Şi asta din cauza faptului că teritoriul nu este cadastart. Sunt nişte oportunităţi pe care trebuie să le valorificaţi cât mai mulţi dintre dumneavoastră”, a precizat reprezentantul Guvernului în teritoriu.
Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară include trei etape. Prima etapă se organizează la nivel de agenţie, iar în prezent este în curs de finalizare licitaţia şi achiziţia publică pentru mai multe UAT-uri. Judeţul Sălaj se regăseşte în lotul zece – UAT Crasna şi UAT Meseşenii de Jos. Reprezentanţii OCPI Sălaj, speră ca până la finalul anului se vor semna şi contractele pentru demararea acestor lucrări. Etapa a II-a se referă la organizarea lucrărilor de către OCPI prin asigurarea unui buget de 2-3 milioane pentru anul 2016 dând posibilitatea accesării şi începerii lucrărilor pentru încă unul sau două UAT-uri.
De asemenea, etapa a III-a – include modificarea legislativă privind veniturile proprii ale Agenţiei Naţionale care se utilizează pentru finanţarea activităţiilor cuprinse, în momentul de faţă existând un buget destul de consistent, pentru cofinanţare.
Paine mai bine ne-ar explica ce probleme are cu justitia, daca nu cumva e implicat in dosarul fostului primar de Jibou, impreuna cu care au facutt toate matrapazlacurile funciare.
Pe baza semnaturii lui Panie angajatul de la firna sa privata a incasat cateva sute de milioane pt. Lucrari la legea 165 in comuna Somes Odorhei
Draga Augusta!
Mai bine il intrebai pe domnul director Paine de ce a orimit de ka un mare proprietar de paduri cca. 23 ha de padure in com. Somes Odorhei.
Panie trebuia sa primeasca premiul Nobel pt. economie.A reusit sa dobandeasca 3 case (nu 4 ca si Nastase) in 10 ani din venituri declarate de 10-12.000 kei/familie/an.
Psd in frunte cu Dragnea au lansat vu mare tam tam PROGR. NAT. DE CADASTRU, nimic nu fac, i-au innebunit pe oameni vu cadastru gratuit.Pentru prima etapa s-au depus ofertele in martie si de atunci nici o veste.